Assalammualaikum & Salam Sejahtera.
Untuk anda yang takde idea nak masak apa atau telur aje stok yang tinggal atau teringin nak makan roti cicah kari & telur, boleh cuba resipi ni.
Bahan:
8 biji telur rebus & kupas
1/3 cawan minyak untuk menumis
1 keping asam gelugur
1 cawan santan (1 kotak kecil)
2 sudu besar rempah kari daging
1 biji bawang besar sihiris
2 ulas bawang putih dihiris
1 tangkai daun kari, dilurut
2 cawan air
Garam dan gula secukup rasa
1 biji tomato hiris 6
Bahan2 kisar:
2 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
1/2 inci halia
3/4 inci kunyit hidup
3 biji cili merah
Penyediaan:
1. Bancuh bahan kisar halus, rempah kari & gaul hingga menjadi pes. Ketepikan.
2. Panaskan minyak dalam periuk, tumis hirisan bawang besar, bawang putih & daun kari hingga sedikit garing. Masukkan pes rempah, kacau rata & masak hingga naik minyak. Guna api kecil.
3. Kemudian, tuangkan air, kacau & biar mendidih. Setelah mendidih, masukkan telur rebus & asam gelugor. Kacau rata dan masak sekejap.
4. Tuang pula santan, kacau perlahan dan biar mendidih. Setelah mendidih sedikit, masukkan garam secukupnya & sedikit gula. Kacau sesekali & biar kuah mendidih dalam 4 ke 5 minit. Masukkan tomato. kacau seketika & tutup api. Siap.
8 biji telur rebus & kupas
1/3 cawan minyak untuk menumis
1 keping asam gelugur
1 cawan santan (1 kotak kecil)
2 sudu besar rempah kari daging
1 biji bawang besar sihiris
2 ulas bawang putih dihiris
1 tangkai daun kari, dilurut
2 cawan air
Garam dan gula secukup rasa
1 biji tomato hiris 6
Bahan2 kisar:
2 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
1/2 inci halia
3/4 inci kunyit hidup
3 biji cili merah
Penyediaan:
1. Bancuh bahan kisar halus, rempah kari & gaul hingga menjadi pes. Ketepikan.
2. Panaskan minyak dalam periuk, tumis hirisan bawang besar, bawang putih & daun kari hingga sedikit garing. Masukkan pes rempah, kacau rata & masak hingga naik minyak. Guna api kecil.
3. Kemudian, tuangkan air, kacau & biar mendidih. Setelah mendidih, masukkan telur rebus & asam gelugor. Kacau rata dan masak sekejap.
4. Tuang pula santan, kacau perlahan dan biar mendidih. Setelah mendidih sedikit, masukkan garam secukupnya & sedikit gula. Kacau sesekali & biar kuah mendidih dalam 4 ke 5 minit. Masukkan tomato. kacau seketika & tutup api. Siap.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan