Assalammualaikum dan salam sejahtera. Rezeki saya sebulan lepas dapat cuba masak menu fatty crab yang popular. Ni semua gara-gara Mark Weins yang popular kat Youtube tu share dia makan ketam sedap kat area KL. Saya pun tengoklah apa ke nama makanan dan kedainya. Bila dah tengok dan tetiba ada rezeki dapat beli ketam dengan Ali ikan, jadinya saya skodeng resipi fatty crab ni kat internet.
Syukur, Yatie Kitchen ada masak dan share resipi kat IG dia. Gigihlah saya soh suami cari sos plum kat supermarket depan rumah. Ialah, mana pernah saya guna sos tu masak-masak dalam rumah ni. Jumpa aje sos plum, esoknya mulalah operasi masak fatty crab. Ini saya kongsikan resipi untuk 2 ekor ketam ya.
Bahan:
2 ekor ketam dikerat dua
3 ulas bawang putih
9-10 tangkai cili padi
3 tangkai cili merah
2 sudu besar sos plum
1 liter air untuk merebus ketam & simpan air rebusannya
2 sudu besar minyak masak
1 sudu besar tepung jagung + sedikit air untuk mencairkannya
Garam secukup rasa
Penyediaan:
1. Masukkan ketam dalam kuali atau periuk dan masukkan air. Panaskan kuali dan bila air mendidih, masukkan ketam. Rebus ketam lebih kurang dalam 5-7 minit. Tutup api dan toskan ketam tapi air rebusan jangan buang. Simpan untuk dibuat kuah.
2. Kisar kasar cili merah, cili padi dan bawang putih. Panaskan kuali dengan api sederhana dan masukkan minyak. Setelah panas, tumis bahan-bahan kisar tadi hingga naik bau.
3. Kemudian, masukkan sos plum. Kacau sebentar dan biarkan ia sedikit garing. Setelah garing, masukkan air rebusan tadi dalam 1/2 liter atau 3 cawan. Masak sebentar hingga mendidih dan kemudian masukkan air berisi tepung jagung pula untuk melikatkan kuah.
4. Apabila dah mendidih, perasakan dengan sedikit garam. Kemudian, bila kuah dah memekat, masukkan ketam rebus tadi dan kacau hingga mesra lebih kerang 1-2 minit. Tutup api dan hidangkan fatty crab kita dalam mangkuk yang sedikit besar. Boleh nikmati dengan roti bakar atau nasi putih atau nasi goreng.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan