Assalammualaikum & Salam Sejahtera. Masak lomak cili api daging salai ni memang feveret saya dan suami. Teringin nak masak dari dulu tapi susah betul nak dapat daging salai di Nilai ni. Dan rezeki saya tahun ni, dapat beli daging salai ori di area Kuala Pilah. Memang terangkat rasa & bau salai dia bila masak lomak. Ada pula sambal belacan dan ulam-ulaman, lagilah gempak rasanya. bertambah nasi sepinggan lagi.
Ini resipinya masak lomak cili api daging salai tu. Ekau bulehlah cubo. Mana tau, kot suami dan keluarga berkenan dengan rasanya.
Bahan:
600 gram daging salai
1 keping asam gelugor
2 batang serai, diketuk
1 helai daun kunyit, disiat
1 liter santan cair
400 ml pati santan
Garam dan gula secukup rasa
10-12 biji belimbing buluh
Bahan kisar halus
1/2 cawan cili padi kampung
2 batang cili merah
2 inci kunyit hidup
1/2 inci halia
Penyediaan:
1. Cuci daging salai yang siap dihiris, toskan & masukkan ke dalam periuk. Masukkan asam gelugor, serai & bahan kisar halus. Gaul rata & masak hingga mendidih.
2. Tuang santan cair, kacau & masak dengan api sederhana hingga daging lembut (lebih kurang 25-30 minit). Tambah pati santan & daun kunyit. Kacau perlahan & kerap sehingga mendidih. Masukkan belimbing buluh. Masak hingga belimbing lembut. Perasakan dengan garam secukupnya & secubit gula. Rasa & jika rasa sedap, dah boleh tutup api. Kacau & siap untuk dihidang masak lomak cili api daging salai ini dengan nasi putih, sambal belacan & telur masin 😋
Bahan:
600 gram daging salai
1 keping asam gelugor
2 batang serai, diketuk
1 helai daun kunyit, disiat
1 liter santan cair
400 ml pati santan
Garam dan gula secukup rasa
10-12 biji belimbing buluh
Bahan kisar halus
1/2 cawan cili padi kampung
2 batang cili merah
2 inci kunyit hidup
1/2 inci halia
Penyediaan:
1. Cuci daging salai yang siap dihiris, toskan & masukkan ke dalam periuk. Masukkan asam gelugor, serai & bahan kisar halus. Gaul rata & masak hingga mendidih.
2. Tuang santan cair, kacau & masak dengan api sederhana hingga daging lembut (lebih kurang 25-30 minit). Tambah pati santan & daun kunyit. Kacau perlahan & kerap sehingga mendidih. Masukkan belimbing buluh. Masak hingga belimbing lembut. Perasakan dengan garam secukupnya & secubit gula. Rasa & jika rasa sedap, dah boleh tutup api. Kacau & siap untuk dihidang masak lomak cili api daging salai ini dengan nasi putih, sambal belacan & telur masin 😋
Tiada ulasan:
Catat Ulasan