Firman Allah: (لقد كان لكم في رسول الله أسوة حسنة) (maksudnya: Sesungguhnya bagi kamu pada Rasulullah itu contoh yang baik).
DENGAN NAMA ALLAH YANG MAHA PEMURAH LAGI MAHA PENGASIHANI

Khamis, 29 November 2018

Potato Gratin @ Kentang Bakar dengan parutan keju


Assalammualaikum & Salam Sejahtera.

Enak makan begitu sahaja atau cicah dengan roti.
Untuk anda yang tak mahu makan nasi, boleh cuba ganti dengan kentang. Kenyang juga. 
Untuk resipi ni, it takes dalam 1 jam 20 macam tu untuk siap. Bergantung pada portion kentang & tahap kegaringan yang diingini.

Jika anda suka berkuah, just guna susu & mentega aje. Tapi nak lebih pekat, anda boleh guna heavy cream atau tambah sedikit tepung (jika guna susu & mentega). Ini resipi yang ada kuah sikit.


Bahan:
4-5 biji kentang dihiris
2/4 cawan mentega cair
Sedikit mentega untuk saduran bekas
1 1/2 cawan susu
1/2 sudu kecil thyme/oregano
1/2 sudu kecil paprika
1/2 sudu kecil lada hitam
1/2 sudu kecil garam
1/2 cawan keju Parmesan (jika takde, ganti ajelah keju apa yang ada, kita yang makan kan...😉)
Kertas aluminum
2 loyang saiz sederhana & besar

Penyediaan:
1. Guna api sederhana, panaskan susu & mentega dalam kuali kecil. Setelah sedikit mendidih, masukkan garam, lada hitam, paprika & thyme. Kacau sebentar sehingga mendidih & tutup api.
2. Panaskan oven pada suhu 200°c.
3. Untuk bekas pembakar/loyang, sapukan mentega seluruh dalamnya. Ketepikan.
4. Dalam mangkuk berasingan, masukkan kentang dihiris, kemudian tuang kuah panas tadi. Kacau sebentar & masukkan keju parmesan. Kacau hingga sekata & pindahkan kentang yang disalut tadi ke dalam loyang pembakar. Susun elok-elok & kemudian tuang baki kuah ke atasnya. Tutup loyang pembakar dengan kertas aluminum & buka sedikit hujungnya untuk kemasukan haba.
5. Letakkan loyang bertutup kertas aluminum ke dalam loyang besar. Ia untuk memastikan kuah yang akan mendidih tadi tidak merosakkan oven anda. Masuk dalam oven. Bakar dalam 40 minit.
6. Setelah 40 minit, buka kertas aluminum sepenuhnya & bakar kentang dalam 20-25 minit hingga permukaan menjadi kuning keemasan. Setelah masak, keluarkan & biarkan ia sejuk seketika. Siap dihidang.

p/s: jika nak rasa lain skit, boleh aje letak rempah Maggi Pedas kat dalam kuah masa masak susu tadi

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...