Assalammualaikum & Salam Sejahtera.
Dah bertahun tak buat, tetiba teringin nak makan.
Bahan2 agak mudah dan masaknya tidak lama. Cuma kena masukkan dalam fridge 2-4 jam untuk bekukan adunan keju & telur. Saya ambil resipi dari @foodnetwork
Tip penting jika buat tiramisu:
1. Telur mesti pada suhu bilik. Jika tak ia tak akan kembang cantik.
2. Tiada kuning telur dalam putih telur bila diasingkan. Kerana jika ada, putih telur tak mahu menggebu.
3. Pastikan bekas anda guna untuk kembangkan putih telur (mixer bowl) tidak sejuk & basah. Kerana jika salah satu ada, kadar untuk menggebukan putih telur tak menjadi.
Bahan:
720ml air kopi suam
225g mascarpone cheese
5 biji telur asingkan putih & kuning
400g biskut savoiardi / ladyfingers
113g gula kastor
2 sudu gula untuk letak dalam air kopi tadi
1/4 sudu kecil garam
1 sudu besar serbuk koko 40g coklat keras diparut untuk hiasan
Penyediaan:
1. Sediakan air kopi + 2 sudu gula. Kacau & letakkan dalam mangkuk & biarkan ia sejuk pada suhu bilik.
2. Masukkan kuning telur & 45g gula dalam 1 mangkuk & pukul adunan guna hand mixer hingga adunan mesra berkrim. Masukkan pula keju mascarpone dalam adunan & gaul hingga mesra guna mixer.
3. Dalam mangkuk lain, campurkan putih telur & pukul hingga putih telur kembang. Kemudian masukkan garam & gula. Pukul adunan hingga gebu. Kemudian masukkan adunan putih telur tadi ke dalam adunan kuning telur. Kacau perlahan-lahan hingga mesra.
4. Celup biskut savoiardi ke dalam kopi & susun satu persatu dalam loyang / bekas. Jangan celup lama sangat, sekadar sekali celup aje sebab kita tak mahu ia terlalu lembab.
5. Selepas susunan pertama, sapukan adunan keju di atas biskut. Kemudian tapis serbuk koko dan taburkan atas adunan keju. Kemudian buat sekali lagi seperti langkah pertama.
6. Bahagian atas sekali, letakkan adunan keju & tapis serbuk koko & hias dengan sedikit coklat parut.
7. Tutup tiramisu dengan plastik wrap & biarkan sejuk & beku selama 2-4 jam dalam fridge.
720ml air kopi suam
225g mascarpone cheese
5 biji telur asingkan putih & kuning
400g biskut savoiardi / ladyfingers
113g gula kastor
2 sudu gula untuk letak dalam air kopi tadi
1/4 sudu kecil garam
1 sudu besar serbuk koko 40g coklat keras diparut untuk hiasan
Penyediaan:
1. Sediakan air kopi + 2 sudu gula. Kacau & letakkan dalam mangkuk & biarkan ia sejuk pada suhu bilik.
2. Masukkan kuning telur & 45g gula dalam 1 mangkuk & pukul adunan guna hand mixer hingga adunan mesra berkrim. Masukkan pula keju mascarpone dalam adunan & gaul hingga mesra guna mixer.
3. Dalam mangkuk lain, campurkan putih telur & pukul hingga putih telur kembang. Kemudian masukkan garam & gula. Pukul adunan hingga gebu. Kemudian masukkan adunan putih telur tadi ke dalam adunan kuning telur. Kacau perlahan-lahan hingga mesra.
4. Celup biskut savoiardi ke dalam kopi & susun satu persatu dalam loyang / bekas. Jangan celup lama sangat, sekadar sekali celup aje sebab kita tak mahu ia terlalu lembab.
5. Selepas susunan pertama, sapukan adunan keju di atas biskut. Kemudian tapis serbuk koko dan taburkan atas adunan keju. Kemudian buat sekali lagi seperti langkah pertama.
6. Bahagian atas sekali, letakkan adunan keju & tapis serbuk koko & hias dengan sedikit coklat parut.
7. Tutup tiramisu dengan plastik wrap & biarkan sejuk & beku selama 2-4 jam dalam fridge.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan