Assalammualaikum & Salam Sejahtera...
Tetiba saya teringin nak makan roti jala.
Alhamdulillah Allah beri kembali selera makan saya. Kena demam dekat 2 minggu aritu. Selera makan putus langsung. Makan sikit aje demi nak kuatkan badan dan makan ubat. Baru saya faham bila orang-orang tua kata selera hilang atau dah takde. Memang penangannya lain sangat bila dah alami sendiri. Moga anda yang demam-demam tu, sihat kembali hendaknya...
Untuk buat sendiri roti jalanya, rupanya tak semudah yang saya bayangkan. Masak kari InsyaAllah dah ok cuma untuk 1st time buat roti jala, menguji kesabaran specially time menapis adunan dan menjala. Extend dekat sejam dari masa dianggarkan siap.
Meh saya kongsi resipi buat roti jala yg diambil dari Che Mat Gebu. Ada bahan yang saya kurangkan. Sebab takde di rumah.
Bahan:
2 cawan tepung gandum
3 2/4 cawan air
3 biji telur, dikacau sedikit
4 camca besar minyak zaitun
2 sudu kecil garam
Penyediaan:
1. Satukan semua bahan-bahan di atas. Kacau rata dengan whisk dan tapis bancuhan tadi untuk elak ketul-ketul tepung. Ketepikan 10 minit.
2. Panaskan non-stick pan. Lenser dengan sedikit minyak masak (lap dengan paper towel bersih yang dicelop sedikit minyak). Bila kuali panas, masukkan sesenduk adunan ke dalam bekas berlubang untuk menjala (jika anda guna botol, itu mudah juga). Buat bulatan.
2 cawan tepung gandum
3 2/4 cawan air
3 biji telur, dikacau sedikit
4 camca besar minyak zaitun
2 sudu kecil garam
Penyediaan:
1. Satukan semua bahan-bahan di atas. Kacau rata dengan whisk dan tapis bancuhan tadi untuk elak ketul-ketul tepung. Ketepikan 10 minit.
2. Panaskan non-stick pan. Lenser dengan sedikit minyak masak (lap dengan paper towel bersih yang dicelop sedikit minyak). Bila kuali panas, masukkan sesenduk adunan ke dalam bekas berlubang untuk menjala (jika anda guna botol, itu mudah juga). Buat bulatan.
Happy cooking
Tiada ulasan:
Catat Ulasan