Assalammualaikum & Salam Sejahtera.
Resipi Blueberry Cobbler.
Bila baca novel, selalu keluar menu cobbler ni. Ada yang buat peach cobbler, blueberry cobbler, strawberry cobbler & macam2 lagi. Dan bila nampak satu kedai buah ni jual blueberry pada harga yang murah berbanding biasa, kami beli.
Dan Alhamdulillah, rezeki dapat masak & rasa apakebendanya cobbler ni. Ia manisan yang sedap & enak dimakan sekali sekala. Ini resipinya.
Bahan:
2 cawan buah beri biru dibasuh bersih
1 sudu besar jus lemon
1 cawan tepung gandum
1/4 sudu kecil garam
1/4 sudu kecil buah keras
1/2 cawan gula perang
1/2 cawan susu
3 sudu besar mentega suhu bilik
1/2 sudu kecil esen vanila
1 sudu besar tepung jagung (untuk topping)
1 cawan gula perang (untuk topping)
3/4 cawan air panas
Penyediaan:
1. Panaskan oven pada suhu 175°. Masukkan buah beri biru ke dalam bekas 22 x 15cm & ratakan. Taburkan jus lemon di atas buah beri (ala kadar aje). Ketepikan.
2. Dalam mangkuk besar, masukkan tepung gandum, gula perang, susu, mentega, garam, buah keras & esen vanila. Pukul bahan sehingga menjadi adunan yang gebu. Lapiskan adunan ini di atas buah beri. Ratakan.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan