Assalammualaikum & Salam Sejahtera
Burger ni saya buat sebab ada cili habanero & serrano beli di Cameron. Serius pedas cili ni. Pijar tangan dibuatnya. Tapi berbaloi sebab sedap sangat bila disalai atas dapur & dibuat inti burger. Untuk yang suka burger & suka pedas & nak try buat, ini resipinya. Saya ambil dari @foodnetwork
Bahan:
10 biji roti burger dibakar dengan mentega
10 keping daging burger
Minyak zaitun
Mentega (sapuan roti)
Sos worcestershire
1 sudu besar lada putih
1 batang timun dihiris
1/2 biji daun salad
2 biji tomato dihiris
1 batang cili serrano
1 biji cili benggala
2 batang cili merah
3 biji cili habanero
10 keping keju
1 cawan sos keju (guna cheese powder)
Mayonis
Bahan tomato salsa:
1 biji tomato dipotong dadu
1 batang cili merah dihiris
1 biji bawang besar didadu
2 ulas bawang putih didadu
1 sudu besar perahan lemon
Penyediaan:
1. Penyediaan cili pedas: belah dua semua cili benggala, serrano, habanero & cili merah. Panaskan kuali leper & 2 sudu minyak zaitun. Salai semua cili depan & belakang. Biarkan hingga kulit luarnya hitam hangus. Setelah masak, angkat & buang kulit luarnya. Hiris melintang & masukkan semuanya dalam mangkuk & gaul. Ketepikan.
*jika suka, boleh letak telur dadar sekali untuk inti*
Tiada ulasan:
Catat Ulasan