Assalammualaikum & Salam Sejahtera.
Dek kerana mama dok teringin makan, kita try buat resipi dari @matgebu . Itupun menderhaka apa yang patut sebab barang takde.
Yang teringin, boleh try buat ek.
Bahan2:
1 ekor talapia dikerat dua
Aluminium foil
1/2 camca teh pes asam jawa
1/2 camca teh serbuk kunyit
1 camca besar sos ikan
1 camca teh gula
3 camca besar air
Bahan kisar halus:
1 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
2 batang serai
4 biji cili merah
Bahan cili kicap
1/2 biji bawang besar didadu
10 biji cili padi, hiris kecil
1/2 biji limau nipis, perah jusnya
1/2 camca besar sos ikan
2 camca besar kicap lemak manis
1 camca besar air masak
Penyediaan:
UNTUK PES SAMBAL :
Panaskan minyak dalam kuali, tumis bahan2 kisar halus hingga harum, masak dengan api kecil dan kacau sentiasa. Tambah pes asam jawa, air, serbuk kunyit, sos ikan dan gula. Kacau sebati dan masak hingga naik minyak. Matikan api dan sejukkan sebentar
IKAN PANGGANG:
Ikan di cuci bersih. Kemudian lumur rata-rata ikan dengan sambal tadi. Perap dalam 5 minit. Panaskan periuk ajaib. Ambil aluminium foil yang dipotong ikut saiz ikan dan letakkan ikan diatasnya lalu balut. Bakar dengan api kecil selama 12 minit.
CILI KICAP :
Satukan semua bahan2 untuk cili kicap, kacau hingga rata dan boleh hidangkan bersama ikan panggang. Siap.
1 ekor talapia dikerat dua
Aluminium foil
1/2 camca teh pes asam jawa
1/2 camca teh serbuk kunyit
1 camca besar sos ikan
1 camca teh gula
3 camca besar air
Bahan kisar halus:
1 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
2 batang serai
4 biji cili merah
Bahan cili kicap
1/2 biji bawang besar didadu
10 biji cili padi, hiris kecil
1/2 biji limau nipis, perah jusnya
1/2 camca besar sos ikan
2 camca besar kicap lemak manis
1 camca besar air masak
Penyediaan:
UNTUK PES SAMBAL :
Panaskan minyak dalam kuali, tumis bahan2 kisar halus hingga harum, masak dengan api kecil dan kacau sentiasa. Tambah pes asam jawa, air, serbuk kunyit, sos ikan dan gula. Kacau sebati dan masak hingga naik minyak. Matikan api dan sejukkan sebentar
IKAN PANGGANG:
Ikan di cuci bersih. Kemudian lumur rata-rata ikan dengan sambal tadi. Perap dalam 5 minit. Panaskan periuk ajaib. Ambil aluminium foil yang dipotong ikut saiz ikan dan letakkan ikan diatasnya lalu balut. Bakar dengan api kecil selama 12 minit.
CILI KICAP :
Satukan semua bahan2 untuk cili kicap, kacau hingga rata dan boleh hidangkan bersama ikan panggang. Siap.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan