Assalammualaikum & Salam Sejahtera. 1st time saya buat kerabu pucuk paku ini. Subhanallah sedapnya. Kena kat tekak.
Bukan nak puji diri tapi resipi saya ambil di website RASA, sedap bila dicuba.
Ini resipinya. Bolehlah anda cuba. Kot ngam dengan tekak anda juga.
Bahan:
2 ikat pucuk paku. Ambil bahagian lembut
1 biji kelapa parut putih disangai
1 biji bawang besar
3 tangkai lada merah
Sesudu besar udang kering direndam seketika
3 biji limau kasturi / 1/4 lemon
Sedikit belacan digoreng
1 sudu kecil lada hitam
Garam dan gula secukup rasa
Penyediaan:
1. Ambil bahagian pucuk paku yang muda, basuh & kemudian celur sehingga layu. Toskan.
2. Tumbuk bawang besar, cili merah, belacan & udang kering hingga lumat.
3. Dalam mangkuk lain, satukan kelapa putih, jus limau kasturi/lemon, garam & gula. Gaul mesra & kemudian masukkan bahan tumbuk. Gaul mesra. Masukkan pula pucuk paku dan gaul mesra lagi. Dah siap gaul, masukkan dalam mangkuk bersih. Siap dihidang dan dinikmati kerabu pucuk paku, menu tradisioanl Melayu.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan