Assalammualaikum & Selamat Hari Raya Aidil Fitri semua...
Pejam celik pejam celik, dah sambut hari raya lagi kita ni. Masa memang amat pantas berlalu. Rasanya baru aje raya, dah raya lagi. Rasa macam baru aje kahwin, tup tup, dah hampir 8 tahun. Sungguh cepat masa berjalan sekarang ini. Ia antara tanda kiamat yang disebut oleh Baginda s.a.w pada kita.
Kali ini, saya nak kongsikan 1 resipi mudah untuk anda semua cubanya. Saya ambil dari buku 'Bukan Sekadar Resipi'. Dah lama nak cuba, tapi asyik lupa aje.
Exactly, jika anda lihat resipi ni, ia seakan-akan macam buat lasagna cuma kulit lasagna digantikan dengan kentang russet dan lapisannya tak banyak selang seperti lasagna. Saya cuba masa 2 hari sebelum raya. Alhamdulillah jadik. Suami dan keluarga saya suka... accept my father. Benda pelik-pelik ni, takkan mungkin dia cubanya. Tekak melayu katakan... :)
Bahan-bahan:
1. 4 biji kentang russet. Kentang ni, kulit luar dia agak kesat tau. (saya beli kat Giant Ampang Point)
2. 5 senduk besar sos bolognese (kuah speghatti tu)
3. 5 senduk besar sos putih (boleh cari resipi lasagna sebelum ni ya)
4. 1/2 mangkuk parutan keju cheddar (dek kerana takde, saya guna parmesan skit campur mozarella)
5. 1/2 mangkuk parutan keju mozarella.
6. 1 biji tomato. Kalau tomato tu saiz kecik, kena 2 lah ya.
7. Daun parsli.
Penyediaan:
- Panaskan ketuhar dalam 170-180 darjah. Api atas bawah
- Buang kulit kentang dan hiris kentang bulat-bulat. Jangan tebal sangat dan jangan nipis sangat. Rendamkan dalam air biasa selepas hiris. Ini bagi membuatkan warna kentang tak lebam bila dibiarkan.
- Kemudian, dalam bekas pembakar, susun kentang pada lapisan pertama. Curahkan sos bolognese ke atas lapisan kentang tersebut. Taburkan pula parutan keju cheddar (saya tabur parmesan & mozarella skit)
- Susun hirisan kentang lagi di atas keju bagi lapisan kedua dan curahkan pula sos putih.
- Susun kentang dan hirisan tomato di atas sos putih tadi dan taburkan hirisan daun parsli serta parutan keju mozarella di atasnya.
- Kemudian, bakar di bahagian tengah rak ketuhar dan bakar selama 1 jam atau sehingga keju mozarella perang.
Happy cooking....
Tiada ulasan:
Catat Ulasan