Assalammualaikum dan Salam Sejahtera.
Sesekali makan pengat pisang, memang happening. Rasa enak aje lalu kat tekak. Itupun kalau ada rezeki dapat pisang yang boleh dibuat pengat. Kekadang tu, kat pasar or kedai ada pisang untuk makan or buat cekodok je. Takpelah rezeki Allah nak beri try menu lain waktu tertentu.
Ini resipinya jika anda nak cuba masak untuk family. Ayah mertua saya suka pengat pisang ni.
Bahan:
2 biji pisang tanduk2 helai daun panda, disimpul
500 ml air
500 ml santan
Secubit garam
1 ketul gula melaka, dipotong dua
1/3 cawan gula pasir
Penyediaan:
1. Pisang tanduk dipotong sederhana tebal. Ketepikan.
2. Dalam periuk, satukan air ,gula pasir, gula melaka dan daun pandan. Masak hingga mendidih. Masukkan secubit garam. Biar mendidih.
3. Kemudian, masukkan pisang dan santan. Kacau perlahan dan rasa jika perlu tambah lagi gula atau tidak (kot ada yang nak manis skit lagi). Masak hingga pisang agak lembut. Jika ok, tutup api dan siap untuk dihidang.
2. Dalam periuk, satukan air ,gula pasir, gula melaka dan daun pandan. Masak hingga mendidih. Masukkan secubit garam. Biar mendidih.
3. Kemudian, masukkan pisang dan santan. Kacau perlahan dan rasa jika perlu tambah lagi gula atau tidak (kot ada yang nak manis skit lagi). Masak hingga pisang agak lembut. Jika ok, tutup api dan siap untuk dihidang.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan