Kuih ni ada banyak nama mengikut tempat di Malaysia. Dan mood saya teringin nak buat dan makan kuih ni bila melihat Instagram Tengku Puan Pahang. Subhanallah, rajin dan pandai dia memasak. Salute pada dia. Dan Alhamdulillah, bahan-bahan ada di rumah dan cuba tinggal beli kelapa parut aje.
Untuk wanita yang bekerja, kuih ini amat mudah dibuat. Boleh cuba nanti.
Just take around 15 minutes dan biarkan ia sejuk sendiri.
Bahan2:
1. 1 1/2 cawan sagu
2. 1 cawan gula
3. 4 cawan air
4. 2-3 titik pewarna merah
5. 1 helai daun pandan
6. Kelapa parut (putih sahaja)
7. 1/2 sudu kecil garam
Penyediaan:
1. Masukkan dalam periuk air, gula, daun pandan & pewarna merah. Masak sehingga sedikit mendidih
2. Masukkan sagu ke dalam periuk & keluarkan daun pandan. Masak pada api sederhana dalam 10 minit atau sagu masak. Kacau sekali sekala.
3. Bila sudah masak, masukkan dalam loyang atau bekas untuk menyejukkannya. Dalam 1 jam.
4. Bila hendak makan, potong dan sadurkan pada kelapa putih yang dicampur dengan garam. Siap.
Happy cooking
Tiada ulasan:
Catat Ulasan