Assalammualaikum & Salam Sejahtera.
Lepat labu
Rasa lepat ini tidak semanis lepat pisang tapi rasanya tetap enak. My 1st attempt. Alhamdulillah jadi tapi suami kata kurang manis skit. Jika tambah gula skit rasanya ok.
Ini resipi yang saya dah tambah sukatan gulanya. Happy cooking...
Bahan:
1 biji labu besar (buang kulitnya)
4 cawan tepung gandum
1 cawang tepung jagung
3/4 cawan gula
1/2 cawan kelapa parut putih
1/2 sudu teh garam
daun pisang dibersih & dilayur
Penyediaan:
1. Labu dibersih & rebus sehingga empuk kemudian toskan. Biarkan dalam 2 minit untuk sejukkan seketika labu tersebut. Kemudian masukkan labu tadi dalam mangkuk besar & lenyek sehingga halus.2. Masukkan tepung gandum, tepung jagung, gula, dan garam ke dalam mangkuk gaul hingga mesra.
4. Kukus selama 20 minit dengan api sederhana. Setelah masak, buka penutup & sejukkan seketika. Siap.
Happy cooking
Tiada ulasan:
Catat Ulasan