Assalammualaikum & Salam Sejahtera.
Ini antara menu yang tradisionalnya masih terpelihara. Cheewahhh...
Bila saya nampak menu kubis dalam instagram, tetiba datang idea nak masak kuah yang dah lama tak makan ni.
Its easy dish. So, working mum or anda yang kejar masa, can cook it. Takes only 10 minutes.
Bahan:
1. Setengah atau 1/4 kubis (jika besar). Dihiris kasar
2. 1/2 biji bawang besar dihiris
3. 2 ulas bawang putih dihiris
4. 1 jemput ikan bilis, direndam sebentar agar lembut
5. 1 batang cili merah, dihiris
6. 1 kotak santan (saya guna yang 200ml). 1/4 untuk buat santan cair & 3/4 untuk dimasukkan kemudian selepas kubis agak lembut.
7. 2 cawan air
8. Garam secukup rasa
Penyediaan:
1. Masukkan santan cair, air, bawang besar, bawang putih & ikan bilis ke dalam periuk. Masak seketika.
2. Masukkan pula kubis. Masak sehingga sedikit lembut. Kemudian masukkan cili merah. Kacau sehingga mula mengeluarkan buih kecil.
3. Masukkam santan pekat & kacau sehingga kubis lembut. Perisakan garam secukup rasa. Siap.
Happy cooking
Tiada ulasan:
Catat Ulasan