Assalammualaikum dan Salam Sejahtera,
Roti babka ni saya start beli tahun lepas kalau tak silap. Di Ampang Point. Bila makan satu, tetiba rasa macam cinnamon rolls. Tapi bila tengok pintal-pintal dia, dah sah kena belajar buat. Alhamdulillah menjadi dan encik suami yang tolong pintalkan (sebab bini dia dok amik video).
Saya try buat 2 jenis babka. Coklat dan kayu manis. Ramai orang tua suka kayu manis lagi.
Bahan-bahan:
550g tepung gandum
2 ½ sudu kecil yis
2 biji telur
160g susu biasa, suhu bilik
55g gula kastor
1 sudu kecil vanila ekstrak
2 sudu kecil garam
140g mentega unsalted + untuk salutan loyang
Untuk inti, boleh pilih nak guna gula + kayu manis atau coklat.
Penyediaan:
1. Campurkan tepung dan yis dalam satu mangkuk. Kacau.
3. Keluarkan doh dan uli atas meja bersih. Uli seketika & bentukkan ia menjadi segiempat tepat. Kemudian balut dengan plastik wrap & masukkan doh dalam peti sejuk sekurangnya 1 jam. Sambil menunggu tu, boleh buat inti babka yang diinginkan.
4. Setelah doh dikeluarkan, ia dalam keadaan mengeras skit. Takpe. Potong dua & doh pertama, leperkan guna penggelek ikut saiz loyang roti yang nak digunakan. Nipis doh lebih kurang 1/8 inci.
Potong 3 bahagian untuk 3 babka saya buat.
5. Sadur inti atas doh leper & tinggalkan seinci tepi agar bila digulung, inti tak meleleh keluar. Gulung doh menjadi bulat & masukkan dalam peti bahagian sejuk beku selama 15 minit.
6. Guna pisau & potong setengah bulatan doh tu. Kemudian pintal seperti tocang. Masukkan dalam loyang yang disadur mentega & biarkan ia kembang dalam sejam.
Pintal macam tocang.
Tutup doh ni dengan kain lembab dan biarkan selama sejam agar ia naik dengan jayanya.
7. Panaskan oven 175°c, api atas bawah & bakar babka selama 40 minit. Setelah masak, keluarkan babka & sadurka dengan air gula atas. Setelah suam, siap untuk dimakan.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan