Firman Allah: (لقد كان لكم في رسول الله أسوة حسنة) (maksudnya: Sesungguhnya bagi kamu pada Rasulullah itu contoh yang baik).
DENGAN NAMA ALLAH YANG MAHA PEMURAH LAGI MAHA PENGASIHANI

Selasa, 7 Oktober 2014

Baked potatoes with cheddar cheese & cherry tomato, origano, hotdog and cheddar tortilla.


Assalammualaikum & Salam Sejatera.

Kali ni saya kongsikan resipi yang agak mudah buat anda semua. Yang pentingnya, anda ada oven atau alat pemanggang.

Bila saya dan hubby tinggal berdua aje (bila mak dan abah berjalan dengan anak-anaknya yang lain), kepala ni dok pikir nak makan apa yang mudah hari ni. Dan dek kerana malas nak keluar semalam, saya pun godek le apa yang ada di dapur dan buku resipi encik hubby. Makanya, inilah resipi simple untuk makan berdua aje.

Baked Potatoes with cheddar cheese (kentang panggang dengan keju cheddar)
Bahan-bahan:
1. 2 biji kentang. Saiznya, ikut kehendak anda.
2. 2 sudu kecil minyak zaitun (kalau takde, boleh aje ganti dengan minyak sayuran lain)
3. Garam

Bahan-bahan untuk inti:
4. 1 cawan keju cheddar atau apa aje keju yang anda suka
5. 1 sudu kecil origano
6. 1 sudu kecil pasli
7. Lada hitam & garam
8. 1/2 perahan jus lemon
9. 3 sudu kecil minyak zaitun

Penyediaan:
1. Panas oven pada suhu 190C
2. Basuh kentang dan lap keringkan ia. Kemudian, salut seluruh kentang dengan minyak zaitun / minyak sayuran dan cucuk kulit kentang dengan garfu beberapa tempat. Salutkan sedikit garam pada kentang (jangan banyak, nanti masin). Bakar selama 1 jam (40 minit api atas bawah dan 20 minit api bawah).
3. Untuk inti, campurkan semua bahan dan gaulkan dan kemudian letak dalam peti sejuk.
4. Setelah kentang masak, belah dua dan sudukan inti yang sejuk tadi ke dalam kentang yang panas. Dah siapppp...


Cherry tomato, origano, hotdog & cheddar tortilla.
Bahan-bahan:
1. 5-6 biji telur
2. 1 sudu kecil creme fraiche (saya guna cream cheese sebab kat Malaysia ni susah nak dapat cream fraiche tu. kalau nak guna yogurt pun boleh)
3. 8-10 biji tomato ceri yang dipotong separuh (tomato yang saiz kecil tu)
4. 100gm keju cheddar
5. 6 batang daun ketumbar (oleh kerana saya tak suka daun tu, saya gantikan dengan origano)
6. Minyak zaitun / minyak sayuran
7. Garam dan lada hitam

Penyediaan:
1. Panaskan oven pada suhu 160C.
2. Pukul telur dengan creme fraiche / creme cheese / yogurt dalam satu mangkuk.
3. Tambahkan tomato, keju, origano, garam dan lada hitam dan gaul mesra.
4. Sapukan minyak zaitun / sayuran sekeliling dalam kuali atau bekas membakar dan curahkan campuran bahan tadi ke dalamnya. Bakar dalam 30-35 minit sehingga menggelembung dan keemasan.
5. Bila dan masak, potong ikut suka hati dan boleh dimakan sama ada sejuk atau panas.

HAPPY COOKING...

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...