Firman Allah: (لقد كان لكم في رسول الله أسوة حسنة) (maksudnya: Sesungguhnya bagi kamu pada Rasulullah itu contoh yang baik).
DENGAN NAMA ALLAH YANG MAHA PEMURAH LAGI MAHA PENGASIHANI

Isnin, 13 September 2021

Ayam panggang kari berlemon yang sedap sangat


 Assalammualaikum & Salam Sejahtera.

Ayam panggang kari & lemon. Mudah, murah, sedap.


Paling penting, sebelum salutkan rempah dengan ayam, ayam perlu dilap dengan tisu dapur (kitchen tissue) supaya minyak & rempah dapat tersalut elok pada ayam.

Bahan:
1 ekor ayam siap dipotong & dicuci
2 biji kentang dibelah dua
1 sudu kecil paprika
1 sudu kecil lada hitam
1 sudu kecil serbuk bawang putih
1 sudu kecil serbuk cayenne
1 sudu kecil rempah kari
1 sudu kecil garam
1 sudu besar parutan kulit lemon
2 sudu besar minyak zaitun 

Penyediaan:
1. Lap ayam dengan kitchen paper. Pastikan ayam tidak berair sangat. Panaskan oven pada suhu 210 darjah celcius. 
2. Campurkan semua rempah & garam & kemudian sadurkan pada seluruh ayam dan kentang.
3. Masukkan ayam ke dalam oven. Bakar selama 25-30 minit atau warna kekuningan garing. Selepas itu, keluarkan ayam & biarkan ia sejuk seketika. Siap untuk dihidang.

Rabu, 1 September 2021

Sambal telur pecah, khas buat peminat telur & makanan pedas


 Assalammualaikum & Salam Sejahtera,

Menu feveret mak mertua saya masak untuk suami saya. Jadinya, harini kita kongsikan dengan semua. Makan dengan nasi sedap, nak makan dengan roti atau maggi pun sedap juga 😋🥵

Bahan:
7 biji telur
3 batang cili merah
1 cawan cili padi
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
1 inci belacan
2 sudu besar gula
1 sudu kecil garam
1/2 inci kunyit
1/4 cawan minyak

Penyediaan:
1. Kisar atau tumbuk semua bahan (kecuali telur & minyak) hingga 90% lumat. Panaskan minyak dalam kuali.
2. Setelah panas, masukkan bahan kisar/tumbuk dalam kuali. Kacau beberapa ketika & masak hingga separuh garing. Masukkan telur & kacau perlahan-lahan agar telur tidak terlalu pecah & sambal bersalut seluruhnya pada telur. Setelah tiada lagi nampak telur mentah, tutup api & pindahkan ke dalam pinggan. Siap.

Selasa, 31 Ogos 2021

Pasta Aglio Olia yang semua orang suka


Assalammualaikum & Salam Sejahtera semua,

Sesekali kita tukar menu pasta tanpa kuah. Memang sedap geng. Untuk yang suka makanan laut, sesuai sangat geng 😋

Bahan:
1/2 pek spaghetti yang siap direbus
1 biji bawang besar dihiris
2 ulas bawang putih didadu
1/2 cawan air rebusan pasta
300gm udang siap dibuang najis
300gm lala siap direbus
10 biji vongole direbus
1/2 biji cili benggala dihiris
1 sudu kecil mixed herbs
1 sudu besar chilli flakes
1 sudu kecil lada hitam
1 sudu kecil garam
Minyak zaitun untuk menumis

Penyediaan:
1. Panaskan kuali & masukkan minyak zaitun. Setelah panas, masukkan bawang besar dahulu. Goreng sebentar & kemudian masukkan bawang putih. Goreng hingga sedikit garing & kemudian masukkan air rebusan pasta. Gaul sebentar hingga air mendidih.
2. Masukkan spaghetti. Gaul sebentar & masukkan cili benggala & udang. Kacau. Bila dah nampak udang bertukar warna merah, masukkan lala & vongole. Kacau perlahan-lahan.
3. Masukkan pula mix herbs, lada hitam, chilli flakes & garam. Gaul hingga mesra. Jika kelihatan kering, tambahkan sedikit air. Kacau sebentar & tutup api. Siap untuk dihidang.

Ahad, 15 Ogos 2021

Cempedak Goreng yang Rangup & Sedap


 Assalammualaikum & Salam Sejahtera,


Rahsianya, guna tepung beras lebih banyak berbanding tepung gandum. Resipi ni saya dapat dari blog Azie kitchen & dia pula dapat dari Dato Sri Vida. Hah gituh... Kita kasi kredit pada tuan punya resipi 😊😊

Ini resipinya:
2 senduk tepung beras
1/2 senduk tepung gandum
1 sudu besar tepung jagung
1 sudu besar butter
1 biji telur
Sedikit serbuk kunyit
Secubit gula
Garam
Air secukupnya

Penyediaan:
Satukan semua bahan di atas & gaul hingga mesra. Pastikan tidak berketul. Panaskan minyak dalam kuali dengan menggunakan api sederhana. Goreng dengan minyak yang banyak & panas. Masukan satu persatu & masak hingga kuning keemasan. Angkat & toskan. Ulang sehingga cempedak habis. Enak dimakan time dah tak berapa panas 😁

Sabtu, 14 Ogos 2021

Kek Batik yang Sedap & Lembut


 Assalammualaikum & Salam Sejahtera,

Saya dapat resipi ni dari YouTube @che_nom . Alhamdulillah sedap. Jika dulu masa belajar, saya buat mesti ada liat atau keras, tapi yang hatni, sedang sedap & tak manis sangat.

Oh ya, dan baru saya juga tahu, rupanya nak potong ke batik yang cantik, kena guna pisau panjang yang dicelup sebentar dalam air panas & kena lap selalu untuk dapat potongan yang cantik. Terima kasih sekali lagi Che Nom untuk tipnya 😘

Bahan:
2 pek biskut marie (540 - 600gm) dipatah empat
200gm mentega
153gm susu pekat
50gm serbuk koko
120gm milo
118ml air panas
1 biji telur
1 sudu kecil ekstrak vanila
Secubit garam (jika guna unsalted butter)

Bahan topping chocolate ganache:
200ml whipping cream
200gm coklat masakan
1 sudu kecil ekstrak vanila
1 sudu besar mentega

Penyediaan:
1. Panaskan kuali besar yang non stick dengan api sederhana (kuali biasa pun ok). Masukkan mentega. Masak hingga cair & kacau sekali-sekala.
2. Bila sudah mencair, masukkan susu pekat, serbuk koko & milo. Kacau dengan pantas agar tidak berketul & sehingga semuanya mesra. Masukkan air panas & kacau hingga mendapat adunan yang pekat & licin.
3. Masukkan sedikit garam (sebab saya guna unsalted butter). Masukkan juga telur. Kacau hingga mesra & kemudian masukkan ekstrak vanila & gaul lagi.

Jumaat, 13 Ogos 2021

Home-made sos mayo yang sedap untuk burger, hotdog atau roti john.


 Assalammualaikum & Salam Sejahtera,

Resipi ni saya dapat dari sorang chef di Turki. Bila dicuba & letak pada burger, memang sedap. Anda cuba & anda mesti suka juga lepas tu 😊
Bila Rudy masak burger, maka, saya yang kena standby itu sayur & sos.

Bahan:
2 sudu besar mayo
1 sudu kecil mustard
3 ulas bawang putih disagat / ditumbuk
1 sudu kecil paprika / chilli flakes
1/4 sudu kecil gula
1/2 sudu kecil serbuk bawang putih
3 sudu besar jus jeruk (pickle juice). Jika tiada jus jeruk, letak sedikit cuka makanan.

Penyediaan:
Masukkan kesemuanya dalam satu mangkuk. Kacau hingga mesra. Jika ada rasa kurang mengancam skit, letak sedikit jus jeruk lagi.

p/s: jangan guna jus jeruk yang manis. Guna yang biasa aje.

Rabu, 11 Ogos 2021

Kematian yang mengejutkan & dicemburui


Innalillah hiwaina ilaihi roji'un... buat Allahyarham Ustaz Fadli Yusof yang sangat dekat di hati saya sejak beberapa tahun lalu hinggalah ke hari kematiaannya juga buat Allahyarham Siti Sarah yang sentiasa ceria & sabar dengan ujian yang datang pada dirinya.


Kedua-dua mereka ini meninggal atas asbab covid19. Kedua-dua mereka pergi membawa banyak amal kebaikan yang diredhai Allah. Allah redha ke atas mereka. Dan sudah semestinya membuatkan kita cemburu untuk membuat amal kebaikan seperti mereka. 

Bila mendengar berita pulangnya Ustaz Fadli pada 5 Ogos lalu, membuatkan saya sangat terkejut. Saya tak tahu nak cakap apa masa tu tapi hati rasa sedih sangat. Sebak. Teringat terus kepada nama arwah yang sudah saya savekan dalam Maybank2u. Pasti selepas ini saya tak dapat lagi menyumbang terus kepada beliau. Saya tidak banyak amal kebaikan di dunia ini, jadinya, pada dia saya menumbang untuk melakukan kebajikan. Saya tidak sekuat dia & keluarga yang sanggup masuk ke pedalaman Sabah, yang sanggup merentas hutan sungai, yang sanggup berhadapan dengan sihir & buatan orang & berlemah-lembut dalam menyampaikan Islam. Apa yang saya mampu, saya berikan melalui dia. 

Setiap kali dia update kisah di Facebook tentang pengislaman saudara baru, pasti ramai yang mengaminkan doa dia pada saudara baru tersebut juga mengucapkan Alhamdulillah atas rezeki hidayah Allah kurniakan pada mereka melalui dia & team Kembara Syahadah dia. Jika saya berkesempatan, saya juga mengucapkan Alhamdulillah di FBnya. Dan, tidak pernah sekalipun dia mengabaikan ucapan orang di komen FBnya. Dia akan sentiasa memberi tanda Like pada status tersebut meskipun ringkas. Benda sekecil ini pun, Ustaz Fadli mengambil kita akan apa yang dikomen padanya. 

Saya tak dapat nak tulis banyak kebaikan tentang dirinya kala ini kerana air mata asyik mengalir keluar terkenangkan dia. Anda boleh baca komen-komen orang yang mengenali arwah di FB tentang kebaikan & kerja dakwah arwah. Hanya Allah tahu apa rasa kami bila kehilangan orang yang hebat amalan kebaikannya pada manusia & alam. Moga Allah kurniakan dia Syurga Firdaus selesai urusan akhir kita semua.

Dan kematian Siti Sarah, penyanyi terkenal Malaysia ini juga isteri kepada Shuib Sepahtu merupakan satu petanda bahawa ada amal kebaikan & kebajikan yang dilakukan sebelum ini diterima oleh Allah. Ada banyak kebaikan dia mula keluar satu demi satu selepas kematiannya. Hatta keluarga mendapat ucapan takziah dari Yang Di-Pertuan Agong juga Permaisurinya. Dia juga mendapat rezeki solat sunat jenazah ghaib dari Tanah Haram. Ya, pasti sangat ada perkara betul yang dia lakukan sehingga Allah berikan kebaikan nama padanya selepas kematian. Moga Allah tempatkan dia di kalangan hambaNya yang dirahmati juga melindungi keluarganya dari fitnah dunia. Amin...


Sabtu, 7 Ogos 2021

Maggi Mee Bandung yang serius sedap


 Assalammualaikum & Salam Sejahtera,

Ternampak resipi ni kat YouTube @sheilarusly_jspictures . Teringat pulak ada stok maggi & telur kat dalam fridge. Jadinya, sarapan pagi ni, kita try lah. Alhamdulillah, sedap sangat.
Dek kerana takde daging, saya guna apa aje yang ada di dapur 😊

Ini resipinya.
1 bahagian dada ayam dihiris nipis
3 paket maggi kari
3 sudu besar minyak masak
1/2 biji bawang holland dihiris
2 ulas bawang putih dihiris
3 sudu cili kisar
2 sudu besar sos cili
3 cawan air
3 biji telur
2 batang fish cake dihiris kasar
1 batang sayur saderi dihiris
3 helai salad disiat-siat
2 tangkai cili padi merah (hiasan)
2 sudu besar bawang goreng (hiasan)

Penyediaan:
1. Panaskan minyak dalam kuali. Tumis bawang holland & bawang putih hingga naik bau. Masukkan cili kisar. Masak sehingga sedikit garing.
2. Masukkan pula perencah maggi kari & sos cili. Kacau hingga mesra. Masukkan pula ayam. Kacau seketika & masukkan air. Masak hingga mendidih.
3. Masukkan fish cake. Masak sebentar & masukkan maggi mee. Masukkan juga telur sebiji demi sebiji, batang saderi & salad. Kacau perlahan-lahan & tutup dengan penutup kuali. Biarkan ia masak selama 2 minit baru diangkat penutupnya. Kacau perlahan & tutup api. Masukkan dalam mangkuk hidangan & taburkan dengan cili padi & bawang goreng. Siap untuk dihidang.

Khamis, 5 Ogos 2021

Cinnamon Rolls Gebu Gebas Yang Sedap


 Assalammualaikum & Salam Sejahtera,


Rezeki kali ni, cuba resipi dari Ree Drummond. Cantik, sedap & gebu jadinya cinnamon rolls saya. Ada yang saya letak inti kacang & ada yang saya letak inti asas aje. Bila letak kacang walnut kat dalam doh tu, bila makan, jadi lembut aje kacang tu. Tak keras. Sedap. 

Ini resipinya. Hopefully anda pun berjaya juga masak cinnamon rolls ni 😊

Bahan:
1 1/2 cawan susu (saya guna anchor)
1/2 cawan minyak sayuran
1/2 cawan gula
1 paket kecil yis
4 1/2 cawan tepung gandum + sedikit untuk menguli doh nanti
1 sudu kecil serbuk cinnamon (kayu manis)
1/4 sudu kecil parutan buah keras
1/2 sudu kecil baking powder
1/2 sudu kecil soda bikarbonat
1/2 kecil garam
Sedikit mentega cair untuk disadur pada bekas membakar

Bahan inti:
1/2 mentega yang dicairkan
1/2 cawan gula perang
1/2 cawan gula
1/2 sudu kecil serbuk kayu manis
1/2 sudu kecil buah keras
1/2 cawan kacang walnut dicincang kasar

Penyediaan Doh:
1. Masukkan susu, minyak & gula ke dalam periuk masakan sederhana besar. Kacau mesra & panaskan atas api. Bila kelihatan mula mendidih, tutup api & kacau hingga tidak terlalu panas (bila celup jari, kita boleh tahan panas dia). Ketepikan dari atas dapur & rehatkan sebentar kemudian masukkan yis. Kacau

Rabu, 4 Ogos 2021

Gulai Tempoyak Ikan Patin Yang Mudah Dimasak


 Assalammualaikum & Salam Sejahtera.

Jarang-jarang dapat makan menu ni. Kiranya, setahun sekali aje. Rezeki kali ni ada stok tempoyak & ada stok ikan patin dengan orang yang jual ikan kucing. Buat tak pedas sangat sebab mertua bila dah masuk 8 series ni, memang tak kuat pedas dah.

Ini resipinya.
Bahan:
1 ekor ikan patin dipotong 4
15 tangkai cili padi (yg suka pedas, boleh tambah lagi)
2 inci kunyit hidup / 1 sudu kecil serbuk kunyit
3 sudu tempoyak
2 cawan air
1 tangkai daun kunyit
2 tangkai daun kesum
1 sudu besar gula
Garam secukup rasa

Penyediaan:
1. Kisar cili padi & kunyit dengan sedikit air. Kemudian masukkan bahan kisar ke dalam periuk.
2. Masukkan air, tempoyak & kacau dengan bahan kisar supaya sebati. Masak atas api sederhana & biarkan ia masak betul hingga 10 minit. Kacau sekali sekala.
3. Selepas itu, masukkan pula daun kunyit, daun kesum & ikan. Kacau perlahan-lahan kuah hingga ikan masak. Perasakan dengan gula & garam. Siap untuk dihidang.

Selasa, 3 Ogos 2021

Mi Goreng Basah, Power rasanya


 Assalammualaikum & Salam Sejahtera,

Untuk dapatkan rasa sedap dalam mi goreng basah & juga warna berkilat mi bila masak, ini resipinya. Anda boleh cuba.

Bahan:
1 pek mi kuning dicuci bersih
1 biji bawang besar dihiris
2 ulas bawang putih dihiris
3 sudu besar cili giling
1/2 cawan air (untuk masakkan cili giling tu sebentar)
2 batang fish cake dihiris sederhana (letak aje apa yg ada dlm fridge)
2 sudu kicap biasa
2 sudu kicap pekat
2 sudu sos tiram
2 sudu sos cili
2 sudu besar kicap cair
2 sudu kicap karamel (ini yg naikkan warna berkilat)
1 biji telur
1 ketul tauhu putih
3 tangkai sawi dipotong kasar
Sedikit hirisan kubis (jika suka)
4 sudu besar minyak masak

Penyediaan:
1. Panaskan minyak & tumis bawang merah & putih
2. Bila dah garing sedikit, masukkan cili giling & gaul sebentar. Masukkan pula air & kacau. Biarkan masak sebentar.
3. Bila kelihatan cili garing sedikit, masukkan potongan fish cake/fish ball/ayam. Kacau.
4. Masukkan kicap biasa, kicap pekat, kicap cair, kicap karamel, sos tiram & sos cili. Kacau semuanya agar sekata.
5. Masukkan pula telur & kacau sedikit. Bila dah lihat telur macam dah berketul (separuh masak), masukkan mi & sayur. Masukkan tauhu yang diramas. Kacau sehingga semua sebati. Jika warna tak berapa umph, tambahkan sedikit kicap pekat. Jika tak berapa basah, tambahkan sedikit kicap karamel & sos tiram.
6. Bila dah masak, masukkan mi dalam mangkuk besar. Siap untuk dihidang.

Isnin, 2 Ogos 2021

Maggi Goreng Minang Telur Goyang buat kaki makan pedas


 Assalammualaikum & Salam Sejahtera.

Maggi goreng minang telur goyang, khas buat peminat pedas.

Ternampak resipi ni di YouTube @sheilarusly_jspictures . Menu mudah yang confirm semua famili suka. Makanya, gigih le memasak 6 paket maggi kari semalam. Masing-masing lepas tu, cari air nak hilangkan pedas (dengan saya sekali 😁)

Bahan:
6 paket maggi kari
1 biji bawang besar
4 ulas bawang putih
8-10 ulas cili padi
4 sudu besar cili giling
4 cawan air
4 biji telur
1 keping fish cake dihiris
1 ikat sawi dipotong kasar
Sedikit minyak untuk menumis

Penyediaan:
1. Tumbuk atau kisar bawang besar, bawang putih & cili padi. Panaskan minyak dalam kuali. Masukkan bahan tumbuk. Masak hingga naik bau.
2. Masukkan cili giling & kacau hingga mesra. Masak seketika. Kemudian, masukkan perencah maggi semua. Kacau.
3. Masukkan air, kacau & biarkan masak hingga mendidih. Masukkan pula maggi ke dalam kuah & kacau perlahan-lahan.
4. Masukkan telur satu persatu ke dalam kuali. Masukkan juga fish cake. Waktu ini, kacau perlahan-lahan agar telur tidak terlalu pecah. Masukkan sayur. Kacau sedikit & bila lihat mi segera telah lembut, tutup api & siap dihidang.

Ahad, 1 Ogos 2021

Menu Turki, Patatesli Yumurta @ Eggs with Potatoes


 Assalammualaikum & Salam Sejahtera,

Turkish breakfast menu, Patatesli Yumurta @ Eggs with potatoes.
Macam telur dadar di Malaysia cuma letak kentang & spices. Dan lebih kurang juga seperti frittata, menu orang barat.
Tq Aysenur Altan dari @turkishfoodtravel untuk resipi.

Bahan:
1 biji kentang besar, dibuang kulit & dipotong dadu
3 biji telur saiz A
2 sudu besar minyak zaitun
sedikit garam, lada hitam, lada sulah, serbuk cili, oregano atau apa sahaja yang anda suka

Penyediaan:
1. Panaskan minyak dalam kuali leper. Setelah minyak panas, masukkan kentang. Masak hingga ia separuh masak & tutup atasnya dengan penutup periuk. Kacau sekali sekala. 


2. Dalam mangkuk lain, masukkan telur, garam, lada hitam, lada sulah, serbuk cili & oregano. Kacau hingga semua mesra. 


3. Angkat penutup periuk & masukkan adunan telur tadi serata kentang. Guna api perlahan untuk

Isnin, 19 Julai 2021

Kari daging yang sedap dimakan dengan nasi, roti & lempeng


 Assalammualaikum & Salam Sejahtera,

Bila time berjimat datang, saya terus buat menu yang boleh makan macam-macam dengannya. Dan ini salah satunya. Menu yang sedap & tak mengecewakan.

Bahan:
1/2kg daging
2 biji ubi kentang
5 biji bawang merah dihiris
4 ulas bawang putih dihiris
2 inci halia dihiris
Rempah penumis:- kayu manis, bunga lawang, buah pelaga
2 tangkai daun kari
4 sudu besar rempah kari daging
4-5 cawan air (utk mengempukkan daging)
2 kotak santan (250ml)
2 keping asam keping
1 sudu kecil kerisik
Garam
Serbuk perasa

Penyediaan:
1. Panaskan minyak & tumis rempah penumis, bawang merah, bawang putih, halia serta daun kari. Tumis sehingga naik bau.
2. Masukkan rempah kari & kacau dengan cepat agar tidak hangit. Kemudian, baru masukkan sedikit air. Biarkan mendidih & pecah minyak. (Jangan bancuh rempah dengan air, masak kering dahulu).
3. Setelah itu, masukkan daging. Kcau seketika & masukkan air. Masak sehingga daging empuk. Lebih kurang 30-45 minit. Masukkan sedikit santan cair semasa daging sedang masak.
4. Setelah daging hampir empuk, masukkan santan, air secukupnya & ubi kentang. Masak sehingga daging empuk & kuah terbit minyak.
5. Akhir sekali masukkan asam keping, garam & kerisik secukupnya. Sesuaikan rasa dan boleh tutup api.

Ahad, 18 Julai 2021

Stew Ikan, resipi dari Turki


 Assalammualaikum & Salam Sejahtera.

Semalam, dok le tilik-tilik buku resipi Turki. Tetiba nampak resipi sea bass stew depa. Teringat pula kak ipar kasi ikan salmon minggu lepas. Apalagi, harini dapat le buat menu oversea ni 😊

Kalau ikutkan resipi, guna filet ikan siakap. Tapi rasanya, korang guna aje ikan apa yang saiz besar & boleh potong dadu. Guna apa yang ada 😉
Saya guna bahan yang memang ada dalam fridge.

Bahan:
1 filet ikan salmon didadu kasar
4 biji tomato didadu
4 tangkai cili hijau dihiris atau 1 biji cili benggala didadu
1 tangkai cili merah dihiris
1 pek cendawan tiram disiat kasar
1 biji bawang besar didadu
4 ulas bawang putih didadu
1/2 sudu kecil garam
1 sudu besar minyak masak / zaitun
1 sudu besar mentega
3 sudu besar keju mozzarella/cheddar


Penyediaan:
1. Panaskan oven pada suhu 180° api atas bawah. Masukkan ikan, tomato, cili, cendawan & bawang dalam satu bekas. Gaul mesra.

Sabtu, 17 Julai 2021

Kuih tiaw ladna yang power. Sekali makan mesti jatuh cinta.


 Assalammualaikum & Salam Sejahtera.

Resipi ni saya ambil dari YouTube @che_nom . Memang sedap. Kak ipar, suami n mak mertua pun suka. Ini resipinya untuk anda cuba. Saya guna apa aje ada di dapur 😊

Bahan kueh tiaw:
1 bungkus kueh tiaw dibasuh bersih
2 sudu besar minyak masak
4 sudu besar kicap manis

Bahan kuah:
3 sudu minyak masak
8 ekor udang saiz sederhana
4 ulas bawang putih didadu
2 bahagian isi ayam didadu besar
1 sudu kecil lada sulah
5 tangkai cili padi kerat dua
1 batang lobak merah dihiris & potong dua
2 batang sayur bok choy
2 sudu besar sos tiram
5 cawan air
1 kiub pati ayam
1 ekor sotong saiz sederhana dihiris kasar
Garam secukup rasa
2 sudu besar tepung jagung
1/4 cawan air
1 biji telur
1 biji tomato potong 6
Jika suka pedas, boleh buat cili kicap

Penyediaan:
1. Panaskan minyak dalam kuali. Kemudian, masukkan kueh tiaw & kacau sebentar. Masukkan kicap

Ahad, 11 Julai 2021

Ayam Goreng Style Mamak Yang Terangkat


Assalammualaikum & Salam Sejahtera.

Tertengok YouTube @che_nom last week. Terus teringin nak try resipi ni. Last saya buat menu ayam goreng mamak ni tahun lepas. Lepas balik dari Penang.

Kot ada yang nak ngetest, ni resipi che nom. Cuma saya punya, saya letak pewarna merah khas dari India tu & guna seekor ayam.

Bahan:
1 ekor ayam dicuci bersih
4 ulas bawang putih
2 inci halia
2 sudu besar serbuk kari daging
2 sudu besar serbuk cili
2 sudu kecil serbuk ketumbar
1 sudu kecil serbuk lada putih/sulah
3 sudu besar plain yogurt
1 sudu kecil garam
1 sudu kecil serbuk kunyit
6 sudu besar tepung gandum
6 sudu besar tepung jagung
2 tangkai daun kari dilurut
1/2 cawan air sejuk (letak sedikit demi sedikit)
Minyak untuk menggoreng

Penyediaan:
1. Masukkan ayam dalam bekas besar. Parut bawang putih & halia ke dalam bekas (tumbuk dengan lesung pun blh keduanya).
2. Masukkan pula serbuk kari daging, cili, ketumbar, lada putih, yogurt, garam & serbuk kunyit ke dalam bekas berisi ayam. Gaul mesra semua rempah.
3. Masukkan pula tepung gandum, tepung jagung & air sejuk sedikit demi sedikit. Lumur dengan mesra. Pastikan ia tidak terlalu cair. Masukkan daun kari & gaulkan pada ayam. Perap selama 4 jam atau semalaman sebelum digoreng.
4. Panaskan minyak dalam deep fryer ataupun kuali besar. Pastikan minyaknya banyak & masak guna api sederhana. Masukkan dalam 5-6 ketul sekali masak dalam kuali. Setelah nampak masak & garing, bolehlah angkat & goreng baki seterusnya. Enak dimakan dengan nasi putih, kuah kari & popadam 😊

Sabtu, 10 Julai 2021

Serawa Durian & Pulut Kukus Bunga Telang yang sekali hadap, nak tambah lagi


Assalammualaikum & Salam Sejahtera.

Serawa durian & pulut kukus bunga telang. Menu warisan kita yang sedap sampai bila-bila 💙😋

Rezeki dapat durian kampung yang isi eloknya. Jadinya, rezeki masak menu berasaskan durian. Bunga telang juga banyak yang kembang depan rumah. Maka, kita cuba resipi yang diambil di web @matgebu 🥰
Untuk video, boleh lihat di reels ya 😉

Bahan:
2 biji isi durian
1 liter santan
500 ml air
1 ketul gula melaka dihiris halus (anggaran 1/2 cawan)
1/2 cawan gula pasir
1 cawan air
1 helai daun pandan
1 1/2 sudu besar tepung gandum + 1/4 cawan air
Secubit garam
Gula, jika perlu

BAHAN-BAHAN PULUT :-)
800gm beras pulut, cuci & rendam 30 minit kemudian tapis
550 ml santan cair

Ada rezeki, kita jumpa lagi ya JR


 Dah 2 minggu Junior pergi kepada pemilik alam semesta ini. Kadang-kadang mulut kami tersasul menyebut nama dia bila panggil atau bercerita tentang Hero.

Ada rezeki nanti, insyaAllah kita jumpa kembali ya JR. Papa Clouseau pun bersikap pelik bila abang JR dah takde. 

Junior menghidap penyakit FIP. 3 minggu aje dia dengan kami lepas dah diagnos sakit dia.

Ahad, 4 Julai 2021

Nasi Kerabu yang menggamit nostalgia


 Assalammualaikum & Salam Sejahtera kawan-kawan semua.

Nasi kerabu yang menggamit nostalgia time 'tandus duit' ketika belajar.

Dek kerana Allah beri rezeki banyak bunga telang berkembang sehari dua ni, saya decide nak cuba masak nasi kerabu. Menu yang tak pernah terlintas nak buatnya.

Menu nasi kerabu ni sangat saya syukur sangat dapat kenalnya waktu belajar di Kelantan. Ia menu murah yang sedap & banyak. Dengan harga hanya RM1.50 (jika tak silap), kami boleh dapat sebungkus nasinya berserta dengan keropok & telur masin. Jika ada duit lebih, saya minta ikan seekor atau ayam seketul. Berkira-kira sangat dengan duit masa tu.

Dan bila saya cuba masak nasinya kali ini, warna birunya tidaklah seperti diharapkan. Barangkali kuntuman bunganya tidak cukup banyak untuk menaikkan warnanya.

Untuk anda cuba masak nasi ini, masak seperti nasi biasa aje. Cuma letak daun pandan dua helai & beberapa kuntum bunga telang yang belum direndam air panas. Sediakan juga air rebusan bunga telang dalam beberapa cawan.


Kuah Sambal Tumis
Bahan bahan:

12 tangkai cili kering
3 biji bawang merah
1 biji bawang besar
½ labu bawang putih
1 inci halia
2 cawan air

Sabtu, 3 Julai 2021

Sambal Belacan Goreng Kaw-Kaw


 Assalammualaikum & Salam Sejahtera.

Sambal belacan kaw-kaw. Nak lagi pedas, tambah cili padi kecik tu banyak ya 🥵


Bahan:
Boleh buat stok untuk makan 2-3 hari.
4 tangkai cili merah
17 - 20 tangkai cili padi
6 biji tomato kecil
1 biji bawang besar
1/2 sudu besar belacan bakar
2 sudu besar ikan bilis (direndam seketika)
2 sudu besar gula melaka/gula merah
1 sudu besar gula
1 sudu kecil garam
2 senduk minyak untuk menggoreng

Penyediaan:
1. Panaskan 1 senduk minyak masak. Kemudian goreng bawang, ikan bilis & gula melaka. Goreng hingga bawang sudah layu.
2. Masukkan pula cili merah, cili padi, belacan & tomato. Goreng hingga tomato layu.
3. Kemudian kecilkan api. Masukkan bahan2 goreng tadi ke dalam blander. Blend/kisar 90% lumat. Jika mesin sukar nak kisar, tambah sesenduk baki sup ayam tadi. Asalkan bahan mudah dikisar.
4. Kemudian masukkan sesenduk minyak lagi. Setelah minyak panas, masukkan semua bahan kisar tadi. Gaul seketika. Selepas itu, masukkan gula & garam secukup rasa. Jika anda ada limau kasturi, masukkan jusnya dalam 1-2 biji sahaja. Goreng cili sehingga naik minyak. Siap.

Jumaat, 2 Julai 2021

Pizza Telur @ Pide Telur Separuh Masak yang enak dicicah-cicah


Assalammualaikum & Salam Sejahtera.

Pidë telur separuh masak, lebih kurang macam kita makan roti dengan half boiled eggs cuma versi turki. 

Menu roti ni lebih kurang macam half boiled eggs cuma versi di'pizza'kan. Boleh koyak hat hujung roti & cicah dengan telur kuning kat tengah tu. Jangan lupa letak lada sulah & lada hitam skit 😋
Resipinya sama macam pidë lain cuma intinya lebih kepada keju, telur, cili benggala didadu, sosej & daun selasih.

Penyediaan:
1. Selepas uli doh melebar panjang, sediakan dulang lebar. Guna belakang dulang sebab doh dia lebar memanjang. Panaskan oven pada suhu 240°, api atas bawah.
2. Letakkan doh di atas papan leper atau boleh juga letak terus di belakang tray. Sudukan inti keju dan taburkan di tengahnya. Kemudian, lipat / kelepet tepi doh pizza kelilingnya. Buangkan baki tepung keliling doh.


3. Bakar pidë selama 5 minit. Kemudian keluarkan. Pecahkan telur di tengahnya & tabur bahan lain yang anda suka. Bakar kembali pidë selama 2 minit. Siap untuk dihidang.

Apabila nampak keju mencair, keluarkan segera tapi hati-hati. Masa ini, pide dan tray sangat panas.
 
Letakkan sebiji telur ke atas pide & taburkan apa-apa bahan yang anda suka atasnya.

Khamis, 1 Julai 2021

Pizza Turki @ Pide Turki yang sedap & mengenyangkan


 Assalammualaikum & Salam Sejahtera gais...

Pidë Turki @ Pizza Turki 🇹🇷

4 hari lepas, ternampak IG @akudanistanbul . Entah macam mana, tetiba nampak YouTube channel @refikabirgul tentang masakan Turki. Apalagi, layan kejap. Dan tetiba tertonton dia buat pidë. So, gigihlah belajar buat pizza turki ni.

Ni resipinya jika nak buat. Lebih kurang pizza biasa makan cuma tak letak sos tomato & bentuknya seperti sampan.

Bahan doh:
1/2kg tepung gandum
1 paket yis
1 sudu kecil garam
1 sudu besar gula
1 sudu besar mentega
300ml air suam

Bahan topping:
300gm keju mozzarella
100gm keju Cheddar
200gm daging cincang
7-9 biji tomato kecil belab dua
1 biji tomato besar dibuang kulit & didadu
Beberapa helai daun selasih (basil)
2 batang hotdog dihiris
1/2 biji cili benggala didadu
Lada hitam
Cili kisar
Sedikit garam jika nak ada rasa pada inti daging


Penyediaan:
1. Semua bahan doh dicampurkan & diuli seperti membuat doh pizza. Setengah kilo tepung akan dapat dalam 7 keping pide. Rehatkan doh selama 1/2 jam.

Rabu, 30 Jun 2021

Sloppy Joes Hotdogs yang ringkas tapi marbeles rasanya


Assalammualaikum & Salam Sejahtera semua.

Semua suka sloppy joes hotdogs. Menu barat yang sedap untuk minum petang atau makan malam.
Siapa yang pernah tonton filem 'It Takes Two' oleh kembar Olsen, korang akan perasan menu sloppy joes ni menjadi feveret kat summer camp filem ni. Cuma versi saya buat, saya guna roti hotdog & hotdog & kuahnya tak melimpah sangat. Ini resipinya.

Bahan:
10 roti hotdog dibelah dua tapi tak putus. Sapukan mayo dalamnya & bakar atas kuali leper.
10 hotdog disapu mayo & dibakar atas kuali leper.
1 keping daging kisar
1 tangkai cili merah dihiris
1/2 biji bawang besar didadu
3 ulas bawang putih didadu
1/2 cawan air
1 1/2 cawan sos tomato atau tomato puri
2 sudu besar sos Worcestershire
2 sudu besar gula perang
2 sudu besar sos cili
2 sudu kecil serbuk cili
1 sudu kecil pepper flakes
1 sudu kecil lada hitam
Garam secukup rasa

Penyediaan:
1. Masak daging kisar dalam kuali tanpa minyak. Guna api sederhana. Masak hingga air daging sedikit mengering & daging tidak berketul.
2. Kemudian, masukkan cili merah & bawang besar serta putih. Masak seketika. Selepas itu, masukkan air & sos tomato/tomato puri. Masak hingga mendidih.
3. Setelah itu, masukkan gula perang, serbuk cili, pepper flakes, sos cili, sos Worcestershire, garam & lada hitam. Kacau hingga mesra. Masak guna api perlahan selama 15-20 minit. Kacau sekali sekala. Setelah mendidih, tutup api & boleh masukkan isi sloppy joes ini ke dalam roti hotdog & kemudian letakkan hotdogs atasnya. Nak lebih sedap, paipkan mayonis & mustard diatasnya.
p/s: jika nak kuah sloppy joes banjir, letakkan air secawan & tambah sos.

Selasa, 29 Jun 2021

Laksa Johor yang enak


 Assalammualaikum & Salam Sejahtera guys...


Laksa johor, pertama kali saya masaknya & hubby kata sedap 😊😘

Meskipun nampak cair sikit tapi oklah saya rasa utk beginner yang masak. Resipi ni saya dapat di web @matgebu . Kita ambil purely dari orang johor 😁
Ini resipinya. Anda boleh cuba.

Bahan:
300gm ikan tenggiri
400gm ikan kembong
150gm isi udang
Isi ikan kurau masin sebesar 3 inci x 3 inci, rendam
4 sudu besar udang kering, rendam hingga lembut.
2 sudu besar kerisik
1/2 inci lengkuas dititik
3 keping asam gelugor
1 biji bawang besar*
2 ulas bawang putih*(*kisar halus)
2 sudu besar cili kisar
2 sudu besar rempah kari daging
2 sudu besar ketumbar serbuk
1 sudu besar jintan manis serbuk
1 1/2 liter santan kelapa / 500ml santan kotak (tambah air sampai dapat 1.5 liter)
1 genggam daun kesom
2 kuntum bunga kantan, belah dua setiap satu
Garam & gula secukup rasa

Ulaman:
Kacang panjang, dihiris halus
Limau kasturi dibelah dua
Timun, ambil bahagian luar dan buang empulurnya, hiris halus
Bawang besar, hiris halus
5 biji telur rebus

Bahan lain:
Sambal belacan

Isnin, 28 Jun 2021

Masakan kampung yang sedap, gulai lemak pucuk paku dengan udang


 Assalammualaikum & Salam Sejahtera gais...

Gulai kampung yang simple ini memang mampu bangkitkan selera. Dapat makan dengan ikan goreng regunya serta sambal belacan, perghh!! Memang rasa nak tambah nasi dua kali. 🍚🍚
Untuk rencah dalam gulai, boleh letak udang, ikan bilis ataupun ayam. Ikut apa yang ada stok 😊

Bahan:
2 ikat sayur pucuk paku
1 kotak santan (250ml)
2-3 ekor udang besar kerat dua (buang sedikit bahagian depannya)
4 ulas bawang merah
7 biji cili padi
1 inci kunyit hidup
garam secukup rasa

Penyediaan:
1. Bersihkan pucuk paku & potong bahagian daun & batang yang lembut sahaja.
2. Kisar halus bawang merah , cili api & kunyit dengan sedikit air. Ketepikan.
3. Masukkan santan, bahan kisar halus ke dalam periuk. Masak di atas api perlahan & kacau sehingga kuah mendidih.
4. Masukkan pucuk paku & udang & masak sehingga pucuk paku lembut & udang masak sepenuhnya. Lebih kurang 2-3 minit. Perasakan dengan garam. Kacau sebentar & tutup api. Siap.

Ahad, 27 Jun 2021

Sambal Daging & Kentang yang menyelerakan


 
Assalammualaikum & Salam Sejahtera semua...

Lama betul tak ke sini. Ada hal sedikit beberapa waktu ni. Banyak perkara perlu diselesaikan. 
Alhamdulillah, hari ni dapatlah update skit blog yang bersawang skit ni 😁

Suami saya memang penggemar daging yang berjaya. Makanya, sesekali kena fikir menu daging untuk dia. Dan menu sambal daging ini memang sedap dimakan dengan bubur nasi atau dengan nasi panas. Kita buat 2 in 1 punya menu. Jimat 😊

Bahan:
1/2 kg daging lembu dihiris kecil & rebus sehingga empuk (dalam 1/2 jam)
1/2 cawan air rebusan daging
25 tangkai cili kering digunting dua, dicuci bersih & direbus dalam masa 5-7 minit. Tapis. *Kisar*
3 bawang besar dipotong 4 *kisar*
3 cawan air *kisar*
1 cawan minyak masak
1 liter air
1/2 cawan air asam jawa
1 batangbserai diketuk
Gula secukup rasa)
Garam secukup rasa
1 cawan ikan bilis (direndam 2 minit dan toskan)
1 biji bawang besar dihiris bulat (masuk ketika sambal hampir masak)
2 biji kentang dipotong wedges 6

Penyediaan:
1. Panaskan minyak dalam kuali pada api sederhana. Goreng kentang hingga masak. Angkat & ketepikan.
2. Masukkan bahan kisar ke dalam minyak panas. Kacau & tambahkan air ke dalamnya. Biarkan cili betul-betul masak & kacau sekali sekala.
3. Bila sambal kelihatan hampir masak atau gelap sedikit, masukkan air asam. Kacau & masak dalam 3-5 minit.
4. Masukkan serai, gula & garam. Kacau seketika & bila sambal kelihatan sedikit kering, masukkan daging, air rebusan daging. Kacau sebentar. Masukkan hirisan bawang besar & kentang. Kacau seketika hingga semuanya mesra. Rasa sambalnya & jika ada kurang masin manisnya, tambahkan ikut rasa. Kacau sebentar & tutup api. Siap untuk dihidang.

Sabtu, 29 Mei 2021

Asam Pedas Ikan Pelaling yang ngam


 Assalammualaikum & Salam Sejahtera,

Sesekali bila masak asam pedas, memang sedap. Ni semua sebab asyik nampak kat IG @zee_zainal . Takde rezeki orang jual ikan pari, ikan pelaling pun on aje... 😋😋
Yang nak try masak asam pedas, boleh le cuba resipi ni.

Bahan:
4 ekor ikan pelalinh
4 sudu besar cili kisar
1 cawan minyak (agak bahan tumis tenggelam)
1 sudu besar air asam jawa
1 sudu kecil garam atau secukup rasa
1/4 sudu kecil gula
1 kuntum bunga kantan
1 ikat daun kesum
700- 800ml air

Bahan kisar:
1 bawang besar
3 ulas bawang putih
1 inci halia
1/2 inci kunyit
Sedikit belacan bakar

Penyediaan:
1. Panaskan minyak yang agak banyak & tumis bahan kisar sehingga naik bau & tumisan betul-betul garing serta terbit minyak (saya tumis hingga 2-3 kali terbit minyak)
2. Masukkan ai, air asam jawa, garam & gula. Biarkan mendidih dengan api sederhan agar kuahnya sebati.
3. Setelah mendidih dalam 3-4 minit, masukkan ikan. Kemudian, masukkan bunga kantan & daun kesum. Rasa sedikit & jika ok, tutup api. Sedia untuk dihidang.

Jumaat, 28 Mei 2021

Tauhu, Taugeh & Kucai Masak Kicap


 Assalammualaikum & Salam Sejahtera.

Menu mudah bila masak hujung minggu. Ini resipinya.

Bahan:
1 keping tauhu
2 genggam taugeh, cuci & toskan
1/2 cekak kucai, kerat pendek
1 biji bawang besar dihiris
2 ulas bawang putih dihiris
1 biji cili merah dihiris
1 biji cili hijau dihiris
3 sudu besar kicap manis
2 sudu besar sos tiram
1/4 cawan air
2 sudu besar minyak untuk menumis
1/2 sudu kecil minyak bijan

Penyediaan:
1. Tauhu dipotong separuh, kemudian digoreng hingga keemasan, angkat & ketepikan. Setelah sejuk sikit, potong 5 setiap bahagian. Taugeh dibersihkan, cuci & tos. Kucai dicuci & dikerat pendek. Kemudian cuci bersih & toskan bersama taugeh.
2. Panaskan sedikit minyak dalam kuali. Setelah panas, tumis bawang besar, bawang putih, cili merah & cili hijau hingga harum. Kemudian, masukkan sos tiram, kacau rata & tambah kicap manis. Gaul rata.
3. Masukkan tauhu, kacau sebentar & masukkan taugeh serta kucai, kacau hingga semua mesra. Masukkan minyak bijan, gaul & masak sekejap. Rasa & jika cukup semua, boleh matikan api. Siap untuk dihidang.

Khamis, 27 Mei 2021

Kueh Tiaw Hailam, makan sekali nak lagi


 Assalammualaikum & Salam Sejahtera.

Menu feveret saya lepas pekena kueh tiaw hailam yang sedap dulu. Gigih cari & cuba resipi yang kena dengan tekak. Ini resipinya. Mudah sangat.

Bahan:
3 sudu besar minyak masak/zaitun
1.5 liter air stok ayam (guna kiub pati ayam je)
2 ketul ayam goreng dikerat kasar
2 keping fish cake, dihiris
4 batang cili besar merah & hijau, dipotong kasar
1 batang lobak merah dihiris
2 biji tomato belah 6
3 ulas bawang putih, dihiris
1 biji bawang besar dihiris
1 ikat sawi batang pendek, dipotong kasar
4 sudu besar sos tiram
2 sudu teh kicap pekat
3/4 camca teh serbuk lada hitam
4 sudu sos cili
1 sudu besar tepung jagung*
1/4 cawan air*(*dibancuh hingga mesra)
4 biji telur
Garam secukup rasa

Bahan lain:
500 g kuey teow
1/2 camca teh minyak bijan
1 liter air untuk rebus kuey teow

Penyediaan:
1. Panaskan sedikit minyak dalam kuali, tumis bawang besar & putih hingga wangi, masukkan lobak merah, kacau sebentar. Masukkan air 1 cawan. Masak hingga air mendidih.
2. Kemudian, campurkan sos tiram, sos cili, kicap pekat & serbuk lada hitam, gaul dan tuang stok air rebusan tulang. Kacau sesekali & biar mendidih.
3. Masukkan ayam goreng, fish cake & cili. Biar sekejap & tuang bancuhan tepung jagung, kacau hingga mesra.
4. Pecahkan telur sebiji demi sebiji ke dalam kuah. Kacau perlahan-lahan agar telur pecah. Masukkan garam secukup rasa. Kacau seketika & bila nampak kuah sedikit memekat, dah boleh tutup api.
5. Untuk kueh tiaw, panaskan kuali berisi air & sesudu kecil minyak bijan. Bila air mendidih, masukkan kueh tiaw. Kacau seketika. Matikan api & toskan kuey teow. Siap untuk dihidang.

Rabu, 26 Mei 2021

Susu Kocak Nanas a.k.a Pineapples Milkshake


 Assalammualaikum & Salam Sejahtera.

Haritu, masa morning walk kat kawasan rumah, ternampak ada orang jual nanas banyak dari Johor. Selonggok dapat 4 biji. Apalagi, kita belilah. 
Sedap sangat gais. Bila buat sendiri susu kocak nanas ni, confirm kita totally guna 100% susu. Ini resipinya.

Bahan:
1/2 biji nanas dibuang kulit & durinya.
1 1/2 cawan susu sejuk
4 kiub ais
3 sudu besar madu
1 sudu besar yogurt (optional)

Penyediaan:
1. Potong nanas 5 bahagian & kemudian potong dua. Potong empulur tengah yang keras. Masukkan potongan nanas ke dalam blender.
2. Masukkan susu, madu, yogurt & ais. Kisar hingga semuanya menjadi halus. Tuang ke dalam gelas. Siap untuk diminum.

Jumaat, 21 Mei 2021

Kek Marble yang moist & wangi


 Assalammualaikum & Salam Sejahtera.

Alhamdulillah, kek marble kali ni menjadi. Gembira hati saya. Rudy dah cakap, "Ini kalau bantat gak, kita makan dengan aiskrim aje." 🙄
Dan syukur sangat, menjadi juga. Masuk dalam oven pun dah berselawat. Minta Allah jadikan kek ni elok & sedap. Alhamdulillah, elok kejadiannya. Ini resipinya. Saya ambil dari web @matgebu . Saya guna terus tepung self rising.

Bahan:
250 gram majerin
130 gram gula kastor
4 biji telur gred A
240 gram tepung self rising
1/4 cawan susu segar
1 camca teh esen vanilla
1 camca besar serbuk koko

Penyediaan:
1. Panaskan oven pada suhu 175C°. Lenser tin dengan majerin & alas dasar tin dengan kertas minyak, lenser juga kertas tadi. Ketepikan.
2. Guna mixer, pukul majerin & gula kastor hingga kembang. Setelah gula hancur & kembang, masukkan telur satu persatu & terus putar mixer hingga adunan kembang memucat.


3. Perlahankan kelajuan, masukkan tepung berselang-seli dengan susu segar, hingga habis. Tambah esen vanilla & putar rata. 
4. Ambil 7 sudu besar adunan tadi & masukkan ke dalam mangkuk lain. Tambah serbuk koko &, kacau rata hingga sebati.
5. Tuang 1/2 adunan tanpa warna & kemudian sudukan beberapa bahagian atasnya dengan adunan koko, tuang baki adunan tanpa warna & sudukan lagi baki adunan koko. Guna lidi atau hujung pisau, pusingkan adunan tadi beberapa kali agar membentuk corak marble.
6. Bakar dalam oven 40 minit atau hingga kek masak. Uji kek dengan mencucuk lidi sate bersih pada bahagian tengahnya, kalau keluar bersih tanda kek masak. Keluarkan kek dari oven, biarkan 5 minit dan boleh keluarkan kek dari tin. Biarkan ia sejuk sendiri & barulah dipotong.

Khamis, 20 Mei 2021

Nasi Briyani Ala Pakistan Yang Mudah


 Assalammualaikum & Salam Sejahtera.

Menu ni mudah sangat. Dan tak perlu guna minyak sapi. Hanya guna minyak zaitun aje. Itupun dalam 3 sudu besar untuk 5 pot beras. Lauknya, jika ikutkan di web, ada menu ayam tersendiri tapi dek kerana orang request nak makan dengan ayam kicap mulberi, maka kita just masak nasi.

Bahan:
5 pot basmati (dibasuh bersih, direndam 1/2 jam & tapis)
7 pot air (untuk air, lebihkan 2 pot dari beras)
3 sudu besar minyak zaitun
8 biji buah pelaga
10 kuntum bunga cengkih
2 kuntum bunga lawang
1 helai bay leave
1 sudu kecil garam
1/4 cawan susu cair
3 sudu besar yogurt
Sedikit pewarna kuning / safron

Bahan hiasan:
7 biji telur rebus
5 biji kentang kecil direbus
2 batang cili hijau dipotong seinci-seinci
Bawang goreng
Kacang gajus atau badam
Sedikit kismis

Penyediaan:
1. Di dalam periuk nasi, masukkan air, minyak zaitun, buah pelaga, cengkih, bunga lawang, bay leave & garam. Masak sehingga air mendidih.
2. Masukkan beras, kacau seketika & biarkan masak sehingga nasi hampir 80% masak.
3. Kemudian, masukkan yogurt & susu cair. Kacau sebentar & biarkan nasi masak sepenuhnya. Bila periuk nasi dah bermula tanda nasi masak, masukkan beberapa titik pewarna kuning ke atas nasi. Tutup penutup periuk nasi & biarkan ia seketika (lebih kurang 5-7 minit). Selepas itu, gaul perlahan-lahan nasi & pewarna tadi agar nasi tidak patah.
4. Untuk hidangan, masukkan nasi briyani ke dalam mangkuk nasi & taburkan bahan hiasannya iaitu kacang gajus, telur rebus, kentang rebus, cili hijau, bawang goreng & kismis.

Rabu, 19 Mei 2021

Kari Ikan Merah Yang Pekat, Likat, Memikat


 Assalammualaikum & Salam Sejahtera.

Ini pertama kali saya masak menu ni guna resipi @aziekitchen . Alhamdulillah menjadi & sedap. Rudy pun kata sedap. Lagi-lagi bila dah basuh tangan pun, tangan still bau kari. Macam mamak dah rasanya 😁

Ni saya sharekan resipinya. Hopefully anda punya pun menjadi juga 😋

Bahan utama:
1 ekor ikan merah dibelah dua
2 paket kecil rempah kari ikan
1 sudu besar serbuk cili
4 tangkai cili padi
1 sudu besar pes asam jawa
3 pelepah daun kari
1 sudu besar halba campur
3 cawan air
1 kotak kecil santan Kara
3/4 cawan minyak masak untuk menumis
7 batang bendi
2 biji tomato
2 biji cili hijaudipatahkan

Bahan tumbuk/hiris halus:
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
1 inci halia


Penyediaan:
1. Panaskan minyak & kemudian tumis halba campur, cili padi potong & bahan tumbuk/hiris dengan api perlahan sehingga naik bau.
2. Masukkan rempah kari, serbuk cili & daun kari. Kacau sentiasa supaya tidak hangit & sehingga naik bau, baru dimasukkan secawan air. Masak sehingga terbit minyak dan masukkan baki air. Biarkan mendidih dan reneh sehingga bahan tumis pecah minyak kali ke-2.
3. Masukkan santan. Kacau sentiasa hingga kuah kari mendidih & santan tidak pecah minyak (terpisah dari kuah).
4. Setelah mendidih, masukkan ikan, pes asam jawa, garam & gula. Biarkan mendidih & reneh sehingga kari masak. Masukkan pula kacang bendi, tomato & cili hijau yang dipatahkan. Masak sehingga bendi menjadi empuk. Masak dengan api perlahan. Setelah empuk, tutup api. Siap untuk dihidang.

Selasa, 11 Mei 2021

Puding jagung yang seda[p & seperti makan aiskrim


 Assalammualaikum & Salam Sejahtera.

Dah bertahun tak makan puding ni. Dan sesekali makan, rasa macam makan aiskrim jagung. Bila lepas tarawih & cari kudapan, amik aje sudu & kaut sikit demi sikit masuk mulut puding jagung yang lembut & wangi ni.

Bahan:
1 cawan tepung kastad
1 cawan jagung manis dalam tin
3/4 cawan gula
3 cawan air
1 1/2 cawan susu cair

Penyediaan:
1. Campurkan tepung kastad, gula, jagung, susu dan air.
2. Lepas itu dikacau sehingga pekat, kental & berkilat di atas api yang sederhana hingga sebati.
3. Angkat & tuang puding ke dalam loyang atau bekas tahan panas. Simpan dalam peti ais selama 2 jam. Selepas itu, bolehlah dipotong ikut suka atau sedekahkan pada jiran 😊

Ayam goreng kunyit daun kari yang mudah


 Assalammualaikum & Salam Sejahtera.

Kekadang datang mood masak ke laut, kita buat apa ajelah yang mudah time puasa ni. Jadinya, ini salah satunya.

Bahan:
4 ketul ayam dikerat dua
1 sudu kecil serbuk kunyit
1/2 sudu kecil garam
1 biji bawang besar dihiris
2 ular bawang kecil dihiris
1 cili merah dihiris
3 tangkai daun kari
9 tangkai kacang panjang dipotong-potong
garam secukup rasa
3 sudu besar minyak utk menggoreng

Penyediaan:
1. Gaul ayam dengan garam dan serbuk kunyit hingga rata. Perap dalam 20 minit.
2. Panaskan minyak untuk menggoreng ayam. Goreng ayam hingga ayam masak tapi tak perlu garing sangat. Keluarkan ayam dan keluarkan separuh minyak untuk menumis bawang.
3. Masukkan bawang besar, bawang putih, hirisan cili merah dan daun kari. Gaul rata dan masak hingga semua layu. Kemudian, masukkan ayam yang digoreng tadi. Gaul rata.
4. Masukkan kacang panjang dan sedikit garam. Masak sekejap hingga kacang masak tapi tidak terlalu lembut. Siap.

Rabu, 5 Mei 2021

Peria goreng tepung yang rangup & sedap


 Assalammualaikum & Salam Sejahtera semua.

Anda yang tak berapa suka peria pun akan suka rasa dari resipi ni. Sebab, rudy yang tak makan sangat sayur pelik boleh semalam dia bukak tutup balang. Mengudap peria goreng ni sambil borak.
Inipun first time saya buat. Alhamdulillah jadi. Nanti anda cuba. InsyaAllah sedap.

Bahan:
1 batang peria kembas dibelah dua, dibuang isi tengahnya & dihiris nipis
1 sudu besar garam (rendaman)
1/2 cawan tepung jagung
1/2 cawan tepung goreng ayam segera (tak kisahlah apa brand)
Tisu dapur (untuk keringkan peria basah)
Minyak untuk menggoreng

Penyediaan:
1. Setelah dihiris peria dengan nipis, rendam dalam air bercampur garam. Rendam sekurangnya setengah jam. Selepas itu, basuh bersih & tapis. Untuk cepat kering, tekap dengan tisu dapur & kemudian keringkan di bawah kipas.


2. Campurkan tepung jagung & tepung goreng ayam. Gaul mesra & ketepikan.
3. Panaskan minyak dalam kuali & guna api sederhana. Setelah minyak panas, masukkan segenggam hirisan peria ke dalam tepung & sadurkan ia. Kemudian, masukkan peria tersebut dalam kuali. Kacau & masak hingga kekuningan. Angkat & toskan. Masak sehingga habis semua peria.
4. Setelah peria goreng tak panas dah, letakkan dalam balang. Tutup rapat. Siap.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...