Firman Allah: (لقد كان لكم في رسول الله أسوة حسنة) (maksudnya: Sesungguhnya bagi kamu pada Rasulullah itu contoh yang baik).
Ahad, 19 Januari 2020
Kari Udang Kapitan yang buatkan rumah bau wangi
Assalammualaikum & Salam Sejahtera.
Tak pernah makan kari ni sebelum ni. Cuma last minute terfikir, nak masak karilah udang ni. Selalu buat sambal, goreng tepung atau tempoyak aje.
Dan bila dah cuba, sangat sedap karinya & bau rumah sangat wangi dengan bahan yang dikisar ketika menumis.
Thanks @matgebu untuk resipinya. Adalah sikit saya ubah resipinya ikut apa yang ada di dapur.
Bahan:
500 g udang besar, dibersihkan
3 tangkai daun kari
200 ml santan segar
1 biji bawang besar, didadu
1 sudu besar gula
2 1/2 sudu besar jus limau kasturi
1 cawan air
Garam secukup rasa
1 biji tomato dipotong 6
Bahan Kisar Halus :
5 tangkai cili kering digunting & rendam dalam air panas & toskan
8 tangkai cili merah
3 ulas bawang putih
2 biji buah keras
1 inci kunyit hidup
2 batang serai, hiris halus
1 inci belacan
Penyediaan:
1. Dalam periuk, panaskan minyak, tumis bawang besar hingga layu, masukkan bahan kisar halus & daun kari kemudian tumis hingga terbit minyak, guna api sederhana. Masukkan udang, gaul rata & tuang air. Kacau & biar mendidih.
2. Masukkan santan, gula & garam secukup rasa. Akhir sekali masukkan jus limau kasaturi. Kacau & rasa, jika ok boleh matikan api. Masukkan potongan tomato.
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan