Assalammualaikum & Salam Sejahtera. Sirap betik dengan cincau & buah kabung. Minuman dan resipi ni saya dapat bila ke Acheh beberapa bulan lepas. Minuman yang menyegarkan & enak dinikmati dengan buahnya sambil menunggu makanan sampai atau selepas selesai makan.
Bahan:
1/2 cawan kordial sirap
500ml air
1/4 biji isi betik dipotong memanjang
1/2 paket isi cincau dipotong dadu
1/2 cawan buah kabung
Kiub Ais
Penyediaan:
1. Bancuh kordial sirap dengan air dalam jug (jika kurang manis, buat air gula skit).
2. Masukkan betik, cincau & buah kabung ke dalam jug. Kacau hingga mesra & letakkan kuih ais. Jika suka, tuang dalam gelas dahulu baru letak ais. Siap air sirap betik dengan cincau dan buah kabung resipi Acheh ini.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan