Assalammualaikum & Salam Sejahtera.
Menu ringkas. Ikan + sayur. Saya lebih suka menu ikan & seafood berbanding ayam atau daging. Ia kontra dengan Encik Hubby saya. Dan selalunya, saya suka ikan kecil & biasa, tapi dia suka ikan besar & mahal. Katanya dia tak suka tercari-cari tulang ikan.
So, kalau dia makan pun, dia tibai terung tu aje. Ngeeee...
Bahan:
1 ekor ikan tenggiri dipotong
1 cawan cili padi
2 tangkai cili besar
3 ulas bawang putih
1/2 sudu belacan
1 cawan air
2 batang terung dikerat 3 & dibelah dua
2 asam keping
Gula garam secukup rasa
Minyak untuk menggoreng
Penyediaan:
1. Basuh bersih ikan & sadurkan dengan garam kunyit. Ketepikan. Kisar bawang, cili & belacan dengan sedikit air. Kisar jangan halus sangat. Ketepikan.
2. Dalam kuali, masukkan 1 cawan minyak. Setelah panas, goreng sebentar terung dalam 2-3 minit. Terbalik-balikkan & kemudian toskan dan masuk dalam mangkuk. Ketepikan.
3. Goreng ikan tenggiri. Setelah sedikit garing, angkat, toskan & masukkan dalam mangkuk berisi terung tadi.
4. Keluarkan 2/3 minyak panaskan tadi. Kemudian masukkan bahan kisar. Masak hingga sedikit garing. Masukkan pula asam keping. Kacau sebentar & masukkan garam & gula secukup rasa.
5. Setelah cili sedikit garing, masukkan ikan & terung. Gaul mesra seketika & kemudian tutup api. Siap.
Bahan:
1 ekor ikan tenggiri dipotong
1 cawan cili padi
2 tangkai cili besar
3 ulas bawang putih
1/2 sudu belacan
1 cawan air
2 batang terung dikerat 3 & dibelah dua
2 asam keping
Gula garam secukup rasa
Minyak untuk menggoreng
Penyediaan:
1. Basuh bersih ikan & sadurkan dengan garam kunyit. Ketepikan. Kisar bawang, cili & belacan dengan sedikit air. Kisar jangan halus sangat. Ketepikan.
2. Dalam kuali, masukkan 1 cawan minyak. Setelah panas, goreng sebentar terung dalam 2-3 minit. Terbalik-balikkan & kemudian toskan dan masuk dalam mangkuk. Ketepikan.
3. Goreng ikan tenggiri. Setelah sedikit garing, angkat, toskan & masukkan dalam mangkuk berisi terung tadi.
4. Keluarkan 2/3 minyak panaskan tadi. Kemudian masukkan bahan kisar. Masak hingga sedikit garing. Masukkan pula asam keping. Kacau sebentar & masukkan garam & gula secukup rasa.
5. Setelah cili sedikit garing, masukkan ikan & terung. Gaul mesra seketika & kemudian tutup api. Siap.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan