Assalammualaikum & Salam Sejahtera.
Menu pisang goreng memang sedap untuk minum petang. Bila dah masak sendiri, tentu portionnya banyak & boleh repeat makan berbanding beli di luar. Jimat duit poket 😊
Bukan apa, haritu terkena dapat pisang goreng 1 biji dibelah 4. Harganya, hmmm... Pedih hati sat.
Bahan:
1 sisir pisang abu dibelah 2
1 cawan tepung beras
1/2 cawan tepung gandum
1 biji telur
Beberapa titik pewarna kuning
Garam secukup rasa
Air secukupnya (agak-agak tak terlalu cair)
Minyak untuk menggoreng
Penyediaan:
1. Satukan tepung beras, tepung gandum, garam & telur, gaul rata. Tuang air sedikit demi sedikit hingga mendapat bancuhan yang tidak terlalu cair atau pekat.
2. Letak sedikit pewarna kuning. Rehatkan dalam 10 minit. Panaskan kuali & masukkan minyak. Kemudian goreng pisang seperti biasa hingga kuning keemasan. Angkat & toskan. Siap.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan