Assalammualaikum & Salam Sejahtera,
Bila time berjimat datang, saya terus buat menu yang boleh makan macam-macam dengannya. Dan ini salah satunya. Menu yang sedap & tak mengecewakan.
Bahan:
1/2kg daging
2 biji ubi kentang
5 biji bawang merah dihiris
4 ulas bawang putih dihiris
2 inci halia dihiris
Rempah penumis:- kayu manis, bunga lawang, buah pelaga
2 tangkai daun kari
4 sudu besar rempah kari daging
4-5 cawan air (utk mengempukkan daging)
2 kotak santan (250ml)
2 keping asam keping
1 sudu kecil kerisik
Garam
Serbuk perasa
1/2kg daging
2 biji ubi kentang
5 biji bawang merah dihiris
4 ulas bawang putih dihiris
2 inci halia dihiris
Rempah penumis:- kayu manis, bunga lawang, buah pelaga
2 tangkai daun kari
4 sudu besar rempah kari daging
4-5 cawan air (utk mengempukkan daging)
2 kotak santan (250ml)
2 keping asam keping
1 sudu kecil kerisik
Garam
Serbuk perasa
Penyediaan:
1. Panaskan minyak & tumis rempah penumis, bawang merah, bawang putih, halia serta daun kari. Tumis sehingga naik bau.
2. Masukkan rempah kari & kacau dengan cepat agar tidak hangit. Kemudian, baru masukkan sedikit air. Biarkan mendidih & pecah minyak. (Jangan bancuh rempah dengan air, masak kering dahulu).
3. Setelah itu, masukkan daging. Kcau seketika & masukkan air. Masak sehingga daging empuk. Lebih kurang 30-45 minit. Masukkan sedikit santan cair semasa daging sedang masak.
4. Setelah daging hampir empuk, masukkan santan, air secukupnya & ubi kentang. Masak sehingga daging empuk & kuah terbit minyak.
5. Akhir sekali masukkan asam keping, garam & kerisik secukupnya. Sesuaikan rasa dan boleh tutup api.
1. Panaskan minyak & tumis rempah penumis, bawang merah, bawang putih, halia serta daun kari. Tumis sehingga naik bau.
2. Masukkan rempah kari & kacau dengan cepat agar tidak hangit. Kemudian, baru masukkan sedikit air. Biarkan mendidih & pecah minyak. (Jangan bancuh rempah dengan air, masak kering dahulu).
3. Setelah itu, masukkan daging. Kcau seketika & masukkan air. Masak sehingga daging empuk. Lebih kurang 30-45 minit. Masukkan sedikit santan cair semasa daging sedang masak.
4. Setelah daging hampir empuk, masukkan santan, air secukupnya & ubi kentang. Masak sehingga daging empuk & kuah terbit minyak.
5. Akhir sekali masukkan asam keping, garam & kerisik secukupnya. Sesuaikan rasa dan boleh tutup api.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan