Assalammualaikum & Salam Sejahtera.
Alhamdulillah dapat saya masak sambal telur rebus goreng ni untuk keluarga.
Exactly nak masak menu lain tapi dek kerana abang jual sayur yang selalu datang ke kawasan perumahan kami ni cancel datang, makanya kita masak le apa aje bahan yang ada di dapur. Nasib stok telur ada banyak dalam fridge.
Untuk dapatkan telur rebus yang cantik, jangan lupa letak sesudu garam masa rebus. InsyaAllah mudah dikopek. Tips dari isteri sepupu saya. InsyaAllah menjadi :)
Lepas dah kopek telur tu, anda goreng dalam minyak masak dalam 4-5 minit. Golek-golek skit telur tu dalam kuali tapi jangan selalu sangat. Kadang-kadang. Kang terpecah plak telur tu.
Ini resipinya.
Sambal Tumis
Bahan:
25 tangkai cili kering digunting dua dan masak dalam air mendidih dalam masa 5-7 minit. Tapis.
3 biji bawang besar dipotong 4
1 liter air
1 1/2 cawan minyak masak
1/2 cawan air asam jawa
4-5 sudu gula (secukup rasa)
2-3 sudu kecil garam (secukup rasa)
9-10 biji telur rebus yang telah siap digoreng
1. Panaskan minyak dalam kuali pada api sederhana.
2. Kisar halus cili kering, bawang besar dengan 300ml air dahulu. Masukkan bahan kisar ke dalam minyak panas. Kacau dan tambahkan baki 700ml air ke dalamnya. Biarkan cili masak dan kacau sekali sekala.
3. Bila sambal kelihatan hampir masak atau gelap sedikit (jika masih merah, tambahkan air dalam 1-2 cawan dan biarkan cili betul-betul masak), masukkan air asam. Kacau dan masak dalam 3-5 minit.
4. Masukkan gula dan garam. Kacau seketika dan bila sambal kelihatan sedikit kering, masukkan pula telur rebus goreng tadi dan masak dalam 4-5 minit agar telur tersebut disadur dengan sambal seadanya. Siap
Sedap dimakan dengan nasi panas, makan cicah dengan roti atau ratah macam tu aje. Makan dengan nasi lemak pun sedap...
Happy cooking
Sedap dimakan dengan nasi panas, makan cicah dengan roti atau ratah macam tu aje. Makan dengan nasi lemak pun sedap...
Happy cooking
Tiada ulasan:
Catat Ulasan