Assalammualaikum & Salam Sejahtera.
Untuk resipi jemput-jemput @ cekodok kali ni, saya add on sedikit bahan cara membuat bakwan. Experiment. Alhamdulillah sedap. Anda boleh cuba jika suka bau makanan berempah.
Enak dimakan begitu sahaja atau cicah dengan sos atau sambal bilis.
Bahan:
2 cawan tepung gandum
1/2 parutan lobak merah
1/2 cawan ikan bilis yang direndam sekejap
1 sudu besar hirisan daun bawang
1 biji telur
1 sudu kecil garam halus
1 cawan air
Minyak untuk menggoreng
Bahan tumbuk:
3 ulas bawang putih
1 biji bawang besar (saiz sederhana)
1 sudu besar ketumbar
Penyediaan:
1. Tumbuk bahan hingga lumat. Masukkan dalam bekas sederhana besar. Masukkan semua bahan lain yang tadi & gaul mesra. Jika adunan keras tambah air sikit, jika adunan lembik tambah tepung sikit.
2. Panaskan minyak pada api sederhana & apabila panas, masukkan sesudu demi sesudu. Goreng hingga warna keemasan atau masak. Jemput-jemput ni gelap sedikit sebab warna ketumbar & bawang besar yang kita tumbuk tu.
Happy cooking
Tiada ulasan:
Catat Ulasan