Assalammualaikum dan Salam Sejahtera.
Tengok fridge, sayur apa yang ada stok. Sekali check, ada kacang panjang baki masak mi kari haritu. Tengok udang pun ada. Jadinya kita buat menu simple aje. Ada protein, ada sayur.
Ini resipinya.
Ini resipinya.
Bahan-bahan:
400g udang yang dibuang hujungnya8 tangkai kacang panjang dipotong
1 batang serai, diketuk
1 keping asam gelugor
200ml santan
2 cawan air
Garam dan gula secukup rasa
Bahan kisar halus:
1 inci kunyit hidup
2 tangkai cili merah
15 tangkai cili padi hijau
Penyediaan:
1. Masukkan bahan kisar halus ke dalam periuk bersama serai yang diketuk, asam gelugor dan santan cair (2 sudu besar santan pekat + 2 cawan air). Kacau rata dan masak hingga mendidih.
2. Masukkan udang dan kacang panjang, kacau rata. Tuang pati santan. Kacau hingga mendidih dan udang nampak sudah berubah warna. Masak sehingga mendidih sedikit.
3. Perasakan dengan garam dan sedikit gula, jika perlu. Biarkan mendidih dengan api kecil dan kacau untuk elakkan santan pecah. Masak seketika dan siap.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan