Saya jumpa resipi ni dalam blog juicycafe. Nampak macam sedap dan menyelerakan aje. Apa lagi, saya pun try lah sempena buka puasa kali ini. Jom saya kongsikan resipinya.
Bahan-bahan:
1 liter air soya kotak
20 gm agar-agar tali (potong kecil)
100 gm gula kastor
1 sdk perasa vanila
1 helai daun pandan
1 sdk tepung arrow root @ tepung jagung - gaul dengan sedikit air
6-7 biji buah rambutan (dek kerana musim rambutan kat kampung ayah saya, saya rembat aje apa ada kat dapur tu)
1 tin buah-buahan cocktail
Daun pudina - hiasan
Daun pudina - hiasan
Penyediaan:
1. Sediakan bekas tupperware dan beberapa bekas transparent yang kecil & sesuai.
2. Susun dan ratakan buah-buahan campuran di dalam bekas. Potong isi rambutan tu dari bijinya. Ketepikan seketika.
1. Sediakan bekas tupperware dan beberapa bekas transparent yang kecil & sesuai.
2. Susun dan ratakan buah-buahan campuran di dalam bekas. Potong isi rambutan tu dari bijinya. Ketepikan seketika.
4. Masukkan bancuhan tepung jagung dan kacau. Biarkan ia mendidih sebentar dan tutup api. Ada sesetengah agar-agar memang sukar nak larut, maka biarkan aje.
5. Tapiskan adunan tadi agar agar-agar yang tidak larut dapat diasingkan. Kemudian, tuang dalam bekas berisi buah-buahan tadi. Hiaskan dengan daun pudina di atasnya.
Happy cooking...
Tiada ulasan:
Catat Ulasan