Assalammualaikum & Salam Sejahtera. Dah lama tak makan menuikan kembung masak taucu ni. Tetiba teringat. So, apalagi, gigih cari barang kat pasar tadi. Alhamdulillah, ada rezekinya.
Dulu saya memang tak makan gulai ni, tapi mungkin kerana peredaran semasa, dah jadi suka. Faktor usia barangkali.
Bahan:
4 ekor ikan kembung disalut garam kunyit.
1 biji bawang besar dihiris bulat
2 ulas bawang putih, hiris
1 tangkai cili merah dihiris kasar
5-6 tangkai cili hijau dibelah tengah tapi jangan putus.
2 sudu besar taucu
1 sudu besar sos tiram
2 sudu besar kicap lemak manis
2 cawan air
Minyak untuk menumis
Penyediaan:
1. Ikan digoreng, tapi jangan sampai garing. Ketepikan bila dah masak.
2. Panaskan 3 sudu besar minyak masak. Tumis bawang putih & bawang besar hingga naik bau. Kemudian masukkan cili merah & cili hijau yang dibuang bijinya. Kacau seketika.
3. Masukkan pula taucu & sos tiram. Kacau sebentar & masukkan air. Masak kuah hingga mendidih.
4. Setelah mendidih, masukkan kicap. Kacau seketika & masukkan ikan. Kacau perlahan-lahan & rasa. Jika tawar, boleh tambah garam atau gula secukup rasa. Kacau sebentar & boleh diangkat. Siap untuk dinikmati ikan kembung masak taucu dengan nasi panas.
Bahan:
4 ekor ikan kembung disalut garam kunyit.
1 biji bawang besar dihiris bulat
2 ulas bawang putih, hiris
1 tangkai cili merah dihiris kasar
5-6 tangkai cili hijau dibelah tengah tapi jangan putus.
2 sudu besar taucu
1 sudu besar sos tiram
2 sudu besar kicap lemak manis
2 cawan air
Minyak untuk menumis
Penyediaan:
1. Ikan digoreng, tapi jangan sampai garing. Ketepikan bila dah masak.
2. Panaskan 3 sudu besar minyak masak. Tumis bawang putih & bawang besar hingga naik bau. Kemudian masukkan cili merah & cili hijau yang dibuang bijinya. Kacau seketika.
3. Masukkan pula taucu & sos tiram. Kacau sebentar & masukkan air. Masak kuah hingga mendidih.
4. Setelah mendidih, masukkan kicap. Kacau seketika & masukkan ikan. Kacau perlahan-lahan & rasa. Jika tawar, boleh tambah garam atau gula secukup rasa. Kacau sebentar & boleh diangkat. Siap untuk dinikmati ikan kembung masak taucu dengan nasi panas.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan