Assalammualaikum & Salam Sejahtera. Lemon roast chicken atau orang kita panggil ayam panggang madu. Menu mudah bila kita salut-salut bahan dan biarkan oven masak.
Preparation untuk lemon roast chicken ni dalam 10 minit je pastu 'sumbat' dalam oven 40 minit (let the oven do the work).
Enak makan dengan nasi, buat sandwich, buat chicken burger atau makan dengan gravy kesukaan. Korang nak makan dengan sambal pun boleh.
Bahan:
5-6 ketul bahagian ayam (lap dengan tisu supaya kering dari air)
1 biji lemon dihiris 5-6
2 sudu besar minyak zaitun
1 sudu kecil garam
1 sudu kecil lada hitam
1 sudu kecil thyme
1 biji bawang holland dihiris
Penyediaan:
1. Panaskan oven pada suhu 190°c.
2. Masukkan ayam yang telah dilap kering tadi dalam bekas pembakar/tray. Salut ayam dengan minyak zaitun, garam, lada hitam & daun thyme.
3. Kemudian, masukkan hirisan lemon & bawang holland di celah-celah ayam. Masukkan dalan oven. Masak dalam 35-40 minit. Setelah siap, keluarkan ayam dari bekasnya dan letak dalam pinggan elok. Jika malas, letak aje terus gitu kat atas meja (itu fungsinya ada pyrex, heheh...)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan