Assalammualaikum & Salam Sejahtera. Sambal ikan bawal, menu ni kalau dah masak, makan dia aje dengan nasi putih dan kicap, dah terangkat. Lauk pedas dan mudah ni, mostly semua orang suka. Kalau tak berapa suka tu, confirm bukan jenis makan ikan atau pedas.
Yang nak cuba menu sambal ikan bawal ni, ini cara memasaknya. Kalau takde ikan bawal, guna aje ikan apa yang ada. InsyaAllah, Allah yang beri sedap...
Bahan-bahan:
1 ekor ikan bawal potong 4
Garam & kunyit untuk sadur pada ikan
21 tangkai cili padi 5 tangkai cili merah
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
1 inci belacan bakar
1/2 cawan air
1 keping asam keping
1 1/2 sudu besar gula
1 sudu kecil garam
1 keping asam keping
1 1/2 sudu besar gula
1 sudu kecil garam
Minyak untuk menggoreng dan menumis
Penyediaan:
1. Panaskan minyak dengan api sederhana dalam kuali. Setelah panas, goreng ikan yang disadur dengan garam kunyit. Goreng hingga masak. Angkat dan ketepikan. Kurangkan sedikit minyak dari dalam kuali.
2. Kisar cili padi, cili merah, belacan, bawang besar dan bawang putih hingga 85% lumat. Masukkan bahan kisar ini ke dalam kuali. Tumis sebentar. Kemudian masukkan air. Kacau dan biarkan ia masak sebentar.
3. Setelah sedikit masak, masukkan asam keping dan sedikit lagi air. Kacau dan masak sekejap. Kemudian, masukkan gula dan garam. Kacau hingga sebati dan betul-betul masak. Bila nampak sambal mula mengering, masukkkan ikan goreng tadi. Gaul mesra dan boleh dihidangkan. Sambal ikan bawal ni nak lagi best, makan dengan nasi putih panas-panas. Menyengat.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan