Assalammualaikum & Salam Sejahtera. Menu sayur petola yang mudah, sihat dan sesuai untuk diet. Dek kerana badan saya dah naik bagai dipam-pam, makanya, marilah berusaha untuk kurus kembali dan sihat. Bila badan dah naik ni, faham-faham ajelah. Jom kita masak menu sayur ni.
Bahan:
1 biji petola dibuang kulit & dipotong sedikit serong
1 biji bawang besar dihiris
3 ulas bawang putih dihiris
1/2 cekak soo hoon dan fucuk direndam
10 ekor udang dibuang kulit
2 cawan air
Garam secukup rasa
3 sudu minyak zaitun untuk menumis
Penyediaan:
1. Panaskan sedikit minyak dalam kuali. Tumis hirisan bawang merah dan putih hingga wangi. Kemudian, masukkan udang & masak hingga udang berubah warna. Masukkan pula air. Kacau dan biar mendidih
2. Masukkan petola, so hoon dan fucuk (toskan), tambah garam secukup rasa. Siap.
1 biji petola dibuang kulit & dipotong sedikit serong
1 biji bawang besar dihiris
3 ulas bawang putih dihiris
1/2 cekak soo hoon dan fucuk direndam
10 ekor udang dibuang kulit
2 cawan air
Garam secukup rasa
3 sudu minyak zaitun untuk menumis
Penyediaan:
1. Panaskan sedikit minyak dalam kuali. Tumis hirisan bawang merah dan putih hingga wangi. Kemudian, masukkan udang & masak hingga udang berubah warna. Masukkan pula air. Kacau dan biar mendidih
2. Masukkan petola, so hoon dan fucuk (toskan), tambah garam secukup rasa. Siap.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan