Firman Allah: (لقد كان لكم في رسول الله أسوة حسنة) (maksudnya: Sesungguhnya bagi kamu pada Rasulullah itu contoh yang baik).
DENGAN NAMA ALLAH YANG MAHA PEMURAH LAGI MAHA PENGASIHANI

Isnin, 5 November 2018

Key Lime Tart @ Tart Limau Nipis


Assalammualaikum & Salam Sejahtera.

Dek kerana asyik dok tertayang cara buat key lime pie kat Food Network akhirnya try juga. Cuma pie tertukar jadi tart sbb pie crust dah habis kat kedai bakery.

Senang aje rupanya membuatnya. Semua orang boleh buat. Yang PENTING, minimum kena simpan tart tu dlm 4 jam dalam fridge baru boleh makan. Lagi sejuk, lagi sedap.

Bahan:
50 tart shells
4 kuning telur
1 1/2 sudu besar parutan kulit limau nipis
1 tin susu pekat
1/2 cawan air perahan limau nipis
Dulang pembakar & kertas alas

Penyediaan:
1. Panaskan oven pada suhu 180°c.
2. Letakkan kertas alas pada dulang pemby. Ketepikan.


3. Dalam satu mangkuk, masukkan kuning telur & parutan kulit limau. Pukul bahan campuran hingga mesra & sedikit kembang. Kemudian, masukkan 1 tin susu pekat manis. Kacau hingga mesra. Selepas itu, masukkan pula air perahan limau nipis. Kacau hingga mesra.


4. Ambil 1 tart shell & isikan bahan adunan tadi menggunakan scoop aiskrim. Ulang kerja hingga semua tart penuh atas dulang. Kemudian, masukkan ke dalam oven & bakar selama 8-9 minit.


5. Setelah masak, letak atas jaring atau alas & biarkan ia sejuk. Sebaik sejuk, pindahkan ke dalam bekas & letak dalam fridge. Biarkan minimum 4 jam baru sedap dimakan.


Tiada ulasan:

Catat Ulasan

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...