Assalammualaikum & Salam Sejahtera.Semalam, dok le tilik-tilik buku resipi Turki. Tetiba nampak resipi sea bass stew depa. Teringat pula kak ipar kasi ikan salmon minggu lepas. Apalagi, harini dapat le buat menu oversea ni 😊
Kalau ikutkan resipi, guna filet ikan siakap. Tapi rasanya, korang guna aje ikan apa yang saiz besar & boleh potong dadu. Guna apa yang ada 😉
Saya guna bahan yang memang ada dalam fridge.
Bahan:
1 filet ikan salmon didadu kasar
4 biji tomato didadu
4 tangkai cili hijau dihiris atau 1 biji cili benggala didadu
1 tangkai cili merah dihiris
1 pek cendawan tiram disiat kasar
1 biji bawang besar didadu
4 ulas bawang putih didadu
1/2 sudu kecil garam
1 sudu besar minyak masak / zaitun
1 sudu besar mentega
3 sudu besar keju mozzarella/cheddar
Penyediaan:
1. Panaskan oven pada suhu 180° api atas bawah. Masukkan ikan, tomato, cili, cendawan & bawang dalam satu bekas. Gaul mesra.
2. Dalam mangkuk kecil, satukan minyak, bawang putih & garam. Kacau. Kemudian, tuang ke dalam bekas membakar. Masukkan campuran ikan & sayur tadi di atasnya & taburkan keju. Letakkan mentega pada bahagian atas tengah bahan.
3. Masukkan dalam oven & bakar selama 15-20 minit atau sehingga keju di atasnya keemasan. Siap.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan