Assalammualaikum & Salam Sejahtera. Menu nasi briyani ala Pakistan ni mudah sangat. Dan tak perlu guna minyak sapi. Hanya guna minyak zaitun aje. Itupun dalam 3 sudu besar untuk 5 pot beras. Jimat sangat.
Lauknya, jika ikutkan di web, ada menu ayam tersendiri tapi dek kerana orang request nak makan dengan ayam kicap mulberi, maka kita just masak nasi. Itupun dah bertambah bila makan.
Bahan:
5 pot basmati (dibasuh bersih, direndam 1/2 jam & tapis)
7 pot air (untuk air, lebihkan 2 pot dari beras)
3 sudu besar minyak zaitun
8 biji buah pelaga
10 kuntum bunga cengkih
2 kuntum bunga lawang
1 helai bay leave
1 sudu kecil garam
1/4 cawan susu cair
3 sudu besar yogurt
Sedikit pewarna kuning / safron
Bahan hiasan:
7 biji telur rebus
5 biji kentang kecil direbus
2 batang cili hijau dipotong seinci-seinci
Bawang goreng
Kacang gajus atau badam
Sedikit kismis
Penyediaan:
1. Di dalam periuk nasi, masukkan air, minyak zaitun, buah pelaga, cengkih, bunga lawang, bay leave & garam. Masak sehingga air mendidih.
2. Masukkan beras, kacau seketika & biarkan masak sehingga nasi hampir 80% masak.
3. Kemudian, masukkan yogurt & susu cair. Kacau sebentar & biarkan nasi masak sepenuhnya. Bila periuk nasi dah bermula tanda nasi masak, masukkan beberapa titik pewarna kuning ke atas nasi. Tutup penutup periuk nasi & biarkan ia seketika (lebih kurang 5-7 minit). Selepas itu, gaul perlahan-lahan nasi & pewarna tadi agar nasi tidak patah.
4. Untuk hidangan, masukkan nasi briyani Pakistan ini ke dalam mangkuk nasi & taburkan bahan hiasannya iaitu kacang gajus, telur rebus, kentang rebus, cili hijau, bawang goreng & kismis.
Bahan:
5 pot basmati (dibasuh bersih, direndam 1/2 jam & tapis)
7 pot air (untuk air, lebihkan 2 pot dari beras)
3 sudu besar minyak zaitun
8 biji buah pelaga
10 kuntum bunga cengkih
2 kuntum bunga lawang
1 helai bay leave
1 sudu kecil garam
1/4 cawan susu cair
3 sudu besar yogurt
Sedikit pewarna kuning / safron
Bahan hiasan:
7 biji telur rebus
5 biji kentang kecil direbus
2 batang cili hijau dipotong seinci-seinci
Bawang goreng
Kacang gajus atau badam
Sedikit kismis
Penyediaan:
1. Di dalam periuk nasi, masukkan air, minyak zaitun, buah pelaga, cengkih, bunga lawang, bay leave & garam. Masak sehingga air mendidih.
2. Masukkan beras, kacau seketika & biarkan masak sehingga nasi hampir 80% masak.
3. Kemudian, masukkan yogurt & susu cair. Kacau sebentar & biarkan nasi masak sepenuhnya. Bila periuk nasi dah bermula tanda nasi masak, masukkan beberapa titik pewarna kuning ke atas nasi. Tutup penutup periuk nasi & biarkan ia seketika (lebih kurang 5-7 minit). Selepas itu, gaul perlahan-lahan nasi & pewarna tadi agar nasi tidak patah.
4. Untuk hidangan, masukkan nasi briyani Pakistan ini ke dalam mangkuk nasi & taburkan bahan hiasannya iaitu kacang gajus, telur rebus, kentang rebus, cili hijau, bawang goreng & kismis.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan