Assalammualaikum & Salam Sejahtera.
Bila mama tanya nak masak apa, tetiba teringat kari udang. So, godeklah resipi yang ada dalam Google plus, guna apa yang ada dalam dapur. Ingatkan nak letak sayur munggai sikit tapi takde orang jual kat pasar. Takde rezekilah bab tu. Anyway, sedap aje bila makan dengan nasi panas, telur masin & sayur taugeh goreng.
Bahan:
500 g udang, dibuang kepala
250 ml santan
1 biji bawang besar, didadu
1 camca besar gula
1 sudu besar rempah kari
3 tangkai daun limau purut
1 keping kecil asam keping
Garam secukup rasa
Bahan kisar:
4 tangkai cili kering, gunting, rendam dalam air panas dan toskan
4 tangkai cili merah
3 ulas bawang putih
2 biji buah keras
1 inci kunyit hidup
3/4 inci lengkuas
2 batang serai
1 inci belacan
Penyediaan:
1. Udang dilap kering dan goreng selama 30 saat hingga bertukar warna kemerahan, angkat dan toskan.
2. Dengan api sederhana, panaskan minyak dalam kuali, tumis bawang besar hingga naik bau masukkan rempah kari, bahan2 kisar, daun limau purut dan tumis hingga terbit minyak. Masukkan udang, gaul rata dan tuang sedikit air. Kacau dan biar mendidih.
3. Masukkan asam keping, santan, gula dan garam secukup rasa. Bila mendidih, anda boleh tambah apa sahaja sayur yang berkenan (timun kuning/nanas/tomato/sayur munggai) dan masak hingga sayur lembut. Siap.
Happy cooking
Tiada ulasan:
Catat Ulasan