Assalammualaikum & Salam Sejahtera.
Subhanallah Alhamdulillah Allahu Akbar.
Rezeki saya hari ini kerana dapat buat kuih yang disukai suami. Kuih ini saya kenal 7-8 tahun lalu bila suami balik ke Taiping. Jika Ada rezeki, selalu beli di Pekan Changkat Jering. .
Kuih ini saya masak guna kuali ajaib ikan tu aje. Jika guna oven, tahap rasa kelapa yang hangus tu tak sama. Satu lagi ilmu PENTING. Sila masak 5-6 minit aje sebab takut nanti ada bahagian yang hangit (akak dah terkena hangit sebelah tadi). .
Bahan:
4 cawan kelapa parut
2 cawan tepung pulut
1 cawan gula
1 1/2 sudu kecil garam
1. Gaulkan semua bahan sebati. Jangan biar kelapa atau gula berketul.
2. Tuang ke dalam loyang yang telah disapu mentega. Mampatkan sedikit tapi jangan tekan kuat sangat.
3. Bakar pemanggang ajaib, guna api perlahan supaya kelapa tak hangit/hangus dalam 5-6 minit sahaja & selepas itu terbalikkan kuali bawah ke atas agar kuih garing rata kedua-dua belah. Bakar dalam 5 minit juga. Tutup api.
4. Keluarkan dari kuali biarkan seketika & potong. Siap.
Happy Cooking
Tiada ulasan:
Catat Ulasan