Assalammualaikum & Salam Sejahtera Semua...
First time buat resipi ni, rasa sedap sangat. Sesekali makan kerang dengan hirup kuah tomyam memang marbeles. Bak kata atuk KFC, 'finger linking good'. Tq @matgebu untuk resipi kerang kerek tu. Saya tukar sikit sebab x suka bau daun ketumbar 😁
Yang nak try, boleh sesangat. Bahannya mudah aje. Oh ya, jika tak suka kerang, boleh le ganti dengan kupang ke, lala ke atau siput sedut.Bahan:
500gm kerang
1 batang serai, diketuk
3 helai daun limau purut
1 sudu besar pes tomyam
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar sos cili
1 sudu kecil gula
1 biji limau nipis, perah jusnya
2 ulas bawang putih, dihiris halus
1 biji bawang besar, dihiris kasar
1/2 inci halia, hiris halus
12 tangkai cili padi diketuk
1/2 cawan air atau secukupnya
1 biji tomato belah 6
Minyak untuk menumis
Penyediaan:
1. Cuci bersih kerang & toskan. Ketepikan. Panaskan minyak dalam kuali, tumis serai, bawang putih & halia. Masak hingga harum & layu. Masukkan cili padi & pes tomyam. Kacau rata & masukkan sos tiram & sos cili. Masukkan kerang & daun limau purut. Besarkan api & gaul mesra.
2.Tuang air & tutup kuali, masak hingga kerang terbuka kulitnya. Tambah hirisan bawang besar, tomato & kacau. Akhir sekali masukkan jus limau nipis. Gaul rata & jika rasanya ok boleh matikan api.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan