Assalammualaikum & Salam Sejahtera.
Ternampak resipi ni kat IG @foodnetwork . Dan bila teringat ada baki puff pastry yang tinggal satu dalam fridge, itu yg buat.
Cuma barang yang dibeli hanya cili jalapeno jeruk.
Rasa pastry ni sedikit pedas & masam (sbb cili jeruk kan...). Inipun ada beberapa cara & bahan di'derhaka'kan.
Bahan:
1 puff pastry sheet
2 sudu besar tepung gandum
2 sudu besar mentega (boleh guna yang cair atau pada suhu bilik)
1 cawan keju cheddar
1 cawan keju mozzarella (nak guna parmesan, amat dialukan)
1/2 botol cili jeruk jalapeno
1 helai baking sheet
Penyediaan:
1. Panaskan oven pada suhu 200°c. Lampirkan baking sheet pada dulang. Ketepikan.
2. Taburkan tepung pada meja & pencanai. Letakkan pastry sheet atas tepung & leperkan pastry sheet sedikit. Kemudian cucuk pastri sheet dengan garfu untuk pengudaraan.
Cucuk dengan garfu lepas leperkan.
Sapukan mentega cair atau minyak di atas pastri.
4. Potong bulatan atas pastry sheet & kemudian letakkn cili jeruk ditengahnya. Alihkan atas tray & taburkan keju cheddar. Masukkan dalam oven dan masak sekitar 10-13 minit hingga pastry menguning. Keluarkan dari oven dan biarkan ia sejuk seketika sebelum makan.
Taburkan keju
Leperkan keju di atas pastri.
Cili Jalapeno jeruk. Saya jumpa kat Jaya Grocer.
Tekap bulatan & letakkan cili jeruk di atasnya.
Letakkan atas baking tray dan tabur keju di atas cili jeruk.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan