Assalammualaikum & Salam Sejahtera.Tak pernah pun rasa sebelum ni menu ayam ni. Tapi, bila dah terlayar kat depan mata di sosial media, saya pun try. Ini versi saya. Ada boleh cuba.
Bahan:
1 ekor ayam dibelah 14 cuci bersih
1 sudu besar lada hitam
2 sudu kecil jintan putih
1 sudu kecil jintan manis
4 ulas bawang putih
2 inci halia
1 sudu besar serbuk ketumbar
1 sudu kecil garam masala
3 sudu besar serbuk cili
2 sudu besar minyak zaitun (selalu orang guna minyak sapi)
2 batang kayu manis
5 bunga cengkih
5 biji buah pelaga
7 biji bawang kecil dihiris / 1 biji bawang besar dihiris
2 sudu kecil garam (secukup rasa)
1/2 cawan air
1 sudu kecil gula
Penyediaan:
1. Masukkan lada hitam, jintan manis, jintan putih, halia, bawang putih & sedikit air ke dalam pengisar. Kisar halus.
2. Kemudian, masukkan bahan kisar ke dalam bekas berisi ayam. Gaul. Masukkan pula serbuk ketumbar, serbuk cili & garam masala. Gaul sehingga mesra & perap selama 1 jam.
3. Selepas itu, masukkan minyak zaitun / minyak sapi ke dalam kuali panas. Tumis seketika kayu manis, buah pelaga & bunga cengkih & kemudian masukkan bawang kecil. Gaul hingga bawang lembut & naik bau.
4. Masukkan ayam yang diperap tadi ke dalam kuali. Masak seketika & masukkan garam. Gaul ayam hingga mesra lebih kurang dalam 6-8 minit.
5. Masukkan 1/2 cawan air & kacau sekali lagi ayamnya lebih kurang 1-2 minit. Kemudian, tutup ayam tersebut dengan penutup periuk bagi memastikan ayam masak sekata & berjus. Guna api kecil. Biarkan ia masak dalam 10 minit. Selepas itu, angkat tutup periuk & kacau ayam hingga mesra. Masukkan gula & kacau lagi beberapa ketika. Siap untuk dihidang.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan