Assalammualaikum & Salam Sejahtera.
Burger buatan sendiri membuatkan kita boleh tentukan saiz patty yang diinginkan & cara masak bagaimana yang kita mahu.
Untuk patty daging:
1. Anda boleh guna daging cincang dalam 1 pek (boleh dapat 3 patty) & campurkan dengan 1/2 sudu kecil garam & lada hitam. Gaul mesra & biarkan ia rehat dalam 1/2 jam sebelum dipanggang atas kuali pan kecil.
2. Guna 1 sudu minyak zaitun sudah cukup kerana daging itu akan mengeluarkan minyak & lemaknya yang tersendiri. Masak ikut tahap kegaringan yang bagaimana anda suka.
Untuk patty ayam panggang:
1. Guna ayam tanpa tulang (boneless chicken) & perap ayam dengan bahan2 yang anda suka seperti madu, garam, lada hitam, paprika, garlic powder, lada sulah atau apa sahaja rempah anda suka. Perap sekurangnya 2 jam (paling best, semalaman).
2. Guna kuali pan/skillet & panaskan atas dapur guna api sederhana. Masukkan 2-3 sudu minyak zaitun & letakkan ayam sebaik minyak panas. Masak kedua-dua belah bahagian ayam dalam 4-5 minit setiap bahagian (jika isi ayam tebal, lamakan sedikit). Setelah masak, angkat & biarkan ia sejuk seketika & boleh letak atas roti burger.
Untuk isi burger, anda boleh guna sayur, sos, keju, caramalizes mushroom & onion atau apa sahaja yang anda suka.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan