Firman Allah: (لقد كان لكم في رسول الله أسوة حسنة) (maksudnya: Sesungguhnya bagi kamu pada Rasulullah itu contoh yang baik).
DENGAN NAMA ALLAH YANG MAHA PEMURAH LAGI MAHA PENGASIHANI

Sambal ikan cencaru, makan sekeping nak sekeping lagi


 Assalammualaikum dan salam sejahtera. Sambal ikan cencaru, menu ringkas yang pasti sedap buat peminat ikan dan sambal. Two in one gitu. Menu ini jika makan dengan nasi putih ada gulai lemak pucuk paku, pergh! confirm bertambah-tambah nasi.

Adik saya memang pandai masak menu ni. Kadang-kadang bila dia masak, tak sampai malam dah habis. So, ini resipi sambal ikan cencaru yang insyaAllah menjadi.

Bahan:
3 ekor ikan cencaru, belah belakang dan potong dua
sedikit garam, untuk salut pada ikan
sedikit kunyit, untuk salut pada ikan
1/2 mangkuk kecil minyak, untuk menumis
1/2 mangkuk kecil air asam jawa / 1 keping asam keping
1 sudu besar gula
garam secukup rasa
1 biji bawang besar, dihiris bulat

Bahan-bahan kisar halus: 
5 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1 biji bawang besar
15 tangkai cili kering direbus
1 inci halia

Penyediaan:
1. Bersihkan ikan. Gaul dengan garam dan kunyit. Goreng sehingga masak dan garing. Angkat dan ketepikan.
2. Gantikan minyak baru dalam kuali tadi. Kemudian panaskan minyak. Tumis bahan kisar halus sehingga pecah minyak dan warna sambal berukar menjadi sedikit gelap. Bila dah sedikit mengering tambah air dalam 1 cawan lagi. Ini bagi memastikan cili yang dimasak betul-betul masak dan orang yang makan tidak sakit perut.
3. Masukkan air asam jawa atau asam keping dan kacau sebentar. Masukkan pula gula dan garam.
4. Masukkan ikan cencaru yang digoreng tadi. Gaul sehingga mesra. Seterusnya, masuk hirisan bawang besar. Kacau sebentar dan sedia untuk dihidang.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...