Firman Allah: (لقد كان لكم في رسول الله أسوة حسنة) (maksudnya: Sesungguhnya bagi kamu pada Rasulullah itu contoh yang baik).
DENGAN NAMA ALLAH YANG MAHA PEMURAH LAGI MAHA PENGASIHANI

Ahad, 17 April 2022

Sambal Ikan Keli versi Khairulaming yang sedap


 Assalammulaikum & Salam Sejahtera.

Bila bulan puasa, haruslah semua orang akan ke IG atau TikTok KhairulAming. Alhamdulillah dapat try resipi sambal ikan keli dia walaupun ada bahan yang takde. Sedap sangat rasanya. Pandai dia masak. Moga murah rezeki dia selalu kerana ajar orang dengan percuma.

Ini bahannya & caranya versi saya. Untuk lebih perfect, anda pergi ke socmed dia ya 😊

Bahan:
5 ekor ikan keli yang dicuci bersih
1 sudu kecil serbuk kunyit
1/2 sudu kecil garam
1 sudu besar tepung beras
2 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
1 biji tomato
1 sudi besar sos tiram
1 sudu sos gula
1 sudu kecil garam
Minyak untuk menggoreng & menumis

Penyediaan:
1. Panaskan minyak dalam kuali. Guna api sederhana. Lumurkan ikan keli dengan serbuk kunyit, tepung beras & garam. Setelah minyak panas, masukkan perlahan-lahan ikan keli. Goreng hingga keemasan.
2. Sementara tunggu ikan masak, kisar kasar bawang putih & bawang besar. Kemudian, kisar pula sampuran cili padi, cili merah & tomato. Ketepikan.
3. Setelah ikan masak, tuangkan 2/3 baki minyak tadi ke bekas lain & gunakan aje 1/3 baki dalam kuali. Tumis bawang besar & putih dahulu. Setelah naik bau, masukkan pula bahan kisar cili tadi. Masak hingga sedikit garing.
4. Masukkan sos tiram, gula & garam. Kacau hingga mesra seketika. Selepas itu, masukkan ikan keli yang digoreng tadi. Kacau seketika & kemudian siap untuk dihidang.

Sabtu, 16 April 2022

Cekodok Pisang, kuih mudah untuk kudapan berbuka


 Assalammualaikum & Salam Sejahtera semua.

Moga Ramadhan kali ini membawa lebih banyak kebaikan pada kita semua. Moga kita cuba perbaiki apa yang kurang dalam amal ibadat. Kali ni saya nak kongsikan resipi lejen bila tengok pisang atas meja makin gelap sebab takde orang nak makan time puasa-puasa ni 
Ini resipinya. InsyaAllah mudah😋

Ini bahan-bahannya:
8 biji pisang emas atau apa aje pisang yang dah masak
3/4 camca teh soda bicarbonat
1 camca besar gula halus
1 1/2 cawan tepung gandum (jika adunan lembik, boleh tambah)
1/4 camca teh garam halus
Minyak untuk menggoreng

Penyediaan:
1. Kupas pisang, lecek bersama gula, garam dan soda bikarb hingga hancur. Masukkan tepung dan gaul rata hingga sebati. Perap 15 minit.
2. Panaskan minyak guna api sederhana. Boleh guna sudu atau tangan untuk menjemputkan adunan tadi ke dalam minyak.
3. Goreng hingga kuning keemasan pada seluruh bahagian cekodok. Jika suka ada rasa rangup & garing sedikit, lamakan sedikit menggoreng (tapi api jangan besar sebab takut dalam tak masak). Dan garing seluruh bahagian, angkat dan toskan. Goreng hingga adunan habis.

Jumaat, 25 Februari 2022

Puding Markisa yang enak dimakan sejuk-sejuk


 Assalammualaikum & Salam Sejahtera Semua.

Moga anda yang membaca post ini diberikan kesihatan yang baik, sentiasa ceria & dipermudahkan segala urusan memasak untuk yang tersayang. Buah ni saya perolehi bila ke Desaru dalam bulan 12 lepas. Masa ni dok fikir, menu apa yang sesuai untuk buah markisa/passion fruits. Puaslah godek web food network. Akhirnya, dapatlah cuba resipi ini. Ini bahannya. 

Bahan:
3 biji buah Markisa diambil isinya
1 peket agar-agar
800 ml air
600 ml susu dutch lady
250 gm gula pasir
3-4 titis pewarna kuning

Penyediaan:
1. Masak agar-agar bersama air dan gula hingga gula & agar-agar hingga larut.
2. Ambil sedikit agar yang dimasak dalam 2-3 senduk & campurkan bersama biji buah markisa tadi.
3. Tuang dalam acuan yang telah dibasahkan dengan air (bagi memudahkan proses mengeluar agar-agar dari bekas). Biarkan ia seketika
4. Baki agar-agar tadi dicampurkan dengan susu & masak hingga sedikit mendidih. Tutup api dapur.
5. Titis pewarna kuning & kacau rata. Setelah agar-agar sedikit kurang panasnya, perlahan-lahan tuang atau sendukkan atas puding markisa tadi. Biarkan sejuk sebentar & simpan dalam peti ais lebih kurang 3 jam. Enak di makan sejuk-sejuk.

Selasa, 22 Februari 2022

Roti Bakar Telur Mata pasti tak mengecewakan


Assalammualaikum & Salam Sejahtera Semua...

Lama sangat saya tak bersiaran di blog ni. Macam-macam benda berlaku dala hidup. Inipun alhamdulillah, Allah berikan kesihatan yang pada kaki saya selepas sakit beberapa waktu.

Roti telur bakar ni dah lama sebenarnya dibuat. Cuma kali ni baru rezeki dalam sharekan. Saya dapat dari Tiktok Richard dari Kelantan. Sesuai sangat parents atau sesiapa nak cuba buatnya. Ini saya sharekan bahannya.


Bahan-Bahan untuk 4 orang makan:
8 keping roti
4 biji telur saiz B / C
1 mangkuk besar keju diparut (200gm)
Mayonis
1/2 biji cili benggala yang dipotong kiub
36 keping pepperoni / 8 keping meat/chicken loaf
Chilli flakes
1 batang sudu berbentuk bulat 

Penyediaan:
1. Panaskan oven pada suhu 180 Celcius. Ambil sekeping roti & sapukan dengan mayonis. Letakkan pepperoni atau chicken meatloaf di atas. Suka-suka hati nak letak berapa keping. Kemudian, taburkan dengan sedikit keju & lapik dengan sekeping lagi roti.


2. Ambil sudu bulat & kemudian tekan kuat-kuat tengah roti sehingga berbekas. Pecahkan sebiji telur & letakkan di tengah bulatan tu. Taburkan keju parut di sekeliling telur dan kemudian tabur sedikit cili benggala. Bakar dalam oven selama 15 minit. Setelah masak, hidangkan di atas piring dengan ditaburi chilli flakes & daun bawang/daun kucai. Siap untuk dimakan. 

Isnin, 21 Februari 2022

Lempeng Kelapa Sambal Tumis, gerenti tambah sekeping lagi


 Assalammualaikum & Salam Sejahtera.

Menu oldies yang sentiasa kena dengan tekak tak kira masa. Sedap makan dengan apa jenis sambal pun mahupun serunding.
Ini resipinya untuk cuba 😊

Bahan:
2 cawan tepung gandum
4 cawan kelapa parut
2 sudu kecil garam
2 sudu besar gula
1/2 cawan air kelapa atau air biasa
Sedikit minyak untuk laser/sapu di kuali
Kuali leper atau non-stick pan

Penyediaan:
1. Campurkan kelapa, tepung, gula & garam dalam satu bekas. Gaul mesra. Kemudian masukkan air kelapa atau air biasa ke dalam bekas campuran tadi. Gaul hingga sebati. Jangan terlalu pekat atau jangan terlalu cair adunannya.
2. Panaskan kuali dengan api sederhana & sapukan permukaan kuali dengan minyak. Setelah panas, masukkan sesenduk besar adunan kelapa tadi & ratakannya ikut saiz yang anda mahu. Setelah bahagian bawah masak, terbalikkan untuk masak bahagian atas. Setelah kedua-dua bahagian masak, angkat & letakkan di pinggan besar. Masak baki adunan tadi sehingga habis.
3. Untuk sambal bilis, anda boleh aje gunakam resipi feveret anda. Jika nak makan dengan sambal sardin atau serunding pedas pun, sangat disarankan 😃

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...