Assalammualaikum & Salam Sejahtera.
New recipe. Ayam goreng asam pedas.
Bukan asam pedas kuah tu tau akak-akak semua. Ini ayamnya perap dengan air asam jawa & cili paprika. Nak tambah pedas lagi, boleh perap dengan cili kering/cili blend/lada hitam dan lain-lain yang seangkatan dengannya.
Paling penting untuk resipi ni, perap ayam dengan bahan-bahannya paling kurang 3 jam. Itupun tak berapa nak kaw lagi. Nak lagi best rasanya, perap selama 6-7 jam (anda boleh start perap waktu nak masak sarapan hinggalah nak masak tengahari atau malam).
Tapi kalau case emergency, nak perap 1 jam boleh tapi pastikan cucuk-cucuk skit isi ayam masa mula nak perap tu. So, sedikit bahan perapan akan meresap masuk dalamnya.
Ini resipinya. Boleh cuba.
Bahan:
1 ekor ayam dipotong
2 sudu kecil serbuk kunyit
1 sudu kecil garam
3 sudu kecil paprika
1 cawan air asam jawa
Minyak untuk menggoreng
Penyediaan:
1. Gaulkan ayam tadi dengan semua bahan. Perap ayam dalam fridge sehingga paling kurang 3 jam.
2. Panaskan minyak dalam kuali & goreng ayam seperti biasa. Bila dah masak, toskan. Siap.
Ini resipinya. Boleh cuba.
Bahan:
1 ekor ayam dipotong
2 sudu kecil serbuk kunyit
1 sudu kecil garam
3 sudu kecil paprika
1 cawan air asam jawa
Minyak untuk menggoreng
Penyediaan:
1. Gaulkan ayam tadi dengan semua bahan. Perap ayam dalam fridge sehingga paling kurang 3 jam.
2. Panaskan minyak dalam kuali & goreng ayam seperti biasa. Bila dah masak, toskan. Siap.
Happy cooking
Tiada ulasan:
Catat Ulasan