Firman Allah: (لقد كان لكم في رسول الله أسوة حسنة) (maksudnya: Sesungguhnya bagi kamu pada Rasulullah itu contoh yang baik).
DENGAN NAMA ALLAH YANG MAHA PEMURAH LAGI MAHA PENGASIHANI

Khamis, 20 Julai 2017

Bubur Chacha Keledek


Assalammualaikum & Salam Sejahtera.

Alhamdulillah, dapat juga saya buat bubur chacha ni sebelum 4 orang ahli keluarga saya bakal terbang ke Tanah Suci Mekah. Ingatkan nak buat masa bulan puasa aritu, tapi macam pack sangat jadual kehidupan.

Dan, rezekinya hari ini. Anak saudara saya yang kecik, siap request nak bawak bekal ke sekolah esok. Nasib buat banyak :)

Jom masak bubur. Hopefully yang takde selera tu, boleh le bangkit selera skit.

Bahan-bahan:
1 pek bubur chacha kering (200gm)
1 kotak santan pekat (250ml)
1 biji keledek dipotong dadu.
2 sudu besar sagu
1100ml air
1 helai daun pandan
1 cawan gula pasir

Penyediaan:
1. Rebus separuh masak keledek. Toskan
2. Masukkan air, daun pandan dan 2 sudu besar santan kotak. Kacau dan masak hingga mendidih.
3. Masukkan pula bubur chacha dan masak sehingga separuh masak. Masukkan sagu dan gula dan masak hingga 5 minit pada api sederhana.
4. Kemudian, masukkan pula keledek dan lebihan santan kotak tadi. Kacau sehingga adunan masak sepenuhnya. Siap.

Happy cooking

Keledek Goreng Berempah Pedas


Assalammualaikum & Salam Sejahtera.

Dah lama tak buat keledek goreng.
Dek kerana ada lebihan keledek yang ayah mertua beli, saya pun dapat idea untuk menggoreng. Kot le tunggu kalau rajin masak, alamatnya memang tak goreng lah. Gagahkanlah diri ini :)

Anyway, saya guna teknik yang dikongsikan Chef Guy dalam food network untuk saduran rempah spicy tu.

Bahan-bahan:
3-4 ketul keledek merah
1/2 sudu kecil garam
1 sudu kecil lada hitam
1 sudu kecil serbuk bawang putih
1 sudu kecil paprika
Minyak untuk menggoreng

Penyediaan:
1. Potong keledek memanjang. Basuh, tos & goreng. Bila dah masak, angkat dan toskan minyak di atas kitchen tissue.
2. Bahan-bahan rempah tadi dicampur dalam satu pinggan dan gaul mesra. Masukkan keledek ke dalam bahan rempah dan gaulnya sehingga mesra. Siap.

Happy Cooking

My 1st nephew married, Alhamdulillah


Assalammualaikum & Salam Sejahtera.

Alhamdulillah, bertemu jodoh juga anak buah suami dengan gadis pujaan hatinya.
Jika Allah sudah mentakdirkan perkahwinannya di awal umur 20-an, siapa kita untuk tidak menidakkannya. Itu qada & qadar ketentuan terbaik dariNya.

"... boleh jadi kamu benci kepada sesuatu padahal ia baik bagi kamu dan boleh jadi kamu suka kepada sesuatu sedangkan ia buruk bagi kamu. Dan hanya Allah yang mengetahui (semuanya itu), sedangkan kamu tidak mengetahuinya."
(Surah Al-Baqarah 2: 216)

Moga jodoh kekal hingga ke syurga buat kalian berdua.

Pengantin dok kena make-up dek makcik-makciknya. Nasib ada compact powder maksu... 

Selamat terima menantu baru sis... 

Debaran itu pasti ada buat pengantin & bapa pengantin. Tanggungjawab akan bertukar tangan...

Lepas kenduri, petangnya kita 'kenduri' durian pula. Terima kasih kakak ipar... 

Kita kenduri lagi... Semua pakat-pakat nyot-nyot durian... :)


Khamis, 13 Julai 2017

Ayam Panggang & Sandwich Ayam Panggang


Assalammualaikum & Salam Sejahtera

Ayam panggang ala food network.

Ahad lalu, sambil sarapan saya dok le tengok channel Food Network. Tengok le rancangan Chef Guy dengan anak dia. Mereka nak buat burger daging ayam belanda panggang.
Bila ralit tengok, terus dapat idea untuk diet encik hubby. Ialah, doktor fisionya dah cakap dengan saya direct, "Puan, jangan masak sedap-sedap. Pastikan dia makan suku separu separuh." Maksudnya jika makan nasi, mesti nasinya suku, sayurnya separuh, daging/ayam kurang minyak separuh. Makanya, malam tersebut, dia dapat makan sandwich ayam panggang sedap resipi food network.

Oh ya. Jika anak anda bukan seorang penggemar sayur, boleh cuba resipi ini untuk buat sandwich. Gunakan jagung (sama ada dari tongkol atau tin) & parutan lobak merah (sagat aje senang) dan campurkan dengan mayonis & sedikit garam/lada sulah. InsyaAllah mereka suka coz my 2 little nieces yang tak berapa makan sayur sanggup makan sandwich ini 2 keping sorang dengan ayat, "Sedapnya, maksu... Nak bawak bekal boleh?" Heh!

Resipi ayam panggang.
Bahan-bahan:
1. 1/2 ekor ayam / bahagian dada ayam. Cuci bersih & lap dengan tisu.
2. 2 sudu besar minyak zaitun
3. 1 sudu kecil garam
4. 1 sudu kecil lada hitam dikisar
5. 1 sudu kecil lada putih dikisar
6. 1 sudu kecil paprika
7. 1 sudu kecil chili flakes
8. 1 sudu kecil serbuk bawang putih
9. 1/2 sudu kecil parutan kulit lemon / daun oregano kering

Selepas basuh bersih, lap ayam ini dengan kitchen tissue. Ini bagi memastikan apabila minyak zaitun disalut pada ayam, ianya dapat disalut dan dimasak dengan suhu dan cara yang betul dan rempah dapat disalut dengan sekata.

Penyediaan:
1. Panaskan oven pada suhu 180°c
2. Letakkan ayam ke dalam tray dan salut ayam dengan minyak zaitun.
3. Campurkan semua bahan rempah & parutan ke dalam satu mangkuk kecil. Gaul hingga mesra. Kemudian salutkan semua bahan tersebut pada ayam dan masukkan dalam oven.
4. Masak dalam 45 minit - 50 minit. Siap

Potong menggunakan pisau yang tajam. Buang tulang lembut ayam jika ingin buat sandwich

Sandwich ayam panggang:
1. 1 buku roti gardenia (apa-apa brand pun ok)
2. Mayonis
3. Sos Cili
4. Sayur salad hijau / ungu (ikut suka)
5. 1-2 biji tomato, dihiris
6. 1 tongkol jagung dihiris dan dicampurkan dengan 2 sudu kecil mayonis & secubit garam
7. 1 biji lobak merah disagat dan dicampurkan dengan 2 sudu kecil mayonis & secubit garam
8. Hirisan daging ayam panggang
9. 2 biji telur rebus dihiris
10. 6-7 keping keju / separuh mangkuk parutan keju mozarella


Penyediaan:
1. Sapukan sebelah roti dengan mayonis & sebelah lagi dengan sos cili.
2. Di bahagian roti bersos cili, susun sayur, ayam dan telur ikut kesukaan anda. Taburkan keju di atas sekali dan kemudian tangkupkan dengan salad dan kemudiannya roti. Siap.

Ini untuk sandwich kali pertama saya buat. 

Ini pula sandwich kali kedua. Anak-anak sedara & paksunya suka so kita add-on telur rebus pula. 

Happy cooking

Selasa, 11 Julai 2017

Methi Egg Bhurji, Masakan Daun Halba / Fenugreek


Assalammualaikum & Salam Sejahtera.

Daun halba atau dalam bahasa Inggerisnya, fenugreek ada banyak khasiat. Pada mulanya, saya membeli benih pokok halba ni atas sebab tertentu dan saya pun tak pasti bagaimana hendak menggunanya sangat jika ia membesar. Mungkin boleh dikatakan sebagai eksperimen juga.

Dan Alhamdulillah, pokok halba ini rupanya sangat mudah membiak dan membesar. Pantas sekali ia menjalar di tanah. So, pagi tadi, saya dan ayah mertua godek sikit pokok ni agar ianya nampak kemas. Mana taknya, bila ia nampak subur, orang mula bertanya, pokok apakah ini. Makanya hari ini, saya dapat ilmu baru dalam masakan.


Rupanya, daun halba banyak digunakan dalam masakan masyarakat India di India. Penuh saya lihat gambar resipi menarik di IG orang dari negara India. So, bila digoogle cara membuatnya, rupanya ada bahannya di rumah. Dan, kita cubalah resipi daun halba ni. Ambil masa dalam 15 minit aje untuk masak. Ia sedap dimakan dengan roti, nasi putih mahupun nasi goreng. Orang vegeterian pun boleh makan. Plus, jika lidah anda nak pedas, boleh le potong setangkai dua cili padi dan letak dalam masakan.


Bahan-bahan:
4 biji telur
1 cawan daun halba dipotong (dibasuh bersih dan rendam seketika dalam 10 minit)
1 biji bawang besar didadu
1 inci halia dihiris & didadu
1 sudu kecil bawang putih dihiris & didadu
1 cili hijau dihiris
1 biji tomato didadu (saya guna baby tomato untuk habiskan stok)
1/2 sudu kecil jintan putih
1/2 sudu kecil serbuk cili
1/4 sudu kecil serbuk kunyit
2 sudu minyak untuk memasak
Garam secukup rasa

Penyediaan:
1. Panaskan minyak dalam kuali pada api sederhana.
2. Masukkan jintan. Goreng seketika. Kemudian masukkan bawang besar & goreng sehingga keperangan.
3. Masukkan pula bawang putih, halia & cili hijau. Gaul lebih kurang seminit.
4. Kemudian masukkan pula daun halba, tomato, serbuk cili & serbuk kunyit. Gaul mesra dalam seminit. Masukkan sedikit garam.
5. Masukkan telur dan kacau perlahan-lahan dan berterusan sehingga masak (macam buat scrambled egg tu). Siap


Happy cooking

Isnin, 10 Julai 2017

Ayam Goreng Berempah yang menggoda baunya


Assalammualaikum & Salam Sejahtera.

Ayam goreng berempah, most of us memang suka ayam ni sebab rasa dan aromanya yang tersendiri.
Dan ada satu kisah menarik yang saya simpan buat kenangan sampai bila-bila tentang menu ayam ni.

Ditakdir beberapa tahun dahulu, ada jiran baru pindah berhampiran rumah saya. Dan dia sekeluarga menjemput jiran-jiran lain datang ke kenduri doa selamat masuk ke rumah baru. Salah satu menu hidangannya pada para tetamu adalah ayam goreng berempah. Alhamdulillah, saya dapat merasa ayam gorengnya itu.

Nak dijadikan cerita, sebelum pulang, saya berbual sedikit dengan isteri tuan rumah. Saya memuji keenakan ayam gorengnya itu dan sekadar memaniskan mulut, saya bertanya resipinya. Dan, jawapan dari isteri tuan rumah itu memang membuat saya diam dan senyum dalam hati. Katanya dia tidak mahu kongsikan resipi tersebut kerana ia adalah RAHSIA. Saya hanya mengangguk dan biarkan sahaja persepsinya pada pegangannya. Tak perlu dipaksa jika memang dia tidak mahu berkongsi.

Akhirnya, Alhamdulillah, kali ini saya dapat menyediakan hidangan ayam goreng berempah yang sedap hasil daripada perkongsian Cik Mat dari web Tiffinbiru. Terima kasih banyak-banyak Cik Mat atas perkongsian bermanfaat ini. Namun, ada beberapa bahan yang saya menderhaka sikit (itu aje stok yang ada di rumah).

Bahan kisar:
1/2 inci halia
1/2 inci lengkuas
3 batang serai, hiris halus
4 ulas bawang putih
1 inci kunyit (saya guna serbuk aje sbb stok habis)
2 camca besar ketumbar biji
1 camca teh jintan kasar
1 camca teh jintan halus
1 genggam bawang goreng

Penyediaan:
1. Ayam dibuang kulit, bersih dan cucuk dengan garfu pada semua bahagian berdaging. Masukkan ke dalam mangkuk. Tuang bahan kisar halus, tambah garam secukup rasa dan gaul rata. Letak dalam bekas bertutup dan perap semalam dalam peti sejuk (atau sekurangnya 5 jam).
2. Panaskan minyak untuk goreng terendam. Kemudian goreng hingga keemasan dan ayam masa, gunakan api sederhana. Angkat dan toskan. Buat kaedah sama untuk baki ayam tadi. Siap.

Happy cooking

Sheperd Pie yang sedap dan enak


Assalammualaikum & Salam Sejahtera semua.

Tak pernah terfikir di minda saya yang saya akan buat makanan ini. Serius.
Saya memang tahu kekurangan diri bab memasak dari muda tapi bila usia semakin meningkat (akak dah makin tua dek non...), tahap keinginan untuk mencuba resipi atau makanan baru, membuak-buak. Apalagi bila lihat banyak gambar makanan sedap, best, menarik dok ber'tepek' di IG.

Dan menu Sheperd Pie atau adakala orang panggil Cottage Pie ini, saya cuba juga membuatnya kerana ternampak IG Tengku Puan Pahang. Tengku sering buat menu ini kerana ia makanan kesukaan ahli keluarganya. Kalau dah selalu depan mata dok terpandang, hati mula berkata-kata mahu mencuba.

Dan Alhamdulillah, Allah izinkan juga membuat dan menikmatinya masa bulan Ramadhan lepas. Resipi ini saya ambil di Youtube Marco Pier White. Gigih saya play pause play pause rewind youtube tu. Kenapa saya pilih resipi Chef Marco ni? Salah satu sebab suka tengok dia masak ialah, sambil dia masak, dia akan beri sebab musabab kenapa sesuatu masakan tu kena lebih ini, kurang ini, kena taruk ini, jangan letak ini. Sama macam Anna Olsan mengajar. Depa tak kedekut ilmu dan mahu orang masak dan menikmati makanan seperti mereka. Sayang saya pada mereka dan siap saya doa yang baik2 untuk mereka (doa tu rahsia akak dengan Allah k).
But still, ada a few bahan dan cara saya 'menderhaka' sikit. Saya letak kiub ayam seketul, taruk sos cili 3 sudu, taruk oregano (saya x suka bau thyme), letak garam & gula. Anyway, still sedap ya... :)

Bahan-bahan:
Buat Mashed Potato dulu (kentang lenyek)
1. 1kg kentang saiz sederhana (bergantung pada saiz dulang pembakar)
2. Susu
3. 3 biji kuning telur (untuk jadi gam dan menaikkan warna bila membakarnya)
4. 1-2 sudu mentega pada suhu bilik

Penyediaan:
1. Basuh bersih kentang dan lap. Cucuk dengan garfu di beberapa tempat pada kentang dan letakkan kentang atas tray. Bakar dalam oven selama lebih kurang 30-45 minit sehingga kentang lembut dan mudah dikisar/tumbuk. Kenapa bakar dan bukan rebus? Kerana Chef Marco kata, ia bagi memastikan kentang kita tidak berair dan ianya cantik dimasak.


2. Masukkan kentang yang telah dibuang kulitnya ke dalam mangkuk sederhana besar. Penyek atau lumatkan kentang tersebut (terpulang nak guna lesung batu ke, spatula yang masak daging berger ke atau mesin pengisar yang macam Chef Marco pakai (rujuk youtube) ke)
3. Panaskan susu ke dalam periuk kecil pada api sederhana (susu ni ambil lebih kurang dalam 300-400ml, bergantung pada kepekatan anda guna bila menggaul kentang). Standby lebih pun tak apa. Panaskan seketika tapi bukan menggelegak tau.
4. Gaulkan kentang dengan mentega. Gaul sehingga agak mesra. Kemudian masukkan susu sederhana panas perlahan-lahan dan sedikit demi sedikit (jangan terus curah banyak). Gaul sehingga kita rasa kentang tersebut tidak terlalu keras dan teksturnya ok dan TAK MAHU kentang terlalu berair.
5. Setelah semuanya mesra, masukkan kuning telur dan gaul lagi sehingga anda rasa puas hati. Siap.

Bahan-bahan Sheperd Pie:
1. 1 sudu besar minyak zaitun / minyak sayur
2. 1 biji bawang besar. Dicincang
3. 1 ulas bawang putih. Dicincang
4. 400-500 gram daging cincang
5. 10 gram tepung gandum
6. 1 sudu besar sos worcestershire
7. 1 sudu besar tomato puri
8. 1 kiub stok ayam/daging
9. 3 sudu sos cili (yang ni saya menderhaka skit resipinya)
10. Gula & garam secukup rasa
11. 500ml air
12. 1 sudu kecil oregano (saya tak suka bau thyme)
13. 1 batang lobak merah dipotong dadu dan direbus sehingga separuh masak
14. 1 biji kentang dipotong dadu dan direbus sehingga separuh masak
15. 1 kuning telur

Penyediaan:
1. Panaskan minyak di dalam kuali. Masukkan bawang besar dan bawang putih dan gaul sehingga bawang bertukar warna.
2. Masukkan daging dan gaul mesra dengan bawang. Masak daging dan cuba lerai-lerainya agar tidak berketul. Masak dalam 10-15 minit sehingga kelembapan air pada daging hilang. Bila daging dah nampak macam sedikit kering, masukkan tepung dan gaul.
3. Masukkan pula sos wescestershire, kiub ayam, air dan daun oregano/thyme, sos cili serta gula da garam. Masak sehingga mendidih dan gaul sekali sekala. Masak dalam 1/2 - 1 jam (bergantung pada masa anda nak cepat atau lambat).
4. Selepas sos daging sudah masak, pindahkan ia ke dalam bekas pembakar yang boleh masuk ke dalam oven. Taburkan potongan lobak dan kentang dan tekan sedikit agar masuk ke dalam sos daging (at least suku dari saiz dadu sayur tu masuk ke dalam sos)


5. Panaskan oven pada suhu 220 celcius.
6. Kaut sesudu besar mashed potato yang dibuat tadi dan letakkan di atas sos daging & kiub sayur. Letakkan sehingga 'cover' kebanyakan tempat. Ratakan menggunakan palette knife, spatula atau apa sahaja yang sesuai (sediakan bekas kecil air untuk memudahkan proses meratakan mashed potato menggunakan spatula). Ratakan sehingga ketepi bekas pembakar untuk pastikan ia tertutup rapat. Kemudian buat corak menggunakan garpu atau spatula. Sapukan kuning telur di atas kentang.
7. Bakar selama 30 minit atau sehingga kentang berwarna keemasan. Siap

Nampak cantiklah juga sebelum dibakar. Bila dah start bakar dan terlebih masa, sheperd pie saya jadi macam kat gambar atas. Sos terkeluar tepi-tepinya.

Happy cooking

Ahad, 9 Julai 2017

Roti Pizza yang Mudah, Kenyang, Sedap


Assalammualaikum & Salam Sejahtera.

Selamat Hari Raya Aidil Fitri 2017 semua.
Baru sempat hari ni nak kongsi resipi mudah, sedap dan kenyang. Guna roti putih Gardenia atau apa sahaja brand yang anda ada).

Exactly, this in not my totally recipe. Its belong to my beloved encik hubby. Saya cuma tolong sikit-sikit aje untuk sosnya. Yang lain, dia buat sendiri (nasib encik hubby ter'rajin' so isteri dan mak ayahnya kenyang masa berbuka Ramadhan lepas).

Ini saya kongsikan resipinya.
Saya amat sarankan anda guna apa sahaja yang ada di dapur jika bahan yang saya kongsi tiada seperti dalam resipi saya. InsyaAllah, anda akan rasa puashati dan belajar ilmu baru jika dapat guna bahan gantian bahan yang tiada.

Ini bahannya:
Sos:
1. 2 sudu besar minyak masak
2. 1 labu bawang besar, dicincang
3. 1 tin kecil tomato puri / sos tomato jika tiada
4. 3 sudu besar sos cili
5. 1 kiub ayam (takde pun takpe)
6. 1/2 cawan air
7. Garam & gula secukup rasa (kalau puasa, agak2 aje)

Penyediaan sos:
1. Panaskan minyak pada api sederhana. Masukkan bawang besar dan goreng sehingga naik bau. Kemudian masukkan sos tomato puri, sos cili, air dan kiub ayam. Gaul seketika
2. Masukkan garam dan gula secukup rasa bila sos mendidih. Siap.


Bahan Pizza:
1. Roti putih (any brand). Potong kulit tepinya
2. Hotdog, dihiris
3. Chicken slice / isi daging bahagian dada ayam / cendawan butang (apa sahaja yg ada kat dlm fridge anda nak add-on atas roti)
4. Parutan keju mozarella
5. Daun selasih (basil) (tak letak pun takpe)
6. Bakar pada suhu 200° dlm 15-20 minit

Penyediaan:
1. Sediakan tray yang boleh memuatkan 4-6 keping roti putih. Susun roti rapat-rapat di dalam tray (seperti dalam gambar). Sapukan sos tadi di atas roti tapi jangan terlalu banyak kerana takut ia akan menjadi terlalu hitam bila dibakar.
2. Taburkan hotdog, chicken slice atau apa sahaja yang berkenan/teringin/ada dalam fridge.
3. Taburkan perutan keju dan letakkan beberapa helai daun selasih as a garnish. Bakar pada suhu 200 Celcius dalam 15-20 minit (sehingga keju atasnya cair dan perang). Siap.

Happy cooking

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...