Firman Allah: (لقد كان لكم في رسول الله أسوة حسنة) (maksudnya: Sesungguhnya bagi kamu pada Rasulullah itu contoh yang baik).
DENGAN NAMA ALLAH YANG MAHA PEMURAH LAGI MAHA PENGASIHANI

Selasa, 20 Oktober 2020

Roti telur sardin yang mudah


 Assalammualaikum & Salam Sejahtera.

Menu mudah untuk sarapan, minum petang ataupun kudapan malam bila lapar. Resipi ni saya dapat dari youtube Sheila Rusly.

Anda boleh cuba nanti.

Bahan:
5-6 keping roti putih dibelah dua
1 tin kecil sardin
3 biji telur
1 biji bawang besar didadu
2 ulas bawang putih didadu
1/2 biji jus limau nipis
1/2 sudu kecil garam
Sedikit minyak untuk memasak

Penyediaan:
1. Dalam satu mangkuk, masukkan sardin, telur, bawang putih, bawang besar, jus limau nipis & garam. Pecahkan ikan sardin & kocok campuran ini semua. Ketepikan.


2. Sediakan kuali leper. Panaskan sedikit minyak di atasnya. Kemudian, masukkan roti dalam adunan sardin & salutnya depan belakang. Letak perlahan-lahan atas kuali. Buat sekali lagi untuk 3 keping roti atau muat-muat saiz kuali. Setelah bawah roti garing, terbalikkan. Masak sebelah lagi. Setelah garing, angkat & letakkan atas piring. Susun roti dalam pinggan bila sedikit sejuk. Siap.


Isnin, 19 Oktober 2020

Maggi goreng sambal sardin & kerang yang sedap


 Assalammualaikum & Salam Sejahtera.

Sarapan maggi goreng sambal sardin dengan kerang.

Kome-kome makan apa pagi ni?
Harini saya try resipi baru dari Youtube @sheilarusly_jspictures . Tunggu punya tunggu Ali ikan datang bawak dagangan, sekali harini dia tak jadi datang. Makanya, pantas le dok fikir apa nak masak sarapan pagi ni. Terus teringat stok maggi yang ada & YouTube Sheila Rusly yang dok tengok 2-3 hari lepas.

Jadinya, inilah sarapan sedap kami. Ada add on sikit kerang sebab sis in law suka.

Bahan:
4 paket maggi sambal bilis direbus sebentar & toskan
4 paket perencah maggi
1 biji bawang besar didadu
2 ulas bawang putih dihiris
3 sudu besar cili giling
3-5 tangkai cili padi dihiris
1/2 tin ikan sardin dengan kuahnya
1/4 cawan air
1 biji limau nipis
1/2 cawan isi kerang
5-6 biji fishball dihiris
2 biji telur
Secekak sawi dipotong kasar
1/4 kobis dihiris
Minyak untuk menumis

Penyediaan:
1. Panaskan minyak dalam kuali. Masukkan bawang besar & putih. Masak hingga naik bau. Masukkan pula cili giling. Tumis hingga sedikit garing. Masukkan perencah maggi & kacau. Masukkan air serta ikan sardin & kuahnya. Kacau & pecah-pecahkan ikan sardin tersebut.
2. Kemudian, masukkan, jus limau nipis, fish ball & kerang. Kacau & biarkan ia masak sebentar. Lepas tu, masukkan telur & dadarkan ia sekejap. Masukkan pula maggi, sawi & kobis. Kacau hingga semuanya mesra. Tutup api & siap untuk dihidang.

Ahad, 18 Oktober 2020

Sambal sotong nak cepat


 Assalammualaikum & Salam Sejahtera.

Sambal ni anda boleh aje terus guna cili kisar yang dalam pek tu tapi still boleh nampak pekat sambalnya.

Bahan:
500gm sotong
3/4 cawan cili kisar
1 biji bawang besar, hiris bulat & leraikan
1/4 cawan jus asam jawa
1 sudu besar gula
1/2 cawan minyak untuk menumis
Garam & gula secukup rasa

Bahan tumbuk / kisar:
1 biji bawang besar potong
3 ulas bawang putih
1/2 inci halia
1 inci belacan

Penyediaan:
1. Sotong diasingkan kepala, buang kotoran & cuci bersih. Badan sotong dikelar-kelas tapi tidak putus. Cuci & tos. Ketepikan.
2. Panaskan minyak dalam kuali. Tumis bahan tumbuk/kisar hingga harum. Masukkan cili kisar, kacau & masak hingga cili garing dan naik minyak. Guna api kecil & kacau sentiasa.
3. Masukkan jus asam jawa, garam secukup rasa & gula (selalunya jika sambal sotong, gula kena lebih sikit). Kacau & masukkan sotong, gaul rata & masukkan bawang besar. Kacau hingga bawang lembut & sotong bertukar warna. Rasa & jika ok matikan api. Siap untuk dihidang.

Sabtu, 17 Oktober 2020

Siakap tiga rasa yang simple


 Assalammualaikum & Salam Sejahtera.

Siakap 3 rasa. Menu mudah untuk makan sehari. Sos 3 rasa pun boleh dapat di pasaraya.
Cuma add on bawang, sayur & cili aje.

Jika nak sedap sikit, lepas tumis bawang tu, boleh le letak cili giling dalam 3 sudu. Masak kejap & letak sos serta bahan lain.

Koyak rasanya hati


Heart breaking💔

Innalillah... Miko dah pergi selamanya... No more twins yang selalu buat kami keliru.

Lebih pedih lagi, 4 ekor anak kucing sakit dalam masa 4 hari & pergi satu demi satu. Rabu petang, Becky mati. Malamnya pula Jack menyusul Khamis pagi, Putih pula Allah ambil. Dan Maghrib semalam, Allah ambil juga Blacky yang tabah. Dua kali saya & hubby menatap kucing mati. Dua kali juga air mata laju aje turun menitis. 

Dan tadi bila nak masak soft cookies, hubby cakap, "Sedihnya tengok tempat barang tu. Kalau time-time begini, depa tidur aje kat situ ramai-ramai." Saya dah sebak. 


Maksu paksu pasti rindukan Blacky, Putih, Jack, Becky, Miko, Chemong, Mak Kucing, Chiki, Cummi, Mama Lang, Bambam, Hero & Panda sampai bila-bila. RIP.

Rabu, 14 Oktober 2020

Bubur nasi yang rasa macam bubur lambuk


 Assalammualaikum & Salam Sejahtera.

Saya guna baki sup ayam berempah sehari sebelumnya. Selalunya memang begitu. Cuma kali ni, rasa buburnya mirip kepada rasa but lambuk. Sedap sangat rasanya. Mak mertua pun elok aje makan. Sedap kat tekak dialah agaknya.


Untuk resipinya, boleh aje ke resipi sup ayam sebelum ni. Cuma tambahkan 1 cawan beras yang telah dibersihkan.

Selasa, 13 Oktober 2020

Sambal Ijo Tempe, Kentang & Bilis


 Assalammualaikum & Salam Sejahtera.


Selalu kita buat menu ni guna sambal belacan atau sambal cili giling. Kali ni, saya try guna cili hijau & cili padi hijau. Tak berapa pedas sangat & sangat sesuai untuk orang tua.

Bahan:
6 batang cili hijau besar
17-20 batang cili padi hijau
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
1/2 cawan air
4 biji kentang dihiris
1 keping tempe dihiris
1/2 cawan ikan bilis direndam & ditoskan
1/2 cawan air asam
Gula & garam secukup rasa
Minyak untuk menggoreng

Penyediaan:
1. Panaskan minyak dalam kuali. Goreng kentang, kemudian tempe & bilis sehingga garing. Ketepikan.
2. Kisar cili hijau, cili padi, bawang besar, bawang putih & air. Panaskan kuali & masukkan bahan kisar. Masak hingga sedikit garing. Kemudian, masukkan air asam & kacau sekali sekala.
3. Setelah sedikit garing, masukkan pula gula & garam secukup rasa. Kacau seketika & kemudian masukkan kentang, tempe & bilis goreng. Gaul hingga mesra & kemudian dah boleh diangkat. Siap dihidang.

Isnin, 12 Oktober 2020

Resipi sup ayam serius sedap


 Assalammualaikum & Salam Sejahtera.

Pertama kali buat sup ayam letak segala macam rempah ni. Selalunya letak bahan asasnya (sup nasi ayam). Rasa sangat lain & bila makan sambil letak bawang goreng, rasanya makin terangkat.

Dan oleh kerana ada baki kuah & ayam sedikit, saya buat bubur nasi. Udahnya rasa dah macam bubur lambuk. Marbeles. TQ @matgebu untuk resipi di web.
Ini bahannya, anda boleh cuba.

Bahan:
1 ekor ayam dipotong 14
1.5 liter air
2 biji kentang dipotong wedges
1 batang lobak merah dipotong 4 & di'wedges'kan
1 camca besar bawang goreng
1 pokok daun sup, dipotong kasar
1 kiub ayam "Maggi"
Air secukupnya
Hirisan daun sup/daun bawang*
Bawang goreng secukupnya*(*untuk hiasan)

A (DIKISAR HALUS)
1 biji bawang besar
2 1/2 inci halia
4 ulas bawang putih
1/2 inci kunyit hidup @ 1/2 camca teh serbk kunyit
1/2 - 1 camca besar lada hitam biji
1 1/2 camca besar ketumbar biji
1 camca teh jintan manis
1/2 camca teh jintan halus
3 biji buah keras

B (BAHAN TUMIS)
1 batang kayu manis
1 kuntum bunga lawang
3 biji buah pelaga
5 kuntum bunga cengkih

Penyediaan:
1. Ayam dibuang kulit, cuci bersih & toskan. Panaskan minyak dalam periuk, tumis bahan "B" hingga harum, masukkan bahan "A" & tumis hingga wangi & terbit minyak. Masukkan ayam , lobak & kentang, gaul rata & masak sekejap hingga ayam kecut.
2. Tuang air & masak dengan api kuat hingga mendidih. Masukkan 1 camca besar bawang goreng & daun sup yang dipotong kasar. Perlahankana api dan renihkan.
3. Tambah kiub pati ayam & garam secukup rasa. Masak hingga kentang empuk. Rasa & jika ok boleh matikan api. Tabur hirisan daun sup/daun bawang serta bawang goreng untuk dihidang.

Sabtu, 10 Oktober 2020

Makaroni bakar ala Melayu


 Assalammualaikum & Salam Sejahtera.

Resipi ni saya dapat dari IG @sheilarusly_jspictures . Tengah dok lepak-lepak lepas kenduri haritu, ternampak le video IG makaroni ni. Apalagi, semalam aje, terus ajak Rudy beli barang dapur.

Cuma versi saya ni, takde rempah kurma, cendawan & saya letak cili habanero 2 biji (pijar tangan lepas tu weh...)


Bahan:
1 pek makaroni direbus al dante & ditoskan
4 sudu besar minyak zaitun
1 labu bawang besar didadu
4 ulas bawang putih didadu
2 inci halia didadu
4 sudu besar cili giling
2 sudu besar rempah kari
1 tin kecil tomato puri
250gm daging cincang
1/2 cawan air
1 batang saderi dihiris
1 biji tomato didadu
1/2 batang lobak diparut
1/2 biji cili benggala didadu
2 biji cili habanero didadu
1 sudu kecil garam
5 biji telur
1 cawan susu / susu cair
Parutan keju

Penyediaan:
1. Panaskan kuali & masukkan minyak zaitun. Setelah panas, masukkan bawang besar. Goreng seketika & masukkan bawang putih & halia. Goreng hingga naik bau.

Jumaat, 9 Oktober 2020

Resipi tomato salsa, sedap letak dalam burger atau tortilla


 Assalammualaikum & Salam Sejahtera.

Tomato salsa. Sedap letak dalam burger, banjo mahupun tortilla.

Minggu lepas cuba letak dalam burger. Sedap. Cuma terpaksa kurangkan cili sebab mak ayah Rudy tak tahan pedas. So, untuk yang suka pedas, boleh le letak cili padi, cili benggala, cili habanero, serrano atau apa aje yang suka.

Bahan tomato salsa:
1 biji tomato dipotong dadu
1 batang cili merah dihiris
1 biji bawang besar didadu
2 ulas bawang putih didadu
1 sudu besar perahan lemon

Penyediaan:
1. Campurkan semua bahan dalam satu mangkuk & gaul. Siap.

p/s: boleh letak cili lain yang anda suka.

Khamis, 8 Oktober 2020

Hor Revenge Burger, serius sedap & pedas


 Assalammualaikum & Salam Sejahtera


Burger ni saya buat sebab ada cili habanero & serrano beli di Cameron. Serius pedas cili ni. Pijar tangan dibuatnya. Tapi berbaloi sebab sedap sangat bila disalai atas dapur & dibuat inti burger. Untuk yang suka burger & suka pedas & nak try buat, ini resipinya. Saya ambil dari @foodnetwork 


Bahan:
10 biji roti burger dibakar dengan mentega
10 keping daging burger
Minyak zaitun
Mentega (sapuan roti)
Sos worcestershire
1 sudu besar lada putih
1 batang timun dihiris
1/2 biji daun salad
2 biji tomato dihiris
1 batang cili serrano
1 biji cili benggala
2 batang cili merah

Rabu, 7 Oktober 2020

Bingka keledek yang lembut


 Assalammualaikum & Salam Sejahtera.

Berkali-kali cari ubi kayu tapi asyik takde aje. Udahnya rezeki dapat keledek. Makanya, kita buatlah bingka keledek. Sesuai untuk buat sarapan, minum petang atau kudapan lepas makan malam.
Ini saya kongsi resipinya.

Bahan:
4 biji telur
3 cawan santan
2 cawan tepung gandum
1 cawan gula
1 sudu kecil garam
2 sudu kecil esen vanilla
2 sudu besar mentega
2 cawan keledek oren yg siap direbus & dilecek
Sedikit mentega untuk sapuan dalam loyang
Loyang saiz 7x7

Penyediaan:
1. Panaskan oven pada suhu 200°C, lenser loyang dengan mentega & ketepikan.
2. Satukan semua bahan diatas kecuali keledek dalam satu bekas, kacau dengan whisk hingga semua bersatu. Masukkan keledek lecek, kacau hingga rata.
3. Masukkan loyang sebentar dalam oven selama 2 minit & kemudian keluarkan balik. Masukkan adunan ke dalam loyang. Bakar selama 1 jam atau hingga masak. Kalau nak permukaannya berkerak, tambah masa pembakaran.
4. Keluarkan dari oven setelah kuih masak. Biar kuih sejuk barulah di keluarkan dari loyang untuk dipotong.

Selasa, 6 Oktober 2020

Resipi mudah mi bandung


Dok fikir nak masak apa yang mudah hari Jumaat. Makanya, ini hasilnya. Kalau nak pedas lagi rasa kuahnya, add-on sekali dengan sos cili madu 3 tu masa makan Pergh!

Bahan:
2 bungkus mee kuning dicelur
10 ekor udang basah
2 ekor sotong dipotong bulat
1/2 cawan kacang tanah digoreng & kemudian kisar
1 ikat saw1 biji tomato potong 6
Hirisan dada ayam
1.5 liter air rebusan daging (guna aje 2 kiub daging)
8 biji telur
Gula & garam

Bahan Kisar:
1 biji bawang besar
5 ulas bawang putih
10 tangkai cili kering

Bahan hiasan:
2 keping tauhu goreng dihiris
Bawang goreng
Cili merah dihiris

Penyediaan:
1. Panaskan minyak & tumis bahan kisar sehingga cili masak.
2. Kemudian masukkan air rebusan daging, kacang, hirisan ayam & sotong. Masak sehingga mendidih. Kemudian masukkan gula & garam secukup rasa.
3. Kecilkan api. Pecahkan telur sebiji demi sebiji ke dalam periuk. Jangan kacau agar telur tidak pecah. Biarkan telur masa. Akhir sekali masukkan sawi & tomato.
4. Kacau seketika & tutup api. Curahkan kuah di atas mi. Hiaskan dengan bahan hiasan. Siap.

Isnin, 5 Oktober 2020

Nasi goreng mentega yang mudah


 Assalammualaikum & Salam Sejahtera.

Tq so much Tuanku @airtangan_tunkuazizah untuk video resipi yang dikongsikan di IG. Excited nak cuba sebab bahannya ringkas sangat. Cuma kami punya tak letak cili sebab parents in law tak makan pedas. Alhamdulillah, suami pun suka 😊


Untuk rakan2 nak cuba, ini versi saya. Saya guna apa ada di dapur aje. Lepas masak, makan aje dengan keropok goreng yang digoreng lepas tu.

Bahan:
3 cawan nasi putih berbaki semalam
1/2 cawan mentega
1 biji bawang besar dihiris
3 ulas bawang putih didadu
4 biji fishball dihiris
2 biji telur
1/2 cawan mix vege
Garam secukup rasa

Penyediaan:
1. Panaskan kuali & masukkan mentega. Selepas mentega cair, masukkan bawang besar & bawang putih. Setelah sedikit garing, masukkan fishball. Kacau seketika & biarkan ia masak sebentar.
2. Selepas itu, ketepikan sedikit bahan goreng tadi & masukkan 2 biji telur. Kacau sekali sekala agar telur tidak terlalu pecah.
3. Kemudian, masukkan nasi & mix vege. Kacau sehingga mesra. Masukkan garam secukup rasa. Kacau seketika & siap dihidang.

Ahad, 4 Oktober 2020

Kentang goreng dengan sos bolognese & keju yang sehingga menjilat jari


Menu paling sedap, semua orang suka & guna apa sahaja jenis kentang.
Kentang goreng dengan sos bolognese & keju @ Fries with bolognese sauce and cheese.

Menu ni dah lama tak buat. Tapi, bila dah lalu kat blog alfimohd cari resipi shatshuka & ternampak menu ni, why not masak balik. Menu yang sedap dimakan time minum petang, lepak-lepak dengan famili atau kawan & boleh juga jadikan kudapan lewat malam.

Bahan:
500gm jejaji goreng (boleh guna wedges jika suka)
1 biji bawang besar didadu
1 ulas bawang putih dicincang
1 cawan daging cincang
1/2 batang parutan lobak
3 sudu besar puri tomato
2-3 sudu besar sos cili
1/2 cawan air
Gula & garam secukup rasa
1 sudu kecil daun oregano
Keju mozzarella (boleh aje nak guna keju lain)



Penyediaan:
1. Panaskan minyak & goreng kentang sehingga kekuningan. Angkat & toskan. Ketepikan.
2. Kurangkan 3/4 minyak tadi. Tumis bawang besar & bawang putih. Setelah naik bau, masukkan daging cincang & goreng hingga tidak berketul.
3. Masukkan puri tomato. Kacau seketika & masukkan air serta sos cili. Kacau sehingga mendidih.
4. Masukkan pula parutan lobak merah. Kacau & biarkan dalam 2-3 minit.
5. Masukkan pula gula & garam secukup rasa serta daun oregano. Kacau sebentar & tutup api.
6. Letakkan kentang goreng ke atas pinggan yang boleh masuk microwave/oven. Sendukkan 1-2 senduk sos bolognese ke atas kentang & parut keju di atasnya. Masukkan pinggan ke dalam microwave & panaskan dalam seminit. Jika guna oven, guna suhu 150° & bakar hingga keju mencair. Setelah cair, keluarkan dari microwave & taburkan sedikit oregano atasnya. Siap.

Khamis, 27 Ogos 2020

Kueh Tiaw Goreng Sotong


Kueh tiaw goreng memang feveret di rumah ni.
Oleh kerana MIL suka menu ni, makanya kita masak harini untuk makan malam. Ini resipinya.

Bahan
500 gram kue teow
1 cekak kucai, potong pendek
1 genggam taugeh
1/2 biji bawang besar, hiris
2 ulas bawang putih, cincang halus
2 ekor sotong saiz sederhana dihiris
10 biji fish ball dipotong dua
3 sudu besar kicap
1 1/2 sudu besar kicap pekat
2 sudu besar sos tiram
2 sudu besar sos cili
2 biji telur, dipukul sedikit
2 sudu besar cili kisar
1/2 cawan air
1 keping tauhu
2-3 sudu kicap cair (ikut pada kemasinan anda)

Penyediaan:

1. Panaskan minyak dalam kuali, tumis hirisan bawang besar & bawang putih hingga wangi. Masukkan cili kisar & goreng seketika. Masukkan pula sos tiram & sedikit air, kacau dan tumis hingga cili garing.
2. Masukkan pula sotong & fishball. Masak sebentar & kemudian ketepi bahan di tepi kuali, masukkan telur & biar telur sedikit masak & kemudian hancurkan.
3. Masukkan pula kicap pekat & kicap serta sedikit air. Kacau rata & masak hingga sedikit pekat. Letakkan kue teow, daun kucai & taugeh. Pecah-pecahkan tauhu ke dalam kuali & gaul rata semuanya. Rasa & jika kurang masin, masukkan kicap cair. Gaul rata & siap.

Rabu, 26 Ogos 2020

Resipi Senang Kueh Tiaw Sup Bebola Daging


Sarapan paling pantas dibuat, kueh tiaw sup bebola daging.
Sedap, mudah, kenyang. Sesuai untuk yang kejar masa 🏃‍♀️🕐

Bahan:
1 pek kueh tiaw
12-15 biji bebola daging
5-7 biji fishball
3 batang saderi dihiris
4-5 biji telur rebus
1 biji tomato dipotong 6
1 genggam taugeh
1.5 liter air
1 kiub maggi daging
1 biji bawang besar dihiris
2 ulas bawang putih dihiris
2 sudu besar minyak untuk menumis
20 tangkai cili padi
Kicap
Garam & gula secukup rasa
Hirisan daun bawang untuk hiasan

Penyediaan:
1. Panaskan minyak dalam periuk. Kemudian tumis bawang besar & bawang putih. Setelah naik bau, masukkan air. Biarkan air sehingga mendidih.
2. Sementara tunggu air mendidih, celur kueh tiaw & taugeh dengan air panas seketika & toskan. Dan untuk cili kicap, masukkan dalam pengisar, cili padi, kicap & sesudu besar gula. Kisar & masukkan dalam mangkuk. Selepas itu, rebus telur di dapur sebelah.
3. Setelah air mendidih, masukkan bebola daging. Masak seketika & kemudian masukkan fish ball, batang saderi & kiub daging. Kacau & biarkan seketika.
4. Masukkan garam secukup rasa. Jika dah ok, tutup api & masukkan tomato. Kacau sebentar & siap dihidang.

Selasa, 25 Ogos 2020

Resipi Bendi Goreng Ala Mamak


Tetiba rasa nak try resipi baru bendi ni. Selalu letak dalam asam pedas aje. Kali ni makan dengan nasi panas, kuah kari nasi kandar, pergh!! Sedap sangat.

Ni resipinya untuk cuba.

Bahan:
8-10 batang bendi dipotong bulat
1 biji bawang merah dihiris halus
2 ulas bawang putih dicincang
2 tangkai daun kari
1/2 sudu kecil biji sawi
1/2 sudu kecil serbuk kunyit
4-5 tangkai cili kering dipotong, rendam dengan air panas & ditoskan
1/2 kiub pati ikan bilis
Garam secukup rasa

Penyediaan:
1. Panaskan sedikit minyak. Tumis bawang merah & bawang putih hingga naik bau. Kemudian, masukkan daun kari, biji sawi & cili kering. Kacau seketika.
2. Selepas itu, masukkan bendi, serbuk kunyit, serbuk ikan bilis & garam. Kacau sebentar sehingga bendi masak & siap dihidangkan.


Rabu, 5 Ogos 2020

Daging & Ayam Masak Kicap Berempah Kaw



Ayam & Daging Masak Kicap Berempah. 
Pilih mana berkenan di hati.

Resipi mudah feveret semua yang suka masak kicap ala mamak. Resipi ni saya cuba dari FB Mamak Haji. InsyaAllah sedap.

Bahan:
1 ekor ayam dipotong 10 dicuci bersih / 1kg daging
3 kuntum bunga lawang
3 biji buah pelaga
1 batang kayu manis
2 batang serai diketuk
3 biji bawang besar dikisar halus
2 sudu besar pes halia bawang putih
2 sudu besar rempah kari daging
3 sudu besar kicap pekat
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar sos cili
1 sudu kecil lada hitam ditumbuk
1 sudu kecil jintan manis
1 sudu kecil jintan putih
1/2 sudu kecil kas kas
1 cawan air
1 biji limau nipis, ambil jusnya
Garam & gula secukup rasa
Minyak untuk menggoreng


Penyediaan:
1. Garam kunyitkan ayam tadi & biarkan dalam 5 minit sebelum menggoreng. Goreng separuh masak aje. Angkat & toskan.
2. Dalam kuali lain, panaskan 4 sudu besar minyak masak & kemudian masukkan serai, bunga lawang, buah pelaga & kayu manis. Masak seketika & apabila naik bau, masukkan pes halia bawang putih. Kacau seketika & masukkan bawang besar pula. Masak hingga mendidih.
3. Masukkan semua bahan-bahan rempah lain & air. Kacau & biarkan sehingga ia mendidih.
4. Setelah mendidih, masukkan ayam goreng tadi & gaul mesra. Jika mahu kuah lebih, boleh tambah sedikit air. Masukkan garam & gula secukup rasa. Gaul & tutup api. Masukkan perahan limau nipis ke dalam kuah & kacau. Siap untuk dihidang.


Isnin, 20 Julai 2020

Resipi Ayam Goreng Berempah Ala Nasi Kandar


Assalammualaikum & Salam Sejahtera.

Ayam goreng berempah ala nasi kandar.
Sedap. Itu yang saya rasa bila Rudy berjaya masak ayam goreng ni. Resipinya kami ambil dari FB Mamak Haji Penang. Itupun tepung beras kami tak letak sebab dah habis stok.

Sesiapa yang suka ayam goreng, boleh cuba. Warna merah yang naik dari saduran ayam tu, rempahnya dibeli di kedai rempah area jalan Masjid India. Setin RM5.50 aje.

Bahan:
1 ekor ayam dipotong 12
4 Sudu besar tepung ubi kayu
2 Sudu besar tepung beras.
1 Sudu besar tepung jagung.
1 Sudu kecil serbuk lada putih.
1 Sudu kecil serbuk kunyit.
2 Sudu besar serbuk Kari Daging.
1/2 sudu kecil serbuk pewarna merah
1 Sudu besar cili kering yang dikisar halus.
3 Sudu besar kisaran halus bawang besar 1 biji + bawang putih 4 ulas + Halia 2 inci
3 tangkai daun kari dihiris
Garam secukup untuk dirasa.
Minyak untuk menggoreng


Penyediaan:
1. Bersihkan ayam & garam kunyitkan ia seketika. Masukkan serbuk kari, kisaran bawang besar, putih & halia. Gaul mesra.
2. Kemudian masukkan tepung ubi, tepung beras & tepung jagung bersama serbuk lada putih & daun kari.Gaulkan rata & dapatkan kelikatan tepung yang sesuai. Sekiranya tepung terlalu likat boleh ditambah telur sebiji atau sedikit air.
3. Perap ayam dalam 1-2 jam di dalam fridge. Ini bagi memastikan rempah mesra dengan ayam.
4. Panaskan minyak dalam kuali.
Gunakan api sederhana. Untuk gorengan yang cantik ketulan ayam perlu dimasukan jangan terlalu banyak. Dalam 4-5 ketul sekali goreng. Gorengan biasanya mengambil masa 20- 25 minit. Untuk pastikan ketulan ayam telah masak biasanya ketulan itu mula terapung. Jangan masak terlalu lama kerana jus ayam akan kering sewaktu menggoreng. Angkat & toskan. Siap.

Ahad, 19 Julai 2020

Nasi Briyani Johor


Assalammualaikum & Salam Sejahtera.

My 1st attempt. Alhamdulillah jadi.
Harini janji dengan Rudy sama-sama nak buat menu nasi kandar. Jadinya, saya ambil part masak nasi & lauk pauk manakala dia goreng ayam & goreng popodam + food tester lauk. Plus, kali ni saya masak letak kas kas.

Thanks @aziekitchen untuk resipi saya ambil di web. Ini resipinya. Saya ada tambah tolak skit ikut bahan yang ada.

Bahan:
7 pot beras Basmathi
2 biji buah tomato - direbus
1 helai daun pandan
7 sudu besar minyak sapi
Rempah 4 sekawan – kayu manis, bunga lawang, buah pelaga, cengkih
1 sudu kecil garam
1/4 cawan susu cair
Sedikit pewarna kuning

Bahan kisar basah:
8 biji bawang merah
6 ulas bawang putih
2 inci halia

Bahan kisar kering:
2 sudu besar rempah ketumbar
2 sudu besar jintan manis
2 sudu besar jintan putih
1 sudu kecil kas kas


Penyediaan:
1. Panaskan minyak sapi dalam periuk. Tumis rempah 4 sekawan, daun pandan.
2. Masukkan bahan kisar basah & kacau seketika sehingga naik bau. Masukkan bahan kisar kering & tomato yang direbus tadi.


3. Masukkan pila beras & goreng seketika. Tuang air secukupnya & garam.
4. Masak nasi seperti biasa sehingga air hampir kering. Bila telah kering, tuangkan susu cair. Kacau rata & tutup periuk.
5. Bila air telah kering, titis pewarna kuning & tutup periuk. Jangan dikacau. Setelah nasi benar benar masak, baru kacau rata. Siap dihidang.


Isnin, 13 Julai 2020

Resipi Bihun Sup Utara yang sedap


Assalammualaikum & Salam Sejahtera.

1st time buat bihun kuning ni. Ayah mertua yang first time tengok pun takut-takut nak makan. Katanya tak pernah lihat bihun orang warnakan kuning 😁
Dah kabor ke dia, orang Kedah & Perlis selalu buat bihun cenggini.

Alhamdulillah, sedap.
Jika ikutkan makan dengan sambal merah tapi dek kerana rumah ni suka cili kicap, Kita layankan aje. Jika suka bergedil, boleh add-on sekali.

Bahan sup:
4-5 ketul bahagian ayam (dipotong sederhana besar)
1 batang serai diketuk
1 1/2 inci halia ditumbuk
5 biji bawang merah ditumbuk
4 ulas bawang putih ditumbuk
6 kuntum bunga cengkih
1 sudu besar lada hitam ditumbuk
1 sup bunjut
1 batang kayu manis
2 kuntum bunga lawang
4 biji buah pelaga
1 pokok daun sup dikerat kasar
1 batang lobak merah
Garam secukup rasa
1-2 liter air

Khamis, 25 Jun 2020

Resipi Spaghetti Aglio Olio Makanan Laut


Alhamdulillah dapat rezeki kupang besar pelbagai saiz dari tokeh seafood Faizal Baharom.
Makanya, kita masakkanlah menu spaghetti ni untuk berbuka puasa haritu. Ini resipinya jika ingin cuba.

Bahan:
1/2 pek spaghetti yang siap direbus
1 biji bawang besar dihiris
2 ulas bawang putih didadu
1/2 cawan air
400gm udang siap dicuci
1kg kupang siap direbus
1/4 biji cili benggala dihiris
1 sudu kecil oregano
1 sudu besar chilli flakes / paprika
1 sudu kecil lada hitam
1 sudu kecil garam
Minyak zaitun untuk menumis

Penyediaan:
1. Panaskan kuali & masukkan minyak zaitun. Setelah panas, masukkan bawang besar dahulu. Goreng sebentar & kemudian masukkan bawang putih. Goreng hingga sedikit garing & kemudian masukkan air. Gaul sebentar hingga air mendidih.
2. Masukkan spaghetti. Gaul sebentar & masukkan cili benggala, udang & kupang. Gaul.
3. Masukkan pula oregano, lada hitam, chilli flakes/paprika & garam. Gaul hingga mesra. Jika kelihatan kering, tambahkan sedikit air. Kacau sebentar & tutup api. Siap untuk dihidang.

Jumaat, 12 Jun 2020

Resipi Ayam Gulai Darat


Assalammualaikum & Salam Sejahtera.

Resipi ni tak perlukan minyak. Siapa yang suka pedas, boleh tambah cili kering & cili merahnya. Sangat sesuai makan dengan nasi putih mahupun pulut.
Resipi ni dari buku masakan Chef @hanieliza

Bahan A:
1kg ayam dipotong 18
3 cawan santan (1 biji kelapa)
3 sudu besar rempah kari ayam
1 sudu besar serbuk ketumbar
2 batang kecil kulit kayu manis
3 kuntum bunga lawang
3 sudu besar kerisik
3 keping asam gelugur
Garam & gula secukup rasa

Bahan B (kisar):
15 tangkai cili kering
5-6 batang cili merah
2 ulas bawang putih
1 inci lengkuas
1 inci kunyit / 1/2 sudu kecil serbuk kunyit
2 cawan air

Penyediaan:
1. Campurkan ayam dengan bahan B dalam kuali. Masak sehingga ayam separuh masak.
2. Kemudian, masukkan rempah kari, serbuk ketumbar, kulit kayu manis & bunga lawang. Kacau sekali sekala.
3. Apabila ayam lembut, masukkan santan, kerisik, gula, garam & asam gelugur. Kacau & masak hingga pecah minyak. Tutup api & siap untuk dihidang.

Isnin, 8 Jun 2020

Resipi Udang Masak Berempah yang mewangikan rumah dengan halba campur


Assalammulaikum & Salam Sejahtera.

Resipi udang masak berempah ni saya dapat dari buku Resipi Daun Kari dari PTS. Dan yang bestnya, wangi rumah dengan bau halba campur bila ditumis.

Pertama kali menumis halba campur & bau rumah wangi dengan rempah hingga ke petang. Dan menu ni mudah & sedap. Jika tak suka udang, boleh cuba dengan ketam, lala, kupang mahupun ikan.
Dan jika berminat nak dapatkan makanan laut segar pada harga berpatutan, boleh try contact Encik Faizal di 012-2233597. Penghantaran di buat di area Ampang, KL (certain area), Klang & Port Klang.

Thanks to Chef @hanieliza untuk resipi.

Bahan A:
500 gram udang besar (boleh ganti dengan seafood lain)
3 sudu besar rempah kari ikan
1/2 cawan air asam
1 labu bawang besar potong 4
2 biji tomato potong 4
1/2 tangkai cili merah belah 2
5 sudu besar minyak masak
Garam secukup rasa


Bahan B (tumis):
4 biji bawang merah dihiris
2 ulas bawang putih dihiris
1 sudu besar halba campur
3 tangkai daun kari

Penyediaan:
1. Panaskan minyak masak dalam kuali & tumis bahan B hingga wangi.
2. Bancuh rempah kari dengan air asam. Kacau & masukkan dalam kuali. Kacau hingga mesra & pecah minyak & pekat.
3. Masukkan udang, tomato, bawang besar, cili merah & garam. Kacau hingga mesra & pecah minyak (jika masak makanan bercengkerang, tutup dengan penutup periuk/kuali sebentar agar isi dalam cengkerang betul-betul masak. Dalam 3-4 minit). Bila nampak dah masak & pekat, tutup api. Sedia untuk dihidang.

Sabtu, 6 Jun 2020

Ayam Goreng Pedas & Berempah


Assalammualaikum & Salam Sejahtera.

Resipi ni dari buku Chef @hanieliza .
PTS ada promosi pek buku-buku masakan, buku agama, buku motivasi di showroom depa. 6 hari sebelum raya, sambil ambil last stok buku singgah sat tengok promosi yang ada. Dapatlah set buku masakan 10 naskhah pelbagai tajuk hanya RM20 aje. Dan buku resipi daun kari ni best. Macam-macam menu boleh cuba + you can't deny harumnya bau daun kari bila ditumis.

Dan resipi ni saya cuba dulu. Alhamdulillah sedap. Jika nak extra pedas, boleh letak cili padi banyak skit atau jenis cili yg kecil tu & letak lada hitam.

Bahan:
1kg ayam
2 ulas bawang putih
3 ulas bawang merah
1 inci halia
5-7 tangkai cili padi
2 sudu besar cili kisar
2 sudu besar rempah kari daging
1 sudu kecil serbuk kunyit
1 sudu besar tepung goreng berempah (jika xde guna 1 sudu tepung gandum + 1 sudu kecil tepung beras)
1 biji telur
5 tangkai daun kari dihiris kasar
Garam secukup rasa
Minyak untuk menggoreng


Penyediaan:
1. Bersihkan ayam & toskan. Kisar bawang putih, bawang merah, halia, cili padi & sedikit air.
2. Dalam satu mangkuk, masukkan bahan kisar, cili kisar, rempah kari, serbuk kunyit, tepung, daun kari & garam. Gaul mesra.
3. Masukkan ayam dalam bahan campuran & perap ayam selama 30 minit ke 1 jam (nak lagi kaw, perap le lama lagi).
4. Panaskan minyak dalam kuali atau deep fryer & goreng ayam sehingga masak & sedikit garing. Angkat & toskan. Siap.


Jumaat, 5 Jun 2020

Puding Roti Fruits Cocktail yang mudah


Assalammualaikum & Salam Sejahtera.

Saya suka puding roti. Bila jumpa resipi yang sedap, mesti nak cuba. Dan resipi kali ni juga saya cuba dari IG Permaisuri Agong @airtangan_tunkuazizah .
Nampak pudingnya tak perlu tuang kuah kastard & boleh guna fruits cocktail.
Gigih saya dok pi cari roti keras time PKP aritu tapi tak jumpa. Udahnya rezeki baru dapat 2 hari lepas di kedai bakeri Aeon. Orang dah ramai, baru depa buat banyak agaknya.
Jimat sangat buat puding roti ni. Portionnya banyak & boleh sedekah pada orang juga.

Bahan:
1 batang roti french bread / roti keras potong serong saiz sederhana
2 tin susu krimer sejat
2 cawan air
2 1/4 cawan gula kastor (Saya letak 2 cawan aje)
100gram santan kotak (untuk rasa lemak, optional)
3 sudu kecil vanila esen
113gram mentega cair
1 tin besar cocktails buah
5-6 biji kurma dibuang biji (sebab takde stok kismis)
6 biji telur

Khamis, 4 Jun 2020

Air Nanas yang segar bila diminum


Assalammualaikum & Salam Sejahtera Semua...

Bukan setakat sedap, sejuk tapi isinya banyak boleh kita makan. Segar. Mak ayah pun senang hati aje minum segelas penuh.
Jika nak rasa extra fresh, boleh letakkan 2-3 sudu air aiskrim soda.

Bahan:
1 biji nanas sederhana dikupas dibuang matanya & dipotong 4. Buang empulur tengahnya. Potong kiub
1 cawan gula pasir
1 helai daun pandan disimpul
2 cawan air
Air batu secukupnya
2-3 cawan air untuk masak/suam
Setitik dua pewarna kuning

Penyediaan:
1. Masukkan nanas dalam periuk, satukan gula, 1 cawan air, daun pandan & pewarna kuning. Masak guna api sederhana selama 15 - 20 minit. Tutup api. Biarkan sejuk.
2. Bila nak minum/hidang masukkan air nanas tadi dalam jug & masukkan air suam. Kacau & masukkan ais. Jika nak macam air gas yang segar skit, boleh letak 1/3 cawan air aiskrim soda.

Rabu, 3 Jun 2020

Ubi Rebus & Sambal Bilis, menu mudah yang sedap


Assalammualaikum & Salam Sejahtera semua...

Kudapan masa berbuka mahupun lepas tarawikh.
Jika tak puasa, boleh aje buat menu untuk minum petang. Simple but delicious.

Menu yang sangat mudah + sambal bilis tu buat extra. Boleh makan dengan nasi.
Jimat kan.

Selasa, 2 Jun 2020

Ikan Goreng Tepung Pedas


Assalmmualaikum & Salam Sejahtera.

Nak pi pantai timur tak dapat le time-time gini. Kita bawak le menu tepi pantai ke dalam rumah.
Bahan untuk tepung sangat mudah.

Bahan:
2-3 ekor ikan kembung / ikan pelaling dicuci bersih
1/2 cawan tepung gandum
1/2 sudu kecil garam
1/2 sudu kecil lada sulah
1/2 sudu kecil lada hitam
1/2 sudu kecil paprika
1/2 kecil garlic powder
1/2 sudu kecil oregano
1/2 sudu kecil thyme
1 biji telur
Minyak untuk menggoreng

Penyediaan:
1. Panaskan minyak dalam kuali guna api sederhana.
2. Dalam satu mangkuk, masukkan semua bahan kering. Gaul mesra. Dalam mangkuk lain, pecahkan telur & kocak.
3. Setelah minyak panas, sadurkan ikan dengan tepung & kemudian salut dengan telur & sadur kembali dengan tepung. Goreng hingga kedua-dua belah warna kuning keemasan. Angkat & toskan.

Isnin, 1 Jun 2020

Telur Kicap Bawang yang sempoi


Assalmmualaikuam & Salam Sejahtera.

Bulan puasa hari tu, encik hubby masuk dapur. Alhamdulillah, menunya simple tapi sedap.
Makan time berbuka memang enak.

Bahan:
5 biji telur
1 biji bawang besar dihiris bulat & dilerai
1 sudu minyak masak
1 biji cili merah dihiris
1 biji cili hijau dihiris
5 sudu besar kicap manis JALEN
2-3 sudu besar air

Penyediaan:
1. Telur digoreng mata kerbau sebiji demi sebiji. Angkat & susun dalam mangkuk lebar. Ketepikan.
2. Panaskan 1 sudu besar minyak masak. Goreng bawang besar, cili merah & cili hijau hingga layu. Angkat dan toskan. Dalam kuali yang sama, masukkan kicap dan sedikit air. Kacau rata dan masak 1 minit. Tutup api.
3. Tuang kicap atas telur tadi & taburkan bawang besar & cili tadi. Ratakan. Siap.

Ahad, 31 Mei 2020

Resipi Pecel Jawa & Tauhu Sumbat


Assalammualaikum & Salam Sejahtera.

Kali ni saya teringin nak makan pecel & tauhu sumbat. Mood makan sayur menyeru-nyeru. Hehe...

Bahan memasak menu ini murah & mengenyangkan. Dengan kos hanya bawah RM20, dah dapat set makan tengahari & malam untuk 4-5 orang. Bukan itu sahaja, kuah kacang itu sesuai makan dengan kedua-dua menu, pecel & tauhu sumbat.
Untuk kuah kacang, resipi mak mertua saya & Chef Suwarsi sama (cuma tambah cili padi aje), maka senang untuk memasaknya.

Tq Chef @chefsue_arukin untuk menu pecel ni.
Ini saya kongsikan resipinya.

Bahan pecel:
1 ikat kangkung diambil batang lembut & daunnya
1 cawan taugeh
3 biji kentang dibuang kulit & dipotong 4
1/4 biji kubis dihiris kasar
4 biji telur direbus
1/2 batang timun
1 keping tempe dihiris nipis
2 keping tauhu


Bahan tauhu sumbat:
5 keping tauhu
1 genggam taugeh
1/2 batang timun diracik

Bahan kuah:
400gm kacang tanah
10 biji bawang merah
9 ulas bawang putih
12 tangkai cili kering
13 biji cili padi
2 inci belacan
2 sudu besar air asam
600ml air
Garam & gula secukup rasa
Minyak untuk menggoreng

Bahan untuk kuah kacang

Penyediaan:
1. Sediakan kuali berisi air & sedikit garam. Didihkan atas dapur. Setelah menggelegak, celur satu persatu bahan mulakan dengan taugeh, celur & toskan. Kemudian, kubis & kangkung. Celur & toskan. Rebus kentang dalam 8-10 minit guna api sederhana.
2. Goreng kesemua tauhu. Angkat & toskan. Selepas itu, goreng tempe yang disalut kunyit garam. Angkat & toskan. Susun bahan celur & goreng di atas pinggan.
3. Untuk kuah kacang, goreng kacang tanah hingga masak. Angkat, toskan & kisar/tumbuk tapi jangan lumat.
4. Goreng cili kering, cili padi, bawang merah, bawang putih & belacan hingga bahan-bahan keperangan. Tumbuk/kisah bahan yang digoreng .
5. Dalam satu mangkuk besar, campur bahan cili, kacang, air asam, gula & garam. Masukkan air suam. Kepekatan kuah ikut citarasa.


6. Untuk tauhu sumbat, belah 2 tauhu & buatkan garis lubang di tengah untuk meletak hirisan timun & taugeh. Dah siap.


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...