Firman Allah: (لقد كان لكم في رسول الله أسوة حسنة) (maksudnya: Sesungguhnya bagi kamu pada Rasulullah itu contoh yang baik).
DENGAN NAMA ALLAH YANG MAHA PEMURAH LAGI MAHA PENGASIHANI

Masak lemak cili padi itik salai yang lembut & hingga menjilat jari 😋


 Assalammualaikum & Salam Sejahtera semua.

Dah bertahun teringin nak try makan menu itik. Kat Nilai takde orang jual itik salai ni. Dan rezeki sangat semalam bila berjalan ke Kuala Pilah. Berderet gerai tepi jalan orang jual daging & ikan salai. Excited sangat. Apalagi, belilah sekor untuk cuba.

Alhamdulillah sedap. Bagi dapatkan daging itik salai yang lembut, haruslah dimasak hampir sejam di atas dapur. Jika tak, alamatnya liatlah. Ini resipinya.

Bahan:
1 ekor itik salai yang dipotong sederhana
2 biji kentang potong empat
1 keping asam gelugor
2 batang serai, diketuk
1 helai daun kunyit, disiat
1 liter santan cair
400ml pati santan (2 kotak)
1 biji tomato potong empat
Garam & gula secukup rasa

Bahan kisar halus:
1/2 cawan cili padi kampung
2 batang cili merah
2 inci kunyit hidup
1 inci halia

Penyediaan:
1. Cuci daging salai, toskan & masukkan ke dalam kuali besar. Masukkan asam gelugor, serai & bahan2 kisar halus. Gaul rata. Masak hingga mendidih. Tuang santan cair, kacau & masak dengan api sederhana hingga daging lembut. Kacau sekali sekala. Jika daging tidak berapa lembut lagi, tambah 2 cawan air lagi. Masak hingga mendidih.
2. Masukkan kentang, kacau rata & masak hingga kentang sedikit lembut. Tambah pati santan & daun kunyit. Kacau perlahan-lahan hingga mendidih.
3. Perasakan dengan garam secukup rasa & sedikit gula. Masak sebentar & masukkan tomato. Kacau & tutup api. Siap untuk dihidang dengan nasi putih & lauk pauk lain.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...