Assalammualaikum & Salam Sejahtera.
Oleh kerana kami kat rumah tengah ala2 diet, makanya kita masak apa yang sesuai.
Bahan:
1/3 daripada sepaket spaghetti
1/2 biji bawang merah dihiris
2 ulas bawang putih dihiris
1 isi ayam dipotong dadu
2 sudu minyak zaitun
5-6 kuntuk bunga kubis hijau
10 biji cherry tomato
1/2 biji jus perahan lemon
Garam secukup rasa
(Jika nak pedas, boleh letak lada hitam atau chilli flakes)
Penyediaan:
1. Rebus spaghetti sehingga masak atau ada yang nak try al' dante. Ikut suka. Tapis dan jirus dengan air sejuk untuk seketika agar spaghetti tak melekat. Ketepikan.
2. Panaskan kuali & letak minyak zaitun. Bila minyak panas, masukkan bawang merah & putih. Goreng seketika & masukkan isi ayam. Goreng hingga ayam berubah warna.
3. Masukkan bunga kubis & 1/3 cawan air. Masak sehingga ia sedikit lembut.
4. Masukkan spaghetti, tomato dan garam. Gaul sehingga bahan agak mesra.
5. Masukkan perahan jus lemon dan gaul lagi dalam 1-2 minit. Kemudian angkat dan boleh dihidang.
1/3 daripada sepaket spaghetti
1/2 biji bawang merah dihiris
2 ulas bawang putih dihiris
1 isi ayam dipotong dadu
2 sudu minyak zaitun
5-6 kuntuk bunga kubis hijau
10 biji cherry tomato
1/2 biji jus perahan lemon
Garam secukup rasa
(Jika nak pedas, boleh letak lada hitam atau chilli flakes)
Penyediaan:
1. Rebus spaghetti sehingga masak atau ada yang nak try al' dante. Ikut suka. Tapis dan jirus dengan air sejuk untuk seketika agar spaghetti tak melekat. Ketepikan.
2. Panaskan kuali & letak minyak zaitun. Bila minyak panas, masukkan bawang merah & putih. Goreng seketika & masukkan isi ayam. Goreng hingga ayam berubah warna.
3. Masukkan bunga kubis & 1/3 cawan air. Masak sehingga ia sedikit lembut.
4. Masukkan spaghetti, tomato dan garam. Gaul sehingga bahan agak mesra.
5. Masukkan perahan jus lemon dan gaul lagi dalam 1-2 minit. Kemudian angkat dan boleh dihidang.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan