Firman Allah: (لقد كان لكم في رسول الله أسوة حسنة) (maksudnya: Sesungguhnya bagi kamu pada Rasulullah itu contoh yang baik).
DENGAN NAMA ALLAH YANG MAHA PEMURAH LAGI MAHA PENGASIHANI

Apam tepung gandum @ apam kampung yang sekali makan, confirm nak seketul lagi.


 Assalammualaikum & Salam Sejahtera. Apam tepung gandum atau turut dikenali sebagai apam kampung, sangat dekat dengan hati budak-budak dan orang tua. Kenapa? Salah satunya adalah sebab kuih ni lembut dan budak-budak atau orang tua yang ada masalah gigi mudah  aje untuk menguyah. 

Kuih oldies  ini enak aje dimakan waktu minum petang atau sarapan. Nak buat manisan untuk open house atau tetamu datang pun sesuai sangat. Kuih yang lembut, aroma yang klasik & rasa yang enak, memang membangkit selera dan juga nostalgia (mertua saya kata dia teringat kat kakak-kakak bila tengok kuih ni. Dia kena pergi kedai beli kelapa parut semata nak salut kuih ni dengan kelapa). Ini resipinya untuk anda cuba.

Bahan:
Bahan A:

1 cawan gula Melaka (dipecah kecilkan agar mudah larut)
1/2 cawan gula pasir
2 cawan air
1 simpul daun pandan

Bahan B:
11gm yis
1/2 cawan air suam

Bahan C:
4 cawan tepung gandum
1/2 sudu kecil garam

Bahan D:
1 cawan kelapa putih parut
1/4 sudu kecil garam

Penyediaan:
1. Masukkan semua bahan A dalam kuali kecil & masak atas api sehingga gula melarut. Tutup api & sejukkan seketika. Buang daun pandan.
2. Masukkan yis dalam cawan berisi air & kacau. Biarkan yis mengembara dalam cawan selama 10 minit.
3. Campurkan bahan C ke dalam mangkuk besar. Kacau seketika & masukkan adunan B. Kacau sebentar dan kemudian masukkan adunan A sedikit demi sedikit. Kacau/Whisk adunan sehingga hilang bintil-bintil tepung. Jika sukar, anda boleh tapis adunan ke dalam mangkuk lain sambil menekan menggunakan sudu adunan yang terhalang oleh bintil tepung. So, adunan lebih smooth.
4. Tutup adunan menggunakan kain lembab. Biarkan selama 1 jam agar adunan kembang.
5. Setelah adunan kembang, sapukan minyak sekeliling loyang pengukus. Masukkan adunan ke dalam loyang & biarkan 10 minit sebelum dimasukkan ke dalam periuk pengukus. Setwlah itu, masukkan kuih dalam pengukus & kukus selama 40 minit.


6. Setelah apam masak, keluarkan dari periuk pengukus - biarkan seketika dalam 10 minit sebelum memotong. Taburkan bahan D yang dicampur ke atas apam yang dipotong atau golekkan apam pada bahan D. Siap untuk dihidang kuih apam tepung gandum @ apam kampung.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Pelengkap Kegembiraan: Jurnal Kesyukuran

Pelengkap Kegembiraan: Jurnal Kesyukuran
Singkirkan rasa sedih, kecewa dan prasangka kepada rasa bersyukur dan bahagia.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...