Assalammualaikum & Salam Sejahtera.
Tetiba teringin bila nampak menu ni melintas kat IG. Teringat jugak yang anak-anak sedara suka sotong. So, its time to try new menu & they love it
Tq @matgebu untuk resipi di web. Itupun menderhaka ikut bahan apa yang ada kat dapur.
Bahan:
6 ekor sotong
1 biji tomato belah 8
1 1/2 sudu besar cili giling
2 sudu besar penuh rempah kari ikan
1/3 cawan air*(*disatukan dan kacau rata)
1 cawan santan
1/3 air asam jawa
Garam dan gula secukup rasa
Air secukupnya
Bahan tumis:
1 tangkai daun kari, dilurut
1 batang kayu manis
1 kuntum bunga lawang
1 biji bawang besar dihiris
2 biji bawang merah dihiris
2 ulas bawang putih hiris
1 inci halia, hiris halus
Penyediaan:
1. Sotong dipotong 4-5 bahagian. Cuci & toskan.
2. Panaskan minyak dalam kuali, tumis bawang besar, kayu manis dan bunga lawang hingga harum, masukkan bawang merah, bawang putih, halia & daun kari, masak sekejap. Tambah cili giling/kisar & tumis hingga cili garing.
3. Masuk pula bancuhan rempah kari. Masak dengan hingga rempah garing & kemudian masukkan air asam jawa. Kacau rata. Tuang air secukupnya dalam 1 1/2 cawan, kacau dan biar mendidih.
4. Selepas itu, masuk pula sotong & santan. Kacau perlahan. Bila mendidih, perasakan dengan garam & sedikit gula. Masak seketika. Tambah tomato. Kacau sebentar & rasa. Jika ok, tutup api. Siap.
6 ekor sotong
1 biji tomato belah 8
1 1/2 sudu besar cili giling
2 sudu besar penuh rempah kari ikan
1/3 cawan air*(*disatukan dan kacau rata)
1 cawan santan
1/3 air asam jawa
Garam dan gula secukup rasa
Air secukupnya
Bahan tumis:
1 tangkai daun kari, dilurut
1 batang kayu manis
1 kuntum bunga lawang
1 biji bawang besar dihiris
2 biji bawang merah dihiris
2 ulas bawang putih hiris
1 inci halia, hiris halus
Penyediaan:
1. Sotong dipotong 4-5 bahagian. Cuci & toskan.
2. Panaskan minyak dalam kuali, tumis bawang besar, kayu manis dan bunga lawang hingga harum, masukkan bawang merah, bawang putih, halia & daun kari, masak sekejap. Tambah cili giling/kisar & tumis hingga cili garing.
3. Masuk pula bancuhan rempah kari. Masak dengan hingga rempah garing & kemudian masukkan air asam jawa. Kacau rata. Tuang air secukupnya dalam 1 1/2 cawan, kacau dan biar mendidih.
4. Selepas itu, masuk pula sotong & santan. Kacau perlahan. Bila mendidih, perasakan dengan garam & sedikit gula. Masak seketika. Tambah tomato. Kacau sebentar & rasa. Jika ok, tutup api. Siap.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan