Firman Allah: (لقد كان لكم في رسول الله أسوة حسنة) (maksudnya: Sesungguhnya bagi kamu pada Rasulullah itu contoh yang baik).
DENGAN NAMA ALLAH YANG MAHA PEMURAH LAGI MAHA PENGASIHANI

Sabtu, 29 Mei 2021

Asam Pedas Ikan Pelaling yang ngam


 Assalammualaikum & Salam Sejahtera,

Sesekali bila masak asam pedas, memang sedap. Ni semua sebab asyik nampak kat IG @zee_zainal . Takde rezeki orang jual ikan pari, ikan pelaling pun on aje... 😋😋
Yang nak try masak asam pedas, boleh le cuba resipi ni.

Bahan:
4 ekor ikan pelalinh
4 sudu besar cili kisar
1 cawan minyak (agak bahan tumis tenggelam)
1 sudu besar air asam jawa
1 sudu kecil garam atau secukup rasa
1/4 sudu kecil gula
1 kuntum bunga kantan
1 ikat daun kesum
700- 800ml air

Bahan kisar:
1 bawang besar
3 ulas bawang putih
1 inci halia
1/2 inci kunyit
Sedikit belacan bakar

Penyediaan:
1. Panaskan minyak yang agak banyak & tumis bahan kisar sehingga naik bau & tumisan betul-betul garing serta terbit minyak (saya tumis hingga 2-3 kali terbit minyak)
2. Masukkan ai, air asam jawa, garam & gula. Biarkan mendidih dengan api sederhan agar kuahnya sebati.
3. Setelah mendidih dalam 3-4 minit, masukkan ikan. Kemudian, masukkan bunga kantan & daun kesum. Rasa sedikit & jika ok, tutup api. Sedia untuk dihidang.

Jumaat, 28 Mei 2021

Tauhu, Taugeh & Kucai Masak Kicap


 Assalammualaikum & Salam Sejahtera.

Menu mudah bila masak hujung minggu. Ini resipinya.

Bahan:
1 keping tauhu
2 genggam taugeh, cuci & toskan
1/2 cekak kucai, kerat pendek
1 biji bawang besar dihiris
2 ulas bawang putih dihiris
1 biji cili merah dihiris
1 biji cili hijau dihiris
3 sudu besar kicap manis
2 sudu besar sos tiram
1/4 cawan air
2 sudu besar minyak untuk menumis
1/2 sudu kecil minyak bijan

Penyediaan:
1. Tauhu dipotong separuh, kemudian digoreng hingga keemasan, angkat & ketepikan. Setelah sejuk sikit, potong 5 setiap bahagian. Taugeh dibersihkan, cuci & tos. Kucai dicuci & dikerat pendek. Kemudian cuci bersih & toskan bersama taugeh.
2. Panaskan sedikit minyak dalam kuali. Setelah panas, tumis bawang besar, bawang putih, cili merah & cili hijau hingga harum. Kemudian, masukkan sos tiram, kacau rata & tambah kicap manis. Gaul rata.
3. Masukkan tauhu, kacau sebentar & masukkan taugeh serta kucai, kacau hingga semua mesra. Masukkan minyak bijan, gaul & masak sekejap. Rasa & jika cukup semua, boleh matikan api. Siap untuk dihidang.

Khamis, 27 Mei 2021

Kueh Tiaw Hailam, makan sekali nak lagi


 Assalammualaikum & Salam Sejahtera.

Menu feveret saya lepas pekena kueh tiaw hailam yang sedap dulu. Gigih cari & cuba resipi yang kena dengan tekak. Ini resipinya. Mudah sangat.

Bahan:
3 sudu besar minyak masak/zaitun
1.5 liter air stok ayam (guna kiub pati ayam je)
2 ketul ayam goreng dikerat kasar
2 keping fish cake, dihiris
4 batang cili besar merah & hijau, dipotong kasar
1 batang lobak merah dihiris
2 biji tomato belah 6
3 ulas bawang putih, dihiris
1 biji bawang besar dihiris
1 ikat sawi batang pendek, dipotong kasar
4 sudu besar sos tiram
2 sudu teh kicap pekat
3/4 camca teh serbuk lada hitam
4 sudu sos cili
1 sudu besar tepung jagung*
1/4 cawan air*(*dibancuh hingga mesra)
4 biji telur
Garam secukup rasa

Bahan lain:
500 g kuey teow
1/2 camca teh minyak bijan
1 liter air untuk rebus kuey teow

Penyediaan:
1. Panaskan sedikit minyak dalam kuali, tumis bawang besar & putih hingga wangi, masukkan lobak merah, kacau sebentar. Masukkan air 1 cawan. Masak hingga air mendidih.
2. Kemudian, campurkan sos tiram, sos cili, kicap pekat & serbuk lada hitam, gaul dan tuang stok air rebusan tulang. Kacau sesekali & biar mendidih.
3. Masukkan ayam goreng, fish cake & cili. Biar sekejap & tuang bancuhan tepung jagung, kacau hingga mesra.
4. Pecahkan telur sebiji demi sebiji ke dalam kuah. Kacau perlahan-lahan agar telur pecah. Masukkan garam secukup rasa. Kacau seketika & bila nampak kuah sedikit memekat, dah boleh tutup api.
5. Untuk kueh tiaw, panaskan kuali berisi air & sesudu kecil minyak bijan. Bila air mendidih, masukkan kueh tiaw. Kacau seketika. Matikan api & toskan kuey teow. Siap untuk dihidang.

Rabu, 26 Mei 2021

Susu Kocak Nanas a.k.a Pineapples Milkshake


 Assalammualaikum & Salam Sejahtera.

Haritu, masa morning walk kat kawasan rumah, ternampak ada orang jual nanas banyak dari Johor. Selonggok dapat 4 biji. Apalagi, kita belilah. 
Sedap sangat gais. Bila buat sendiri susu kocak nanas ni, confirm kita totally guna 100% susu. Ini resipinya.

Bahan:
1/2 biji nanas dibuang kulit & durinya.
1 1/2 cawan susu sejuk
4 kiub ais
3 sudu besar madu
1 sudu besar yogurt (optional)

Penyediaan:
1. Potong nanas 5 bahagian & kemudian potong dua. Potong empulur tengah yang keras. Masukkan potongan nanas ke dalam blender.
2. Masukkan susu, madu, yogurt & ais. Kisar hingga semuanya menjadi halus. Tuang ke dalam gelas. Siap untuk diminum.

Jumaat, 21 Mei 2021

Kek Marble yang moist & wangi


 Assalammualaikum & Salam Sejahtera.

Alhamdulillah, kek marble kali ni menjadi. Gembira hati saya. Rudy dah cakap, "Ini kalau bantat gak, kita makan dengan aiskrim aje." 🙄
Dan syukur sangat, menjadi juga. Masuk dalam oven pun dah berselawat. Minta Allah jadikan kek ni elok & sedap. Alhamdulillah, elok kejadiannya. Ini resipinya. Saya ambil dari web @matgebu . Saya guna terus tepung self rising.

Bahan:
250 gram majerin
130 gram gula kastor
4 biji telur gred A
240 gram tepung self rising
1/4 cawan susu segar
1 camca teh esen vanilla
1 camca besar serbuk koko

Penyediaan:
1. Panaskan oven pada suhu 175C°. Lenser tin dengan majerin & alas dasar tin dengan kertas minyak, lenser juga kertas tadi. Ketepikan.
2. Guna mixer, pukul majerin & gula kastor hingga kembang. Setelah gula hancur & kembang, masukkan telur satu persatu & terus putar mixer hingga adunan kembang memucat.


3. Perlahankan kelajuan, masukkan tepung berselang-seli dengan susu segar, hingga habis. Tambah esen vanilla & putar rata. 
4. Ambil 7 sudu besar adunan tadi & masukkan ke dalam mangkuk lain. Tambah serbuk koko &, kacau rata hingga sebati.
5. Tuang 1/2 adunan tanpa warna & kemudian sudukan beberapa bahagian atasnya dengan adunan koko, tuang baki adunan tanpa warna & sudukan lagi baki adunan koko. Guna lidi atau hujung pisau, pusingkan adunan tadi beberapa kali agar membentuk corak marble.
6. Bakar dalam oven 40 minit atau hingga kek masak. Uji kek dengan mencucuk lidi sate bersih pada bahagian tengahnya, kalau keluar bersih tanda kek masak. Keluarkan kek dari oven, biarkan 5 minit dan boleh keluarkan kek dari tin. Biarkan ia sejuk sendiri & barulah dipotong.

Khamis, 20 Mei 2021

Nasi Briyani Ala Pakistan Yang Mudah


 Assalammualaikum & Salam Sejahtera.

Menu ni mudah sangat. Dan tak perlu guna minyak sapi. Hanya guna minyak zaitun aje. Itupun dalam 3 sudu besar untuk 5 pot beras. Lauknya, jika ikutkan di web, ada menu ayam tersendiri tapi dek kerana orang request nak makan dengan ayam kicap mulberi, maka kita just masak nasi.

Bahan:
5 pot basmati (dibasuh bersih, direndam 1/2 jam & tapis)
7 pot air (untuk air, lebihkan 2 pot dari beras)
3 sudu besar minyak zaitun
8 biji buah pelaga
10 kuntum bunga cengkih
2 kuntum bunga lawang
1 helai bay leave
1 sudu kecil garam
1/4 cawan susu cair
3 sudu besar yogurt
Sedikit pewarna kuning / safron

Bahan hiasan:
7 biji telur rebus
5 biji kentang kecil direbus
2 batang cili hijau dipotong seinci-seinci
Bawang goreng
Kacang gajus atau badam
Sedikit kismis

Penyediaan:
1. Di dalam periuk nasi, masukkan air, minyak zaitun, buah pelaga, cengkih, bunga lawang, bay leave & garam. Masak sehingga air mendidih.
2. Masukkan beras, kacau seketika & biarkan masak sehingga nasi hampir 80% masak.
3. Kemudian, masukkan yogurt & susu cair. Kacau sebentar & biarkan nasi masak sepenuhnya. Bila periuk nasi dah bermula tanda nasi masak, masukkan beberapa titik pewarna kuning ke atas nasi. Tutup penutup periuk nasi & biarkan ia seketika (lebih kurang 5-7 minit). Selepas itu, gaul perlahan-lahan nasi & pewarna tadi agar nasi tidak patah.
4. Untuk hidangan, masukkan nasi briyani ke dalam mangkuk nasi & taburkan bahan hiasannya iaitu kacang gajus, telur rebus, kentang rebus, cili hijau, bawang goreng & kismis.

Rabu, 19 Mei 2021

Kari Ikan Merah Yang Pekat, Likat, Memikat


 Assalammualaikum & Salam Sejahtera.

Ini pertama kali saya masak menu ni guna resipi @aziekitchen . Alhamdulillah menjadi & sedap. Rudy pun kata sedap. Lagi-lagi bila dah basuh tangan pun, tangan still bau kari. Macam mamak dah rasanya 😁

Ni saya sharekan resipinya. Hopefully anda punya pun menjadi juga 😋

Bahan utama:
1 ekor ikan merah dibelah dua
2 paket kecil rempah kari ikan
1 sudu besar serbuk cili
4 tangkai cili padi
1 sudu besar pes asam jawa
3 pelepah daun kari
1 sudu besar halba campur
3 cawan air
1 kotak kecil santan Kara
3/4 cawan minyak masak untuk menumis
7 batang bendi
2 biji tomato
2 biji cili hijaudipatahkan

Bahan tumbuk/hiris halus:
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
1 inci halia


Penyediaan:
1. Panaskan minyak & kemudian tumis halba campur, cili padi potong & bahan tumbuk/hiris dengan api perlahan sehingga naik bau.
2. Masukkan rempah kari, serbuk cili & daun kari. Kacau sentiasa supaya tidak hangit & sehingga naik bau, baru dimasukkan secawan air. Masak sehingga terbit minyak dan masukkan baki air. Biarkan mendidih dan reneh sehingga bahan tumis pecah minyak kali ke-2.
3. Masukkan santan. Kacau sentiasa hingga kuah kari mendidih & santan tidak pecah minyak (terpisah dari kuah).
4. Setelah mendidih, masukkan ikan, pes asam jawa, garam & gula. Biarkan mendidih & reneh sehingga kari masak. Masukkan pula kacang bendi, tomato & cili hijau yang dipatahkan. Masak sehingga bendi menjadi empuk. Masak dengan api perlahan. Setelah empuk, tutup api. Siap untuk dihidang.

Selasa, 11 Mei 2021

Puding jagung yang seda[p & seperti makan aiskrim


 Assalammualaikum & Salam Sejahtera.

Dah bertahun tak makan puding ni. Dan sesekali makan, rasa macam makan aiskrim jagung. Bila lepas tarawih & cari kudapan, amik aje sudu & kaut sikit demi sikit masuk mulut puding jagung yang lembut & wangi ni.

Bahan:
1 cawan tepung kastad
1 cawan jagung manis dalam tin
3/4 cawan gula
3 cawan air
1 1/2 cawan susu cair

Penyediaan:
1. Campurkan tepung kastad, gula, jagung, susu dan air.
2. Lepas itu dikacau sehingga pekat, kental & berkilat di atas api yang sederhana hingga sebati.
3. Angkat & tuang puding ke dalam loyang atau bekas tahan panas. Simpan dalam peti ais selama 2 jam. Selepas itu, bolehlah dipotong ikut suka atau sedekahkan pada jiran 😊

Ayam goreng kunyit daun kari yang mudah


 Assalammualaikum & Salam Sejahtera.

Kekadang datang mood masak ke laut, kita buat apa ajelah yang mudah time puasa ni. Jadinya, ini salah satunya.

Bahan:
4 ketul ayam dikerat dua
1 sudu kecil serbuk kunyit
1/2 sudu kecil garam
1 biji bawang besar dihiris
2 ular bawang kecil dihiris
1 cili merah dihiris
3 tangkai daun kari
9 tangkai kacang panjang dipotong-potong
garam secukup rasa
3 sudu besar minyak utk menggoreng

Penyediaan:
1. Gaul ayam dengan garam dan serbuk kunyit hingga rata. Perap dalam 20 minit.
2. Panaskan minyak untuk menggoreng ayam. Goreng ayam hingga ayam masak tapi tak perlu garing sangat. Keluarkan ayam dan keluarkan separuh minyak untuk menumis bawang.
3. Masukkan bawang besar, bawang putih, hirisan cili merah dan daun kari. Gaul rata dan masak hingga semua layu. Kemudian, masukkan ayam yang digoreng tadi. Gaul rata.
4. Masukkan kacang panjang dan sedikit garam. Masak sekejap hingga kacang masak tapi tidak terlalu lembut. Siap.

Rabu, 5 Mei 2021

Peria goreng tepung yang rangup & sedap


 Assalammualaikum & Salam Sejahtera semua.

Anda yang tak berapa suka peria pun akan suka rasa dari resipi ni. Sebab, rudy yang tak makan sangat sayur pelik boleh semalam dia bukak tutup balang. Mengudap peria goreng ni sambil borak.
Inipun first time saya buat. Alhamdulillah jadi. Nanti anda cuba. InsyaAllah sedap.

Bahan:
1 batang peria kembas dibelah dua, dibuang isi tengahnya & dihiris nipis
1 sudu besar garam (rendaman)
1/2 cawan tepung jagung
1/2 cawan tepung goreng ayam segera (tak kisahlah apa brand)
Tisu dapur (untuk keringkan peria basah)
Minyak untuk menggoreng

Penyediaan:
1. Setelah dihiris peria dengan nipis, rendam dalam air bercampur garam. Rendam sekurangnya setengah jam. Selepas itu, basuh bersih & tapis. Untuk cepat kering, tekap dengan tisu dapur & kemudian keringkan di bawah kipas.


2. Campurkan tepung jagung & tepung goreng ayam. Gaul mesra & ketepikan.
3. Panaskan minyak dalam kuali & guna api sederhana. Setelah minyak panas, masukkan segenggam hirisan peria ke dalam tepung & sadurkan ia. Kemudian, masukkan peria tersebut dalam kuali. Kacau & masak hingga kekuningan. Angkat & toskan. Masak sehingga habis semua peria.
4. Setelah peria goreng tak panas dah, letakkan dalam balang. Tutup rapat. Siap.

Selasa, 4 Mei 2021

Roti celup telur & sosej yang sedap sentiasa


Assalammualaikum & Salam Sejahtera.

Bila bulan Ramadhan ni, selalunya memang cari idea nak masak apa untuk berbuka + moreh sekali.
Jadinya, ini adalah menu mudah yang sangat sesuai. Menu roti celup telur & roti telur bersosej ni memang menu mudah yanga feveret kami di rumah.

Bahan pun mudah aje. Telur, roti, sosej, mentega & sedikit garam.
Untuk sosej tu, disarankan anda rebus dulu dalam 5 minit. At least tahan lama isi dalamnya. Kemudian, boleh belah dua atau guna aje sebatang. Bergantung pada individu 😀

Ahad, 2 Mei 2021

Ikan pelaling masak taucu yang marbeles


 Assalammualaikum & Salam Sejahtera.

Betullah cakap orang, bila dah berusia ni, tekak rasa nak makan makanan oldies. Menu yang mama suka dolu-dolu, sekarang aku pulak yang suka 😅

Sape yang suka ikan goreng & masam masin, menu ni sesuai. Sedap gais. Ini resipinya untuk cuba.

Bahan:
3 ekor ikan pelaling disalut garam kunyit.
1 biji bawang besar dihiris bulat
2 ulas bawang putih, hiris
1 tangkai cili merah dihiris kasar
5-6 tangkai cili hijau dibelah tengah tapi jangan putus.
2 sudu besar taucu
1 sudu besar sos tiram
2 sudu besar kicap lemak manis
2 cawan air
Sedikit garam secukup rasa
Minyak untuk menumis

Penyediaan:
1. Ikan digoreng, tapi jangan sampai garing. Ketepikan bila dah masak.
2. Panaskan 3 sudu besar minyak masak. Tumis bawang putih & bawang besar hingga naik bau. Kemudian masukkan cili merah & cili hijau yang dibuang bijinya. Kacau seketika.
3. Masukkan pula taucu & sos tiram. Kacau sebentar & masukkan air. Masak kuah hingga mendidih.
4. Setelah mendidih, masukkan kicap. Kacau seketika & masukkan ikan. Kacau perlahan-lahan & rasa. Jika tawar, boleh tambah garam secukup rasa. Kacau sebentar & boleh diangkat. Siap

Sabtu, 24 April 2021

Puding laici yang enak makan time sejuk-sejuk


 Assalammualaikum & Salam Ramadhan gais...

Dah tak boleh rentas-rentas lagi ni, kita buatlah resipi mama yang simple. Resipi yang mostly jika buat & bawa ke ofis dulu, ramai member suka.
Dan harini, kita kongsi resipi & kpngsi rezeki dengan tetangga sempena Ramadhan.

Ini resipinya. Hopefully anda pun suka 😊😋

Bahan:
2 paket agar-agar
1 tin besar laici
1 tin susu cair
3/4 cawan gula pasir
1/4 cawan gula batu (membantu memekatkan agar-agar)
1400 ml air

Penyediaan:
1. Masukkan air ke dalam periuk bersama dengan agar-agar. Kacau sehingga cair & mendidih.
2. Masukkan gula pasir, gula batu, susu cair & separuh air dalam tin laici. Jangan tuang habis air laici ke dalam periuk tau. Kacau hingga mendidih & gula batu sudah mencair. Tutup api.
3. Kacau perlahan-lahan seketika bagi membuang haba. Kemudian, masukkan puding ke dalam bekas & biarkan ia sejuk sendiri di atas meja.
4. Bila dah sejuk, taburkan buah laici yang dicarik-carik ke atas puding. Baki air laici yang separuh tin, tuangkan ke atas puding. Masukkan dalam peti sejuk & biarkan selama 2 jam. Siap untuk dipotong.

Jumaat, 23 April 2021

Gulai lemak ketam yang marbeles


 Assalammualaikum & Salam Ramadhan semua...

Menu ni Khas untuk peminat makanan cengkerang.
Selalunya, yang suka menu ni, family saya. Bila boleh rentas negeri ni... Kalau tak boleh makan ramai-ramai 😌

Bahan:
3 ekor ketam dibelah dua & cuci bersih
1 biji bawang besar dihiris
2 ulas bawang putih dihiris
1 kotak santan (250ml)
2 cawan air
1 helau daun kunyit
Garam secukup rasa
1 tangkai cili merah dihiris

Penyediaan:
1. Masukkan bawang besar, bawang putih, air serta 1/2 cawan santan dahulu ke dalam kuali. Masak guna api sederhana.
2. Bila dah mendidih, masukkan ketam, daun kunyit serta baki santan. Kacau hingga mendidih & perasakan dengan garam. Kemudian masukkan cili merah. Kacau seketika & siap.

Isnin, 19 April 2021

Telur mata kuah kicap yang paling mudah


 Assalammualaikum & Salam Sejahtera.

Telur mata kuah kicap. The simplest.
Arini menu ringkas sangat. Busy dengan masalah kunci, anak kucing kaki sakit & settle akaun.

Bahan:

4 biji telur
1 biji bawang besar dihiris bulat
4 batang cili padi dipotong serong (nak pedas, tambah aje lagi cilinya)
7 sudu besar kicap masin
1 sudu besar kicap pekat
1/3 cawan air
1/2 sudu kecil lada hitam kisar
Minyak untuk menggoreng telur & menumis

Penyediaan:
1. Goreng telur sebiji demi sebiji. Letak dalam mangkuk lebar. Ketepikan.
2. Keluar lebihan minyak & tinggalkan sedikit untuk menumis. Masukkan bawang besar & kacau seketika.
3. Masukkan kicap masin, kicap pekat & air. Kacau sehingga mendidih. Masukkan pula cili padi & lada hitam. Kacau lebih kurang 1-2 minit, tutup api dapur & tuangkan kuah kicap atas telur digoreng. Siap.

Ahad, 18 April 2021

Udang Masak Lemak Cili Api


 Assalammualaikum & Salam Sejahtera.

Kali ni kita buat versi tumis sikit dengan minyak sayuran. Rasanya cenggini 👍👍
Alhamdulillah sedap...
Ini resipinya.

Bahan:
1/2kg udang yang dibuang hujungnya
10 tangkai kacang buncis dipotong serong
2 sudu minyak masak
1 batang serai, diketuk
1 helai daun kunyit, disiat
1 keping asam gelugor
250ml santan
2 cawan air
Garam dan gula secukup rasa

Bahan kisar halus:
1/2 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
1 inci kunyit hidup
2 tangkai cili merah
12 tangkai cili padi

Penyediaan:
1. Panaskan minyak masak dalam kuali. Guna api sederhana. Setelah minyak panas, masukkan bahan kisar halus ke dalam periuk bersama serai yang diketuk, asam gelugor dan santan cair (2 sudu besar santan pekat + 2 cawan air). Kacau rata dan masak hingga mendidih.
2. Masukkan udang, kacau rata dan masak hingga udang berubah warna dan nanas lembut. Masukkan daun kunyit dan tuang pati santan. Kacauhingga mendidih dan guna api sederhana.
3. Perasakan dengan garam dan sedikit gula, jika perlu. Biarkan mendidih dengan api kecil dan kacau untuk elakkan santan pecah. Masak seketika, siap.

Sabtu, 17 April 2021

Bawal Sweet Sour yang mudah di masak


 Assalammualaikum & Salam Sejahtera.

Bawal masak sweet sour untuk menu hari pertama Ramadhan. 
Menu simple yang semua orang suka. Bahan pun tak renyah. Jimat masa nak masak, ngeee...

Bahan:
2 ekor ikan bawal - lumur garam kunyit
1 biji bawang besar dihiris
4 ulas bawang putih dihiris
1-2 inci halia dihiris
2 sudu besar cili kisar
2 sudu besar puri tomato
1/2 cawan sos tomato
Gula
Garam
1/2 cawan air tepung jagung

Hiasan:
3-4 batang cili padi merah hijau dipotong serong
1 biji tomato dihiris bulat

Penyediaan:
1. Panaskan minyak guna api sederhana. Ikan dilumur garam kunyit & kemudian digoreng. Angkat dan ketepikan.
2. Tumis bawang putih, halia & bawang besar sehingga kekuningan. Masukkan cili kisar & tumis sehingga cili masak.
3. Masukkan pula sos tomato, puri tomato, garam, gula & sedikit air. Masukkan air tepung jagung. Kacau hingga mesra & mendidih. Akhir sekali, masukkan tomato & cili padi. Kacau seketika dan boleh tutup api. Siap.

Rabu, 31 Mac 2021

Peria Goreng Telur Yang Sedap


Assalammualaikum & Salam Sejahtera.

Selalunya, jika nak makan peria, saya makan kat kedai mamak. Tapi tadi, bila ternampak beberapa batang peria di lori ali ikan, terus saya nak beli. Siap tanya kakak jiran resipi apa yang sedap. Dia kata goreng dengan telur. Cubalah.

Maka, gigihlah akal mencarinya di web @matgebu . Sekali tengok ada. Apa lagi, kita goreng...
Dan, hasilnya memang sedap. Dan rupanya, harini juga baru tahu, ayah mertua suka sayur ni. Dia dah senduk dulu sebelum akak amik gambar 😅
Ni resipinya. Boleh le cuba.

Bahan:
1 biji peria saiz sederhana. Belah dua & buang empulurnya. Hiris serong & nipis
2 biji telur, dipukul sedikit
1 camca besar sos tiram
Garam secukup rasa
Sedikit air
1 biji bawang besar*
2 ulas bawang putih*
1/2 camca besar udang kering, rendam 10 minit dan toskan*
1 biji cili merah*(*ditumbuk hancur)

Penyediaan:
1. Rendam peria yang dihiris dalam air bergaram. Rendam dalam 5-10 minit. Ketepikan.
2. Panaskan minyak dalam kuali, tumis bahan tumbuk hingga harum, masukkan sos tiram, kacau rata & tuang sedikit air. 3. Masukkan peria kambas. Kacau rata & masak hingga peria lembut sedikit.
3. Tambah garam secukup rasa & kacau rata. Perlahan-lahan tuang telur pada keliling kuali. Bila kelihatan telur mengeras sedikit, gaul rata dengan peria. Masak hingga telur seakan-akan bersalut. Rasa & jika ok, matikan api. Siap.

Isnin, 29 Mac 2021

Gulai lemak cili padi daging salai yang umph!


 Assalammualaikum & Salam Sejahtera.

Gulai lemak cili padi daging salai. Sesekali makan memang umph!
Jika ingin masak cepat, boleh aje beli daging salai yang ada terjual. Jika tiada, anda boleb salaikan aje di atas kuali ajaib 😊

Bahan:
500 gram daging salai
1 keping asam gelugor
2 batang serai, diketuk
1 helai daun kunyit, disiat
1 liter santan cair
400 ml pati santan
Garam dan gula secukup rasa
1 biji tomato belah 4

Bahan kisar halus
1/3 cawan cili padi kampung
2 inci kunyit hidup
1/2 inci halia

Penyediaan:
1. Cuci daging salai yang siap dihiris, toskan & masukkan ke dalam periuk. Masukkan asam gelugor, serai & bahan kisar halus. Gaul rata & masak hingga mendidih.
2. Tuang santan cair, kacau & masak dengan api sederhana hingga daging lembut. Tambah pati santan & daun kunyit. Kacau perlahan & kerap sehingga mendidih. Perasakan dengan garam secukupnya & secubit gula. Rasa & jika rasa sedap, dah boleh tutup api. Masukkan tomato. Kacau & siap.

Resipi Kacang Pool yang sedap dari selatan

Assalammualaikum & Salam Sejahtera.

Kacang pool, menu sedap dari selatan.

Pertama kali makan menu ni masa di kedai Semangkuk. Sedap sangat rasa. Dan sejak kedai ni dah takde, makanya kenalah belajar masak sendiri. Alhamdulillah menjadilah juga walaupun stok kacang merah takde.

Ini resipinya. Oh ya, siapa-siapa yang ada alergi kacang panggang ni, sila ganti dengan kacang yang sesuai ya.

Bahan:
200 gram daging cincang
1 tin kacang pool
1 tin kecik baked bean
1 1/2 camca besar kari daging
1 camca besar serbuk ketumbar
1 camca teh lada hitam ditumbuk
5 biji bawang merah*
3 ulas bawang putih*
1 inci halia*(*dikisar halus)
Garam & gula secukup rasa
Minyak untuk menumis
1 1/2 cawan air

Bahan hidangan:
Roti naa, roti perancis atau apa aje jenis roti yang kemudiannya dipanggang
Bawang besar, didadu kecil
Cili benggala kuning didadu
Cili hija dihiris

Ada rezeki, kita jumpa lagi sayang...


 Salam semua.

Saya jarang kongsi kisah kucing-kucing peliharaan kami sekeluarga. Namun, dalam pada kita seronok lihat gelagat mereka yang cergas, comel & bijak pasti akan tiba satu ketika, kita terpaksa lepaskan mereka. Ya, lepaskan mereka terus...

Setiap kali mereka pergi menghadap Ilahi, hati kami pasti akan jadi sangat sedih. Allah sahaja yang tahu. Allah beri pinjam sekejap. Bagi kami gembira sebentar & belajar erti tanggungjawab kemudian, dia ambil semula. Dia mahu kami belajar banyak perkara tentang binatang comel ini. Dia mahu kami senyum bila tengok ibu kucing pandai jaga anak-anaknya. Dia mahu kami belajar banyak bersabar dengan mereka yang tidak kita faham bahasanya.

Dalam masa 24 jam, dua ekor dah kembali pada Allah. Akibat parvo. Ini tinggal seekor yang sedang berjuang. Dan ada beberapa ekor anak kucing yang lain mula badannya panas & selesema. Rasanya seminggu ni, hati kami akan walang memikirkan mereka.

Setiap kali mereka mahu 'pergi', saya cakap pada mereka, "Maksu paksu sayang kamu. Ada rezeki, nanti kita jumpa lagi kat bawah sana ya. Maksu paksu sayang kamu sampai bila-bila..."

Jumaat, 19 Mac 2021

Agar-agar Sirap Laici yang enak dimakan waktu panas


 Assalammualaikum & Salam Sejahtera.

Agar-agar sirap laici.
Manisan yang mudah & sedap di makan time musim panas lit-lit ni 😁

Bahan:
30gm agar-agar tali
1.5 liter air
1 1/4 cawan gula
1 cawan sirap
1 tin besar laici + airnya

Penyediaan:
1. Masukkan dalam periuk air, agar-agar & gula. Masak dengan api sederhana & sekali sekala kacau. Masak hingga agar-agar mencair.
2. Kemudian, masukkan sirap & kacau. Selepas itu, masukkan laici & airnya. Kacau seketika & tuang ke dalam loyang. Sejukkan sebentar di luar & kemudian masukkan ke dalam peti sejuk. Sejukkan sekitar 2 jam. Siap untuk dipotong.

Khamis, 18 Mac 2021

Kueh Tiaw Mi Goreng, 15 minit dah siap


 Assalammualaikum & Salam Sejahtera.

Ini antara menu yang mudah masak & cepat penyediaannya. Kat rumah ni, Alhamdulillah suka menu begini. Two In One. Kueh tiaw ada, mi pun ada. Kueh tiaw mi goreng, 15 minit siap masak 😋

Menu mudah untuk sarapan, minum petang atau makan malam. Easy peasy 😊

Bahan:
500gm kueh teow
250gm mi kuning
1 cekak kucai, potong pendek
1 genggam taugeh
1 biji bawang besar, hiris
2 ulas bawang putih dihiris
7 ketul fish ball dipotong 3
3 sudu besar kicap manis
2 sudu besar kicap pekat
2 sudu besar kicap cair
2 sudu besar sos tiram
1 biji telur, dipukul sedikit
2 sudu besar cili kisar
1/2 cawan air
1 ketul tauhu putih
Garam secukup rasa
Cili merah & hijau untuk hiasan

Penyediaan:
1. Panaskan minyak dalam kuali, tumis hirisan bawang besar & bawang putih hingga wangi. Masukkan cili kisar & goreng seketika. Masukkan pula sos tiram & sedikit air, kacau dan tumis hingga cili garing.
2. Masukkan pula fishball. Masak sebentar & kemudian ketepi bahan di tepi kuali, masukkan telur & biar telur sedikit masak & hancurkan.
3. Masukkan kicap manis, kicap pekat & kicap cair serta sedikit air. Kacau rata & masak hingga sedikit pekat. Letakkan kueh teow, mi kuning, taugeh & daun kucai, gaul rata. Rasa & jika kurang masin, masukkan sedikit garam. Gaul rata & siap. Hidang dengan hirisan cili atau bawang goreng.

Rabu, 17 Mac 2021

Pisang Goreng, menu sedap bila minum petang


Assalammualaikum & Salam Sejahtera.

Menu pisang goreng memang sedap untuk minum petang. Bila dah masak sendiri, tentu portionnya banyak & boleh repeat makan berbanding beli di luar. Jimat duit poket 😊
Bukan apa, haritu terkena dapat pisang goreng 1 biji dibelah 4. Harganya, hmmm... Pedih hati sat.

Bahan:
1 sisir pisang abu dibelah 2
1 cawan tepung beras
1/2 cawan tepung gandum
1 biji telur
Beberapa titik pewarna kuning
Garam secukup rasa
Air secukupnya (agak-agak tak terlalu cair)
Minyak untuk menggoreng

Penyediaan:
1. Satukan tepung beras, tepung gandum, garam & telur, gaul rata. Tuang air sedikit demi sedikit hingga mendapat bancuhan yang tidak terlalu cair atau pekat.
2. Letak sedikit pewarna kuning. Rehatkan dalam 10 minit. Panaskan kuali & masukkan minyak. Kemudian goreng pisang seperti biasa hingga kuning keemasan. Angkat & toskan. Siap.




Selasa, 16 Mac 2021

Sandwich Ayam Goreng Nasi Kandar, confirm sedap


 Assalammualaikum & Salam Sejahtera.

Lately saya agak busy sedikit. Pelbagai urusan perlu diselesaikan. Dan ini antara menu mudah yang kita semua boleh buat. Menu kenyang di waktu pagi, hehe...

Sandwich ayam goreng nasi kandar. Resipi mudah untuk penggemar ayam goreng mamak.
Yang suka sayur, bolehlah letak salad, tomato, timun, buah jeruk, telur rebus dan lain-lain.



Khamis, 4 Februari 2021

Siakap Sambal Hijau, Confirm Tak Cukup Seekor


 

Assalammualaikum & Salam Sejahtera.

Maaf sangat tak berapa nak update menu lately. Sedikit sibuk dengan bisnes buku saya. Namun, jika ada yang nak follow saya di IG, insyaAllah saya ada beberapa hari yang online di situ. Hehehe... Boleh follow atas nama alfisyahrinamolis :)

Menu ni terbuat gara-gara ternampak rancangan Teroka Lokal pengacaranya @marshamilan makan ikan goreng sambal hijau, gigih esoknya saya order dengan Ali Ikan. Minta dihantarkan barang-barang masakan.

Dan tara... Jadi pun menu sedap ni. Nak travel tak boleh. Border negeri2 tutup, kita masak aje sesedap yang mampu. Serius, sekor memang tak cukup.

Here are the recipe. Kot anda teringin juga.

Bahan:
1 ekor ikan siakap
Serbuk kunyit, garam & lada sulah untuk saduran ikan goreng
4 tangkai cili hijau besar
12 - 15 tangkai cili padi hijau
1/2 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
1 inci belacan
1/2 inci halia
1/2 cawan air
Garam & gula secukup rasa
Minyak untuk menggoreng

Penyediaan:
1. Ikan - Basuh bersih ikan & kemudian lap dengan tisu dapur. Kelar sedikit ikan. Salut ikan dengan serbuk kunyit, garam & lada sulah. Perap dalam 10 minit & kemudian goreng dengan minyak banyak. Setelah masak, angkat & toskan.
2. Sambal hijau - masukkan cili hijau, cili padi hijau, belacan, bawang besar, bawang putih & air. Kisar cili tapi jangan terlalu halus. Panaskan minyak dalam 2 sudu besar ke dalam kuali. Setelah panas, masukkan bahan kisar. Masak sehingga sedikit garing. Kemudian, masukkan garam & gula secukup rasa. Kacau & tuang sambal atas ikan yang diletakkan atas pinggan besar. Siap.

Rabu, 3 Februari 2021

Catio @ Rumah Kucing yang kiuts sangat. Si Bulus pun suka


Kucing seronok dengan catio kiuts.

Semua anak-anak bulus Rudy teruja bila catio mereka dah siap. Masing-masing sibuk mencium, berjalan, teroka, panjat, naik tangga & masuk dalam kotak lepak mereka. Lagi teruja, bila mereka jenguk luar jaring. Nampak lebih jelas jiran belakang rumah mereka iaitu encik doggy sefamily, cik menti, cik tupai & gagak sekawan. Apalagi, si bulus mula bulatkan mata bila nampak banyaknya gagak datang bila saya campak sedikit makanan keluar. Terpegun terus 


Ada yang berani explore semua benda, ada yang gayat bila letak tempat tinggi & ada juga tak pandai turun (our Chiki B yang sakit tu).

Puas hati sangat dengan apa yang Encik Irwan buat untuk bulus-bulus. Sangat kemas & bersih. Dia siap kata, "untuk kotak kucing ni, saya tak shellec kayunya sebab kucing tak suka baunya bila nak tidur dalam tu. Saya shellec untuk tangga aje." So, dari situ kita tahu dia faham kehendak pelanggan dia iaitu kucing.


Jika ada pemilik kucing nak buat catio di dalam rumah, ruang belakang rumah, di tanah corner lot sendiri, boleh hubungi Encik Irwan di 011-31371878 atau www.wasap.my/601131371878 .
Untuk catio kami ni, harga semuanya tak termasuk rumput karpet tu dalam RM1200. Deposit diperlukan untuk komitmen.



Sabtu, 2 Januari 2021

Siakap Kukus Wangi Sedap


 Assalammualaikum & Salam Sejahtera.

Siakap kukus wangi. Khas untuk yang boring makan bergoreng.

Bahan:
1 ekor ikan siakap cuci bersih
1/2 sudu kecil garam
1 sudu besar tepung jagung
1/2 sudu kecil lada sulah
4 sudu besar jus limau kasturi
1 biji jus lemon
1 sudu besar minyak jagung
1 sudu kecil gula
1/2 sudu kecil garam
12 biji cili padi dihiris
2 batang serai, ambil bahagian putih & hiris
1/2 inci halia dihiris
2 ulas bawang putih dicincang
1/2 kiub pati ikan bilis dihancurkan

Penyediaan:
1. Gaul ikan dengan sedikit tepung jagung & sedikit jus limau nipis. Perap 10 minit, kemudian cuci bersih. Lap kering dengan tisu dapur. Ketepikan.
2. Masukkan semua bahan lain dalam mangkuk & kacau hingga sebati. Ketepikan.
3. Panaskan kukus & sediakan loyang letak ikan. Sapu sedikit minyak jagung pada bekas tadi. Ikan siakap dikelar sedikit & kemudian lumur dengan garam, serbuk lada sulah serta epung jagung, rata2 termasuk dalam perut ikan. Letak dalam loyang.
4. Tuang bahan-bahan tadi atas ikan & ratakan termasuk bahagian dalam perut ikan. Kukus selama 10-12 minit.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...