Firman Allah: (لقد كان لكم في رسول الله أسوة حسنة) (maksudnya: Sesungguhnya bagi kamu pada Rasulullah itu contoh yang baik).
DENGAN NAMA ALLAH YANG MAHA PEMURAH LAGI MAHA PENGASIHANI

Rabu, 1 Januari 2020

Kupang Masak Lemak Cili Padi, Pergh!!


Assalammualaikum & Salam Sejahtera

Merayap ke Pasar Nilai 3 sabtu baru ni lepas jogging. Dan rezeki bila ternampak selonggok kupang fresh kat deretan jualan makanan laut. Exactly untuk confirm, saya tanya budak jual tu apa namanya sebab pernah kena komen di YouTube tentang lala (padahal betullah lala, budak YouTube tu yang salah) "Dik, apa nama benda warna kulit hijau tu?"
"Kupang namanya cik."
"Betullah namanya kupang ya? Bukan tiram ke, lala ke?
"Betullah kupang."
"Berapa sekilo?"
"RM9 cik." So, bila dah tau harga, pantas akak mintak bakul kecik. Sesi memilih bermula. Alhamdulillah rezeki dapat beli (sebab tak semua pasar ada jual).

Bahan:
1kg kupang cuci bersih
1/2 liter air
1 paket tempe potong 12
1 kotak kecil santan
1 tangkai serai
Garam secukup rasa
3 sudu besar minyak untuk menumis

Bahan kisar:
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
2 inci kunyit hidup
Sedikit air

Penyediaan:
1. Panaskan kuali pada api sederhana. Masukkan minyak. Setelah panas, masukkan bahan kisar. Kacau sebentar. Masak hingga naik bau.
2. Kemudian masukkan 2 sudu pati santan & tempe. Kacau sehingga mendidih.
3. Selepas itu, masukkan kupang & air. Kacau seketika. Masukkan pula santan. Kacau hingga sebati & masukkan sesudu dua garam (ikut rasa).
4. Tutup guna penutup periuk untuk pastikan ia masak seketika. Biarkan dalam 1-2 minit. Angkat & kacau hingga mendidih & sesedap rasa.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...